Rămâi conectat

Actualitate

Curs postuniversitar de perfecționare în domeniul medical, la Cugir. Tema reuniunii: „Terapia durerii – actualități”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Spitalul orășenesc Cugir în parteneriat cu Catedra de Farmacologie a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a organizat recent, un curs posuniversitar în domeniul medical susținut de conf. univ. dr. Corina Bocșan și șef de lucrări, dr. Octavia Sabin, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.  

Tematica cursului a fost „Terapia durerii-actualități”, și s-a adresat atât medicilor de familie, cât și medicilor specialiști, fiind creditat cu credite de educație medicală continuă prin Colegiul Medicilor Cluj. La reuniunea organizată  au participat medici de familie din oraș, medici specialiști din cadrul instituției cugirene de sănătate, dar și medici din Spitalul din Hațeg.

De ce terapia durerii? Noi, ca medici, indiferent de specialitate și palier, de cele mai multe ori trebuie sa tratăm durerea pacienților noștri. Durerea în sine pare un simptom banal, comun și de multe ori ni se pare ca o putem trata foarte ușor. Din păcate însă, lucrurile nu stau asa de cele mai multe ori. Trebuie să știm în primul rând să evaluăm durerea în contextul importanței și a impactului ei pentru pacient – efectiv, trebuie sa reușim sa o integrăm în puzzle-ul simptomatic al pacientului. Abia după ce am evaluat holistic durerea pacientului, putem să o cuantificăm și să elaboram un plan terapeutic”, spunea dr. chirurg Terezia Mureșan – director medical la Spitalul din Cugir.

În opinia sa, acest curs, deosebit de practic, a fost centrat pe treptele durerii și pe opțiunile terapeutice care există pentru fiecare treaptă în parte. Invitatele au adus în discuție clasele de medicamente utilizate în fiecare treaptă de durere, conform scalei de analgezie a Organizației Mondiale a Sănătății.

Un accent în plus a fost pus pe descrierea și definirea efectelor adverse ale diferitelor clase de analgezice, ceea ce prezintă o importanta deosebită pentru practician. Gazda evenimentului, dr. terezia Mureșan, consideră că acest curs a contribuit la desființarea unor mituri care umbreau până acum prescrierea unor analgezice majore (în special morfina).

Trebuie subliniat faptul că fiecare pacient are dreptul să beneficieze de cel mai adecvat tratament al durerii, iar noi, profesioniștii din domeniul medical trebuie să oferim pacienților noștri cele mai adecvate tratamente. Ma bucur că acest curs de înaltă ținută academică a putut fi organizat în spitalul nostru. În vară vom continua cu un alt curs, a cărui temă majoră va fi antibioterapia”, a conchis dr. Terezia Mureșan.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Amendă penală în valoare de de 7.500 de lei pentru un bărbat din Cugir, după ce a ultragiat un polițist

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 7.500 de lei după ce a ultragiat un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, dar prima etapă a procesului penal a fost finalizată după mai bine de 4 ani, în 24 mai 2024.

Victima are calitatea de ofițer de poliție fiind angajat în cadrul Poliției orașului Cugir. În ziua menționată, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv se afla la sediul poliției unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș.

Tată minorului (Cristian V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic, totodată adresându-i acesteia cuvinte şi expresii jignitoare, simulând că o loveste, fapt ce i-a cauzat persoanei vătămate o puternică stare de temere”.

„Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă.

Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta. Apoi, după ce s-a reușit evacuarea inculpatului din curtea poliției, acesta a continuat să-i adreseze același gen de amenințări persoanei vătămate”, se precizează în dosar. Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poliograf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

„Instanţa apreciază că fapta a fost comisă prin întrebuințarea unor ameninţări de o intensitate ridicată, dar care nu au avut un impact major asupra victimei, persoană de sex masculin, având funcţia de ofiţer de poliţie care, înainte de comiterea faptei, mai participase la instrumentarea unor dosare de urmărire penală în care inculpatul mai deţinuse calitatea de inculpat, cunoscând firea agresivă a inculpatului şi reuşind să gestioneze relaţia cu acesta în virtutea calităţilor fiecăruia.

În întregul context conturat de probele administrate în cauză, instanţa apreciază gravitatea faptei ca fiind una relativ redusă”, a precizat magistratul care a judecat cauza. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un tânăr din Cugir a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 11 iunie 2024, în jurul orei 14.15, un bărbat de 31 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa și era condus de o femeie de 35 de ani din Cugir.

În urma accidentului, un tânăr aflat pe scaunul din dreapta a primului autoturism implicat în accident, a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Medicul Râșniță Toma, specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale a Spitalului Orășenesc Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un nou medic chirurg a fost atras de echipa managerială a Spitalului Orășenesc Cugir. Dr. Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale.

Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală. Este absolvent al UMF Cluj-Napoca, în anul 2014. Rezidențiatul l-a efectuat în cele mai mari centre de chirurgie din Cluj Napoca dar și în Franța.

Acesta a profesat la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Aiud.

De asemenea a făcut voluntariat la mai multe spitale din Cluj Napoca unde s-a dezvoltat profesional efectuând diverse intervenții chirurgicale.

Domeniile sale de interes sunt chirurgia oncologică, a glandei tiroidiene, parietală etc. De asemenea, domnul doctor acordă o atenție deosebită chirurgiei minim invazive si laparoscopice.

Managerul spitalului, Florin Arion, a declarat: „Mă declar extrem de mulțumit de faptul că politica noastră de atragere de medici dă rezultate, iar dovada o reprezintă încadrarea a 2 medici luna trecută și a încă unuia îm luna aceasta. Suntem conștienți de faptul că mai avem nevoie de medici și tocmai din acest motiv vom continua să depunem toate eforturile pentru a aduce medici pe specialitățile de care cugirenii au nevoie.”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir