cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » De 9 mai, ziua victoriei asupra hitlerismului, muncitorii uzinelor C.M.C din Cugir i-au dăruit Generalissimului Stalin o mașină de cusut fabricată la noi în țară

De 9 mai, ziua victoriei asupra hitlerismului, muncitorii uzinelor C.M.C din Cugir i-au dăruit Generalissimului Stalin o mașină de cusut fabricată la noi în țară

Publicat în 19.10.2018 la ora 0:38

În urma semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict din istorie, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare.

Potrivit presei vremii, în semn de adâncă prietenie și recunoștință pentru marele popor sovietic și conducătorul lui genial, muncitorii uzinelor C.M.C, Cugir au dăruit Generalissimului Stalin o mașină de cusut fabricată pentru prima dată la noi în țară.

“Sentimentele de adâncă recunoștință și prietenie ale poporului român față de marele popor sovietic și genialul său conducător, Generalissimul Stalin, se manifestă cu orice ocazie. Astfel, muncitorii uzinelor C.M.C. din Cugir, au ținut ca de 9 mai, ziua victoriei asupra hitlerismului, să-și manifeste marea lor dragoste dăruind o mașină de cusut fabricată pentru prima dată la noi în țară.”

Cu toate acestea, statutul internațional al României la sfârșitul celui de-al doilea război mondial a fost fixat (pe nedrept), prin așa-zisa Convenție de armistițiu semnată la Moscova la 12 septembrie 1944 și „înțelegerile” convenite în capiatala sovietică, în octombrie aceluiași an, între Stalin și Churchill privind delimitarea sferelor de influență în Europa Centrală, de est și de sud.

La Paris, în pofida aportului ei considerabil-militar, economic și uman, la marea victorie aliată din mai 1945, România a fost considerată ca fiind un stat învins, clauzele teritoriale, politice, economice și militare fiind oneroase.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 143 ori

Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.