Actualitate
Cum încercau americanii să spioneze Fabrica de Arme Cugir și ce făceau acolo ocupatorii sovietici, la începutul anilor ’50
Rapoartele secrete ale spionajului american din România primilor ani de comunism arătau cum încerca industria de armament să facă faţă nevoilor acelor vremuri şi cât de mult era controlată de sovietici.
România anilor ‘50 era un producător modest de arme mici şi de artilerie, informau rapoartele CIA. Cele câteva uzine din ţară fabricau pistoale, puşti, carabine, mitraliere uşoare şi pistoale automate. Cantitatea de arme fabricată în România era suficientă pentru a satisface nevoile armatei române, dar ţara a rămas dependentă de sursele externe de artilerie grea şi de armament greu, informa un raport al CIA din 1954.
Fabricile de la Copşa Mică şi Cugir erau cele mai importante în producţia de arme, iar combinatul de la Reşiţa se număra printre furnizorii principali de materiale, arătau notele informative ale CIA, dar dezvoltarea industriei militare era însă încurcată de lipsa materiilor prime, de infrastructura inadecvată de transport şi de lipsa tehnicienilor calificaţi.
Rapoarte secrete ale spionajului american în România anilor ’50 informau că în acei ani începuseră investiţii mari în industria militară, controlată de sovietici.
„Omniprezentele instalaţii militare sovietice sunt o mărturie mută a militarizării complete a României, de către sovietici”, arăta un raport secret al Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite ale Americii, din 1954.
• Mai multe aerodromuri
Spionii americani remarcau că în acei ani instalaţii de aviaţie se construiau încă, în ciuda aerodromurilor întinse şi numeroase din toate colţurile ţării.
„Hangare de avioane sunt construite acum la aerodromul de la Băicoi, lângă Câmpina, şi hangare subterane la Ianca, în regiunea Dunării, lângă frontiera cu Bulgaria. Vechiul aeroport civil de la Turnişor, lângă Sibiu, a fost mărit şi transformat într-un aerodrom militar. Un centru de observaţie a fost amplasat pe Muntele Omu, în regiunea Sinaia, pentru a fi folosit de aviaţia sovietică. În apropiere se află o platformă pe care pot ateriza elicoptere. Centrul este echipat cu aparate radio. Deşi în trecut locul era unul favorit entru excursionişti, muntele a devenit un teritoriu interzis. O şcoală de piloţi funcţionează lângă Târguşor, în regiunea Prahovei”, se arăta în raportul CIA din 1954.
Diviziile sovietice erau cantonate la începutul anilor ‘50 în pădurile din Valea Râşnoavei, în regiunea Braşovului. Taberele lor din barăci de lemn erau conectate printr-o cale ferată construită special pentru a face legătura cu magistralele feroviare din zonă. „Tot mai mult, trupele sovietice ocupă zonele strategice din România. Ele au posturi de comandă în Galaţi, Iaşi, Brăila şi Bucureşti. Este însă aproape imposibil să distingi trupele sovietice de cele române, după aparenţa exterioară”, se arăta într-o notă informativă a CIA, din 1954.
Cel mai mare depozit de petrol pe care Armata Sovietică îl avea în România era localizat la Brăila, iar pe calea ferată dintre Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, în vecinătatea localităţii Daeşti, se afla în construcţie un depozit subteran de combustibil.
Fabricile mari ale României au intrat, de asemnea, sub control militar. La Valea Sadului se afla în construcţie o uzină hidroelectrică uriaşă, militarizată complet, împreună cu drumul care o deservea, informa CIA, în 1954.
„Fabricile Industriei Aeronautice Române erau transformate pentru construirea tancurilor şi a maşinilor de război. Fabricile I. C. Frimu de la Sinaia au devenit ateliere uriaşe pentru producţia şi repararea armamentului, inclusiv a artileriei şi a tuburilor pentru diverse proiectile. Apoi sunt încărcate la fabricile de explozibil din Făgăraş (Transilvania). Mai mult de 1.000 de oameni muncesc în aceste fabrici”, arăta nota informativă a CIA.
• Fabricile civile adaptate pentru producţia de armament
Mai multe fabrici civile au fost adaptate în primii ani ai regimului comunist, controlat de sovietici, pentru folosinţă militară. „Printre acestea se numărau Uzinele Iosif Rabgheţ, din Arad, din vecinătatea frontierei cu Ungaria, care produceau mitraliere, fabricile metalurgice din Cugir (lângă Alba Iulia) şi cele de la Baia Mare, care fabricau modele sovietice de armament.
Aceste arme nu sunt în acest moment folosite de Armata Română, dar sunt exportate în nord”, arătau informatorii CIA. În munţii Păduchiosul (Sinaia) începea în acei ani construcţia unui drum nou, pentru transportul artileriei grele, completau aceştia. „În general, se poate spune că în toate fazele vieţii şi producţiei din România, controlul sovietic este atât de strict, încât practic a transformat întraga ţară într-o uzină imensă pentru folosinţa sovieticilor”, concluziona raportul CIA.
• Fabrica de la Cugir, de la maşini de cusut la pistoale
În primii ani ai regimului comunist, un interes aparte pentru spionajul american îl prezenta fabrica de armament de la Cugir, orăşelul izolat de pe Valea Mureşului care la acea vreme avea 4.000 de locuitori. Uzina de la Cugir începuse să producă arme din 1935, însă un sector al ei era dedicat fabricării maşinilor de cusut. Una dintre piesele faimoase produse la Cugir a fost Oriţa, primul pistol-mitralieră de calibrul 9 mm fabricat în România.
Arma a fost numită după căpitanul Marin Oriţa, care a omologat în România acest model, şi a fost un proiect româno – ceh. În 1949, la Cugir se mai produceau doar maşini de cusut, însă doi ani mai târziu, uzina a fost reconvertită pentru manufacturarea armelor mici: pistoale, puşti automate, mitraliere şi muniţii. Aproape 4.000 de oameni erau angajaţii ai întreprinderii din Cugir în 1951, arăta un raport al CIA din 1952.
„Utilajele folosite în fabrică sunt de producţie germană şi elveţiană şi se spune că sunt de o calitate excelentă. Unele dintre instalaţii sunt noi şi încă nu au fost folosite. Fabrica este bine organizată şi cei mai mulţi dintre angajaţi şi-au menţinut poziţiile pe care le aveau în trecut”, arătau spionii CIA, într-o notă secretă din 1952. În timpul războiului, fabrica a fost ţinta raidurilor aviaţiei americane, iar patru avioane au fost doborâte în zonă. Totuşi, bombele nu i-au provocat distrugei mari.
• Ce făceau specialiştii sovietici la Uzina din Sadu
Construită la începutul anilor ’40, uzina mecanică de la Sadu, aflată în munţi, la ieşirea din Defileul Jiului (Gorj), producea în anii ’50 modele sovietice de pistoale, cu calibrul 7,62 mm, dar şi grenade şi diverse mecanisme explozibile. Mai mulţi specialişti sovietici au venit în 1952 pentru a controla şi creşte producţia, însă comportamentul lor era cu totul neobişnuit.
„Dau ture zilnic prin fabrică, pentru a supraveghea muncitorii, dar când le dau aşa-zisele indicaţii, întotdeauna zbiară la ei. Programul lor zilnic începe dimineaţa la cantina uzinei, unde sfătuitorii sovietici se îmbată. Apoi inspectează diferite sectoare ale fabricii, după care se întorc la cantină pentru a continua să bea”, arăta o notă informativă a CIA, din 1952.
Fabrica avea circa 1.000 de angajaţi, în primii ani de comunism, cu salarii mai ridicate decât muncitorii din alte sectoare de producţie şi cu contracte de muncă de cel puţin cinci ani. Era păzită de 120 de soldaţi înarmaţi, iar Securitatea din Târgu Jiu asigura protecţia acesteia.
Sursa: adevarul.ro

Actualitate
Între 20 și 22 iunie 2025, Cugirul va găzdui o nouă ediție a Festivalului Cetăților Dacice
Între 20 și 22 iunie 2025, Festivalul Cetăților Dacice își va deschide din nou porțile, readucând la viață mituri, legende și fapte de arme ce vor trezi mândria străbună în sufletul fiecărui participant.
Vor răsuna pași de legionari romani și strigăte de războinici daci, în vreme ce nimfele vor dansa ritualic în lumina torțelor. Asediul Cetății Singidava va fi reînscenat, iar fumul rugului dacic se va înălța, ca-n vechime, purtând către zei mesajul curajului și al onoarei.
Meșteșugari iscusiți vor da viață taberelor antice, iar copiii — pui de daci — vor învăța să descopere povestea neamului din care se trag. Decathlonul Dacic va pune la încercare vitejia și spiritul de echipă, într-o întrecere ce va aminti de vechile olimpiade ale cetăților.
Seara, spectacolul Rugului Dacic va transforma noaptea în legendă, iar cântecul, dansul și focul vor scrie povești de neuitat pe cerul Cugirului. Sub semnul Lupului Dacic, orașul va vibra de istorie, tradiție și spirit comunitar.
Festivalul Cetăților Dacice 2025 va fi, din nou, o călătorie în timp, o pledoarie pentru identitate, o lecție vie despre rădăcinile noastre adânci, despre eroii și credințele unui popor care a știut mereu să-și păstreze sufletul liber, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Actualitate
Un recidivist din Cugir se întoarce la închisoare, după ce a amenințat și mușcat de mână un polițist
Un recidivist din Cugir va întoarce la închisoare după ce a ultragiat un polițist. Sorin Adrian M. a fost a fost condamnat, la Judecătoria Alba Iulia, la pedeapsa de 2 ani de închisoare, în regim de detenție.
Bărbatul mai trebuie să îi plătească polițistului suma de 5.000 de lei daune morale. Incidentul a avut loc în 18 iunie 2022, când un echipaj mixt de poliție s-au prezentat în Cugir pentru a verifica măsura preventivă a arestului la domiciliu a unei persoane.
În timp ce se deplasau în zona unde se afla domiciliul celui pe care trebuiau să îl verifice, polițiștii au observat un grup de aproximativ cinci persoane având în mână sticle cu băutură alcoolică.
„Una dintre aceste persoane, s-a postat în fața autospecialei de poliție și a gesticulat că aruncă cu sticla în aceasta. În momentul în care ag. șef principal de poliție a încercat identificarea acestuia și imobilizarea, în vederea conducerii la sediul poliției, inculpatul a devenit agitat și recalcitrant, amenințând și exercitând acte de violență asupra agentului șef principal de poliție, mușcându-l de antebrațul drept (cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale) și lovindu-l cu pumnul în zona gâtului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Cel de-al doilea polițist a declarat, ulterior, că persoana respectivă a venit în dreptul portierei și le-a adus injurii spunând „bai p… voi știți că eu astăzi m-am liberat din pușcărie”, ocazie cu care i-au cerut să se legitimeze.
„A devenit agitat și recalcitrant, l-a amenințat cu acte de violență cu voce tare și încercând să îi lovească, dar era ținut să nu ajungă la ei de către persoanele cu care se afla. În acel moment, în timp ce au încercat să stabilească identitatea persoanei recalcitrante, acesta s-a apropiat și i-a îmbrâncit, motiv pentru care au luat decizia de a-l imobiliza în vederea conducerii la sediul poliției”, a spus polițistul, chemat ca martor.
Acesta a mai susținut că, la fața locului, s-au adunat aproximativ 50 de persoane, el și colegii săi fiind loviți, scuipați și împiedicați să îl ducă pe bărbatul recalcitrant la sediul poliției. Bărbatul a continuat să se manifeste agresiv și după ce a fost introdus în autospeciala poliției, stând cu picioarele pe portieră, și împingând portiera astfel încât să nu poată fi închisă de către agenții de poliție.
La sediul poliției, inculpatul a continuat să înjure și să îl amenințe cu acte de violență pe agentul șef de poliție, căruia în altercație i-a fost ruptă uniforma în 2 locuri, pe umărul stâng și în zona subrațului drept. Sorin Adrian M. a spus că l-a agresat pe polițist numai după ce acesta l-a lovit și l-a strâns de gât.
În final, bărbatul a fost achitat pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice și a fost condamnat pentru ultraj. Hotărârea din 29 mai 2025 poate fi contestată cu apel.
Actualitate
Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir
Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.
Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:
Structura capelei:
• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.
La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.
Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.
La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.
Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.
-
Mondenacum 10 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 9 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 4 săptămâni
Sfinții Constantin și Elena 2025. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 6 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Din judeţacum 2 luni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Sportacum 8 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)