cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Cursuri de iconari şi ţesători la Vinerea cu sprijinul Centrului de Cultură “Augustin Bena”

Cursuri de iconari şi ţesători la Vinerea cu sprijinul Centrului de Cultură “Augustin Bena”

Publicat în 09.10.2013 la ora 12:42

mestesuguri-vinerea-cugirCentrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Şcoala Generală cu clasele I-VIII şi Asociaţia “Câmpul Pâinii”  au redeschis în localitatea Vinerea-Cugir două clase de meşteşuguri tradiţionale. Cele două clase externe ale centrului, respectiv clasa de iconari şi cea de ţesături şi cusături tradiţionale vor funcţiona în cadrul şcolii din localitate şi vor avea ca principal obiectiv revigorarea celor două meşteşuguri tradiţionale şi totodată promovarea şi transmiterea lor în rândul generaţiilor tinere.   

“Această etapă continuă un amplu proiect al Consiliului Judeţean Alba, început în anul 2006, prin care în comunităţile cu tradiţie în domeniul meşteşugurilor populare au fost înfiinţate ateliere în care doritorii puteau învăţa meşteşuguri de mult uitate. În acest fel pe raza judeţului nostru funcţionează în prezent 15 astfel de clase”, a precizat directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian.

La festivitatea de deschidere a cursurilor de iconari şi ţesut-cusut de la Vinerea, care a avut loc luni, 7 octombrie 2013, la Şcoala cu clasele I-VIII din localitate, au fost prezente oficialităţi locale, consilieri locali, reprezentanţii celor trei parteneri implicaţi în proiect, părinţi şi cursanţi. Au luat cuvântul prof. Laura Teban, directorul şcolii, prof. Daniela Floroian -directorul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, prof. Horea Rotche, viceprimar al oraşului Cugir, prof. Rodica Florea, directorul Casei de cultură din Cugir şi prof. Stela Târlea, directorul coordonator al şcolii din Vinerea. Ultimul cuvânt l-au avut cele două meştere populare care vor coordona clasele în care învăţa peste 35 de mici meşteri populari, respectiv doamnele Gruian Doina-tesături şi Turlea Daniela- iconar.

Festivitatea de deschidere a cursurilor a fost urmată de o vizită la cele două ateliere dar şi de vizitarea expoziţiei etnografice organizate în cadrul şcolii.

“Într-o localitate cu puternice rădăcini ale culturii tradiţionale era de dorit ca un astfel de proiect să-şi facă simţită din nou prezenţa, ştiut fiind că aici a mai funcţionat cu rezultate foarte bune o clasă de iconari până la finele anului 2008. Le dorim mult succes tinerilor care au ales să pătrundă în tainele tradiţiilor româneşti şi sperăm că rezultatele muncii lor să le aducă multe satisfacţii”, a transmis directoarea Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 393 ori

Cursuri de iconari şi ţesători la Vinerea cu sprijinul Centrului de Cultură “Augustin Bena”
Acordă o notă articolului

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *