cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » De Bobotează, preoţii din Cugir au început sfinţirea caselor

De Bobotează, preoţii din Cugir au început sfinţirea caselor

Publicat în 02.01.2013 la ora 19:30

Începând de astăzi, 2 ianuarie, preoţii din Cugir au început să treacă pe la casele oamenilor pentru a le sfinţi. Deși, tradiția spune că acest lucru se face în ajunul Bobotezei, preoţii cugireni pornesc înainte cu câteva zile pentru a avea timp sa treacă pe la toţi credincioşii care doresc să le deschidă uşa.

Astfel, preoţii stopesc prin casele oamenilor cu Aghiazma mare și cântă: ”În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne închinarea Treimii S-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numidu-Te, și Duhul în chip de porumb a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, mărire Ţie” (Iordanul).

Obiceiul este ca oamenii casei să sărute Crucea, iar preotul să-i boteze cu mănunchiul de busuioc pe fiecare în parte. De asemenea, de Bobotează se sfințesc an de an toate apele, printr-o slujbă specială, în amintirea intrării Mântuitorului în Iordan, moment în care s-au sfinţit apele. În apele mai mari se aruncă o cruce și tinerii curajoşi sar după aceasta să o scoată.

Trebuie știut că Aghiazma mare se ia numai la Bobotează și în următoarele opt zile, pe nemâncate. Preoţii spun că apa, ca element fundamental al creaţiei, fiindcă se folosește la spălarea și curațirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, este asociată și lucrării de curațire spirituală, de urmele lăsate de păcatele și fărădelegile oamenilor.

În timp ce preotul sfințește camerele casei cu busuiocul înmuiat în apă sfințită spune: ”Se sfințeste casa aceasta în numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh. Amin”.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 298 ori

De Bobotează, preoţii din Cugir au început sfinţirea caselor
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.