Rămâi conectat

Actualitate

Cugirul redevine, încet dar sigur, centrul tehnic de elită care a fost cândva

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

cugirReuşita primei Conferinţe Naţionale Multidisciplinare ”Profesorul Ion D. Lăzărescu, fondatorul şcolii româneşti de teoria aşchierii”, desfăşurată în weekend-ul trecut la Cugir, mi-a confirmat o speranţă mai veche: tradiţia meseriaşilor din localitate nu a murit.

Poate doar, un strop, s-a odihnit. Dar, prin voinţă locală şi cu rigoarea de necontestat a nemţilor, tradiţia prelucrătorilor prin aşchiere a reînviat, confirmând că sângele apă nu se face şi nici… roata dinţată nu se face şpan, cu una cu două. Fără nicio teamă de exagerare, Cugirul a putut fi declarat cu ocazia conferinţei Capitala Ingineriei din România, aici fiind concentrată cea mai mare capacitate de inovare tehnică şi inteligenţă nativă, pe metru pătrat, din ţărişoara noastră. De altfel, în cele cele 770 (!!!) de pagini ale cărţii “Inginerie-Cugir” au fost comasate toate descoperirile ştiinţifice ale cercetătorilor români, în domeniul prelucrării prin aşchiere, din ultimii ani. Astfel, prin această carte editată cu sprijinul Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, filiala Alba, Cugirul va deveni reper în munca de cercetare a studenţilor şi a doctoranzilor din toate politehnicile din ţară. Prima conferinţă dedicată fondatorului şcolii româneşti de teoria aşchierii, Ion D. Lăzărescu, a fost patronată de preşedintele Asociaţiei de Ştiinţe Tehnice din România – prof. dr. ing. Mihai Mihăiţă, preşedintele Asociaţiei Generale a Inginerilor din România – filiala Cluj – prof. dr. Mircea Bejan, prof. dr. ing. Graţian Steţiu (ginerele profesorului Ion D. Lăzărescu), dr. ing. Emil Muntean – preşedintele Asociaţiei Parcurilor Industriale, Tehnologice, Ştiinţifice şi a Incubatoarelor de Afaceri din România (APITSIAR), organizatorul “de facto” al acestei manifestări de înaltă ţinută. Dr. ing. Emil Muntean a declarat pentru ziarul Unirea că de anul viitor se va încerca o delimitare a acestei conferinţe de manifestarea “Toamna Cugireană”, transformând-o într-o sesiune de comunicări ştiinţifice de sine stătătoare.
În cadrul manifestării a fost onorată şi întreaga activitate desfăşurată în domeniul tehnicii, în calitate de inginer la Uzina Mecanică Cugir de către dr. ing. Mihai Sudrijan: preşedintele Consiliului judeţean Alba, Ion Dumitrel, i-a înmânat ”Diploma de Excelenţă”.
Confirmarea că la Cugir încă se mai poate a venit acum câţiva ani din partea… nemţilor! Producătorul maşinilor Mercedes este prezent pe piaţa din România, prin intermediul companiei producătoare de componente din Cugir, fabricând inclusiv cutii de viteze. Este vorba despre Star Transmission, un joint-venture între Daimler AG şi statul român, compania având două fabrici, la Cugir cu extindere în Sebeş. Star Transmission Cugir (STC) este acum un furnizor internaţional de componente pentru industria de automobile furnizând şi servicii de inginerie. Grupul german Daimler investeşte în continuare peste 300 milioane euro pentru extinderea producţiei de cutii de viteze, destinate Mercedes-Benz, la subsidiara locală Star Transmission din Sebeş.
Generaţia de mâine a meseriaşilor este pregătită începând din acest an, în cadrul Colegiului “ID Lăzărescu” la Şcoala profesională care are la bază modelul şcolii profesionale germane Kronstadt din Braşov. Pentru studenţii cu idei, care vor deveni inginerii de mâine – atât pentru UM Cugir cât şi pentru Star Transmission – a luat fiinţă, în incinta parcului Industrial Cugir asociaţia cu specific “cluster inovativ”: “Polul de Competitivitate Prelucrări Metale Transilvania”.
În concluzie, capital uman există la Cugir – atât din punct de vedere al forţei de muncă cât şi din cel al inteligenţei inovative. Voinţă este, că au venit şi nemţii. Speranţă mai există, că nu avem încotro. Şi sunt convinsă că oraşul Cugir va renaşte, prin oamenii săi!

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce și-a agresat partenara

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri,  10 aprilie, în jurul orei 19.30, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către o tânără de 24 de ani, din oraș, cu privire la faptul că a fost agresată de partenerul său.

Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că în dimineața zilei de 9 aprilie 2024, în jurul orei 10.30, în timp ce se aflau în locuința comună din Cugir, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul de 30 de ani ar fi devenit violent și și-ar fi agresat partenera.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de violență în familie.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ziua Internațională a Rromilor celebrată la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir în parteneriat cu Centrul Cultural ,,Valentin Uritescu” Cugir și Consiliul Local al orașului Cugir au organizat un interesant și frumos  eveniment cu prilejul zilei de 8 Aprilie „Ziua Internațională a Rromilor Cugir – 2024”

Astfel, în zilele de 7-8 aprilie 2024 au avut loc  activități sportive, o dezbatere și o Masă Rotundă privind semnificația Zilei Internaționale a Rromilor organizată  la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.

Au participat reprezentanți ai Spitalului Orășenesc Cugir, preoții parohi, Adrian Cebotari și Marius Nestian, reprezentantul Partida Rromilor PRO EUROPA – Gruia Bumbu, Asociatia APDRCR (Pienar Cosmin),  reprezentanți ai Poliției Locale, sociologul Tomuș Alin, reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Cugir.

Au fost organizate activități culturale pe scena Centrului Cultural susținute de către Fanfara Transilvania, elevii școlilor gimnaziale din Cugir: Școala  Gimnazială „Iosif  Pervain”, Școala Gimnazială „Singidava” și Școala Gimnazială Nr. 3.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Pacienții internați în Spitalul Orășenec Cugir, vizitați de „Tinerii voluntari” ai Parohiei Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al Sfinților doctori fără de arginți”, grupul de „Tineri voluntari” ai parohiei Șibot, sub îndrumarea preotului paroh Cosmin Șandru și a prof. Daniela Drăguș, au împlinit cu multă însuflețire, într-un parteneriat cultural-filantropic, o lucrare deosebită și curată spre alinarea suferințelor sufletești și trupești ale mai multor bolnavi din comunitatea creștinească.

Aceștia au fost prezenți sâmbătă, 6 aprilie 2024, în Spitalul orășenesc Cugir unde au vizitat bolnavii, cărora le-au oferit în dar o icoană, un Catehism Ortodox  și alte mici daruri. Totodată, au ascultat cu interes un cuvânt de îmbărbătare și de încurajare, iar toată atenția de care au avut parte i-au emoționat.  Tinerii care l-au însoțit pe preot în această lucrare pastorală au fost foarte satisfăcuți pentru bucuria pe care au reușit să le-o aducă celor suferinzi. Toate aceste activități filantropice au avut menirea de a crea anumite contexte în care tinerii noștri voluntari să-și exprime, în cadrul acestui proiect de suflet, dragostea față de semeni, cea care ne aseamănă cu Dumnezeu.

Scopul proiectului a fost implicarea și pe viitor a copiilor în viața bisericii, prin punerea în practică a cuvintelor părintelui Paisie Olaru „Cea mai mare faptă bună este a îngriji de cei bolnavi. Mare lucru este a ne alătura cu cel ce pătimește, să luăm parte la durerea lui”, astfel având posibilitatea trăirii unor frumoase experiențe de iubire, de cunoaștere, de apropiere și de slujire dintre oameni, și mai ales posibilitatea întăririi relațiilor tinerilor cu persoanele aflate în suferință, pe paturile spitalelor, să pună în practică experiența filantropică”, a transmis părintele Șandru.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir