cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » De Rusalii la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, sute de credincioşi au participat la slujbă

De Rusalii la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, sute de credincioşi au participat la slujbă

Publicat în 23.06.2013 la ora 19:07

Sute de credincioși au luat parte astăzi, în ziua de Rusalii la slujba oficiată de preotul paroh Mircea Giurgea la Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Cugir.  Lăcașul de cult s-a dovedit neîncăpător pentru cei veniți la serviciul divin, foarte mulți credincioși asiatand la rugăciune și din față bisericii.
Astăzi în toate bisericile ortodoxe s-a prazmuit Cincizecimea sau Coborârea Sfântului Duh. Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paști preznicul de astăzi se mai numește și Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare romanムpăgânムpe nume ,,Rosalia”, o sărbătoare închinată florilor și în special trandafirilor.
Biserica Adormirea Maicii Domnului CugirRusaliile, împreună cu sfintele Paști, reprezintă cele mai vechi sărbători crestine, fiind prazmuite încă de pe vremea Sfinților Apostoli.
În timpul Sfintei Liturghii s-a citit Pericopă Evanghelica de la Ioan, unde Mântuitorul Iisus Hristos învață în Templu, cu prilejul sărbătorii corturilor și le vestește momentul când cei ce cred în El, vor primi Duhul Sfânt.
Încă de sâmbătă, în biserică s-au adus ramuri de tei, și spice de grâu și flori, iar astăzi s-au sfințit și s-au împărțit credincioșilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli și putere a Duhului Sfânt. Pe platoul de la intrarea în biserică a avut loc slujbă de sfințire a apei cu care s-a făcut Botezul Duhului, o întâlnire semnificativă cu Hristos, ce leagă credinciosul de același Duh, aceeași experiență și biserică ce au luat naștere în ziua Cincizecimii și îl ajută să relationeze mult mai profund cu Hristos Însuși.
În tradiția populară, sărbătoarea Rusaliilo este asociată cu manifestarea ,,ielelor” sau ,,rusalcelor”, spirite care locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor, să-i îmbolnăvească. (C P )

Facebook 

Acest articol a fost citit de 621 ori

De Rusalii la biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, sute de credincioşi au participat la slujbă
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *