Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Cugirul este pregătit pentru începerea noului an școlar. 95% dintre elevii din oraș vor reveni în sălile de clasă

cugirinfo.ro

Publicat

în

De luni, 14 septembrie, 95% dintre elevii din oras vor reveni fizic in salile de clasa dupa o absenta record de 6 luni. Primarul Adrian Teban, impreuna cu viceprimarul Calin Furdui au facut astazi un tur al tuturor scolilor din oras.

Potrivit edilului „aproape intreaga activitate scolara se va desfasura dupa scenariul verde, adica cu elevii in clase si cu respectarea tuturor masurilor de protectie. Exceptie fac trei clase de la Scoala Gimnaziala nr. 3 si Scoala Gimnaziala „Singidava” pentru care s-a optat desfasurarea orelor in sistem hibrid, adica inclusiv online, datorita faptului ca efectivele acestor clase depasesc 30 de elevi. Deci, ca oras suntem in scenariu verde si speram sa ramanem asa , insa suntem pregatiti sa facem fata inclusiv situatiei in care orele trebuie sustinute pe online”, a declarat edilul Cugirului.

La ultima rectificare bugetara, Primaria Cugir a repartizat 6 milioane de lei unitatilor de invatamant pentru achiziția de materiale și echipamente sanitare, dar și pentru cumpărarea a 115 tablete și a 88 de laptopuri pentru elevi și profesori.

În fiecare unitate de invatamant din oras sunt montate dispensere cu dezinfectanti la intrare, pe holuri, in salile de clasa si la grupurile sanitare. Au fost realizate marcaje care indica directia de deplasare atat in interiorul cladirilor, cat si in exterior, astfel incat interactiunea sa fie limitata.

La intrarea in institutie, fiecarui elev i se va verifica temperatura corporala cu termometre noncontact. În cea mai mare parte, institutiile de invatamant au fost nevoite sa-si reconfigureze mobilierul scolar si sa renunte la bancile voluminoase de mai multe locuri si sa le inlocuiasca cu unele pentru o singura persoană.

În cazul in care au fost pastrate vechile bănci, personalul didactic s-a asigurat ca elevii vor fi distribuiti astfel incat sa respecte distanta legala. Au fost sau urmeaza sa se faca interventii tehnice in vederea imbunatatirii traficului de date pentru ca orele online sa se poata desfasura fara probleme.

Școala nu va mai incepe pentru toti in acelasi timp, ci succesiv astfel incat sa se limiteze cat mai mult contactul intre grupuri diferite de elevi.

O problema ridicata in timplul intalnirii cu edilul orasului a fost cea a elevilor din Republica Moldova, aflati in an terminal. In urma discutiilor dintre primarul Adrian Teban si conducerea Colegiului David Prodan, precum si cu consultarea conducerii DSP Alba s-a decis ca acestia sa fie testati luni dimineata, iar in functie de rezultat sa inceapa scoala sau sa intre in carantina.

„E o perioada deosebita in care responsabilitatea fiecaruia decide soarta tuturor. Lucrurile nu se desfasoara dupa cum eram obisnuiti si nici asa cum ne dorim. Trebuie sa fim deschisi spre solutii diverse si foarte responsabili”, a concis Adrian Teban.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Dezbatere despre relația de iubire dintre adolescenți, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, în prezența directorului instituției, prof. Ionuț Iancu și a preotului Adrian Cebotari (Parohia 7 Cugir) a avut loc o întâlnire a elevilor (foto) cu doamna Tabita Botoi – Coordonatorul Centrului pentru Viață din cadrul Asociației „Filantropia  Ortodoxă” din Alba Iulia.

Tema abordată, „Ruptura dintre iubire și sexualitate din perspectiva sacralității ființei umane” a fost o dezbatere în jurul relației de iubire dintre adolescenți, pentru că în mijlocul lor apar dileme, apoi decizii care le vor forma caracterul.

„Coordonatoarea Centrului, doamna Tabita Botoi a oferit răspunsuri la frământările tinerilor din zilele noastre legate de prietenie, viața intimă, amintindu-le de responsabilitatea deciziilor luate și despre riscul bolilor cu transmitere sexuală. 

O gândire echilibrată din perioada pubertății și adolescenței, o relație de iubire sinceră, încredere și respect între un tânăr și o tânără, vor avea ca finalitate o viață sexuală corectă în cadrul căsătoriei”, ne-a declarat părintele Adrian Cebotari.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Oră de educație rutieră, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul  programului „Săptămâna altfel” desfășurată la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, în perioada 19 – 23 februarie 2024, elevii instituției au participat miercuri, 21 februarie 2024, la o lectie de educație rutieră, eveniment la care au luat parte agenți de poliție din cadrul compartimentul rutier al Poliției orașului Cugir, precum și cadre didactice de la unitatea de învățământ amintită. 

„Ora de educație rutieră a avut ca temă de dezbatere, circulația pe drumurile publice ale bicicliștilor și mopediștilor precum și a pietonilor.  Activitatea a fost  benefică datorită faptului că infrastructura orașului Cugir a suferit în ultima vreme modificări majore,  trotuoarele fiind prevazute în principal cu piste de biciclete”, ne-a declarat organizatorul acțiunii, dr. ing. Alexandru Micaciu, profesor la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Deținuți din Penitenciarul Aiud le-au împărtășit elevilor de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir detalii despre viața din spatele gratiilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La inițiativa preotului Cebotari Adrian, paroh al Parohiei Ortodoxe Cugir VII, reprezentanți ai sectorului reintegrare socială din Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, au desfășurat marți, 20 februarie 2024, o activitate dedicată prevenirii consumului de droguri și delicvenței juvenile.

Astfel, începând cu orele dimineții, elevii colegiului au putut afla poveștile de viața a două persoane private de libertate – tineri, aflați în custodia Penitenciarului Aiud ca urmare a consumului de droguri și a infracțiunilor asociate acestei dependențe.

Tot în cadrul întâlnirii, tinerii liceeni au putut afla detalii despre viața din spatele gratiilor, stările sufletești care îi încearcă pe deținuți de-a lungul pedepsei privative de libertate și lucrurile cu adevărat importante în viața omului, familia, sănătatea și tinerețea. De asemenea, activitatea a fost însuflețită de un dialog plin de întrebări și de curiozități.

Menționăm că în cadrul acestei activități, tinerilor elevi ai colegiului le-a fost prezentată oferta educațională a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acțiunea are totodată scopul de a-i atenționa pe tineri că orice drum greșit și orice plăcere ilegală poate avea consecințe distructive, atât pe plan familial, cât și pe plan socio-profesional.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir