cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Curs postuniversitar de perfecționare în domeniul medical, la Cugir. Tema reuniunii: „Terapia durerii – actualități”

Curs postuniversitar de perfecționare în domeniul medical, la Cugir. Tema reuniunii: „Terapia durerii – actualități”

Publicat în 22.04.2019 la ora 18:12

Spitalul orășenesc Cugir în parteneriat cu Catedra de Farmacologie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a organizat recent, un curs posuniversitar în domeniul medical susținut de conf. univ. dr. Corina Bocșan și șef de lucrări, dr. Octavia Sabin, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.  

Tematica cursului a fost „Terapia durerii-actualități”, și s-a adresat atât medicilor de familie, cât și medicilor specialiști, fiind creditat cu credite de educație medicală continuă prin Colegiul Medicilor Cluj. La reuniunea organizată  au participat medici de familie din oraș, medici specialiști din cadrul instituției cugirene de sănătate, dar și medici din Spitalul din Hațeg.

De ce terapia durerii? Noi, ca medici, indiferent de specialitate și palier, de cele mai multe ori trebuie sa tratăm durerea pacienților noștri. Durerea în sine pare un simptom banal, comun și de multe ori ni se pare ca o putem trata foarte ușor. Din păcate însă, lucrurile nu stau asa de cele mai multe ori. Trebuie să știm în primul rând să evaluăm durerea în contextul importanței și a impactului ei pentru pacient – efectiv, trebuie sa reușim sa o integrăm în puzzle-ul simptomatic al pacientului. Abia după ce am evaluat holistic durerea pacientului, putem să o cuantificăm și să elaboram un plan terapeutic”, spunea dr. chirurg Terezia Mureșan – director medical la Spitalul din Cugir.

În opinia sa, acest curs, deosebit de practic, a fost centrat pe treptele durerii și pe opțiunile terapeutice care există pentru fiecare treaptă în parte. Invitatele au adus în discuție clasele de medicamente utilizate în fiecare treaptă de durere, conform scalei de analgezie a Organizației Mondiale a Sănătății.

Un accent în plus a fost pus pe descrierea și definirea efectelor adverse ale diferitelor clase de analgezice, ceea ce prezintă o importanta deosebită pentru practician. Gazda evenimentului, dr. terezia Mureșan, consideră că acest curs a contribuit la desființarea unor mituri care umbreau până acum prescrierea unor analgezice majore (în special morfina).

Trebuie subliniat faptul că fiecare pacient are dreptul să beneficieze de cel mai adecvat tratament al durerii, iar noi, profesioniștii din domeniul medical trebuie să oferim pacienților noștri cele mai adecvate tratamente. Ma bucur că acest curs de înaltă ținută academică a putut fi organizat în spitalul nostru. În vară vom continua cu un alt curs, a cărui temă majoră va fi antibioterapia”, a conchis dr. Terezia Mureșan.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1211 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.