Rămâi conectat

Actualitate

Cugirul a aprobat Planul de Acţiune Locală în domeniul Energiei Durabile

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugir energie durabilaEmisiile de carbon la nivelul oraşului au scăzut, în 2013, cu aproape 50 la sută.

Legislativul din Cugir a dat undă verde unui proiect de hotărâre al primarului Adrian Teban cu privire la Planul de Acţiune Locală în domeniul Energiei Durabile (PAED) – 2014. Demersul are la bază prevederile Parlamentului şi Consiliului European privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, prin care s-a aprobat aderarea oraşului Cugir la Convenţia Primarilor în baza Formularului de adeziune la respectiva reuniune semnat în 6 decembrie 2012. PAED Cugir cuprinde date referitoare la consumurile de gaz metan, energie electrică şi de carburanţi la nivelul oraşului Cugir, emisiile de bioxid de carbon corespunzătoare şi propunerile de reducere a emisiilor de CO2 cu 20% până în anul 2020. Continuând monitorizarea consumurilor energetice în 2013-2014, s-a constatat un aport deosebit la îndeplinirea obiectivelor propuse prin punerea în funcţiune a celor 4 microhidrocentrale (2 pe Râul Mic şi 2 pe Râul Mare), care, din 2013 introduc în sistemul naţional 22217Mgwh/an şi contribuie la o scădere a emisiei de CO2 cu 36,8% faţă de valoarea calculată pentru anul 2008. Investiţiile totale la nivel de oraş luate în calcul sunt de 12.848.096 euro, incluzând investiţiile pentru cele 4 microhidrocentrale construite pe Râul Mare şi Râul Mic, investiţii care în acest moment sunt finalizate. De menţionat că în anul 2013 emisiile de bioxid de carbon provenite din consumuri au scăzut cu 12% faţă de anul de referinţă 2008, dar la nivelul întregului oraş această scădere a fost de 48,7% datorită contribuţiei aduse de producerea de energie din surse regenerabile.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Miercuri, 15 mai 2024: Ziua Porților Deschise, la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Direcția de Asistență Socială Cugir vă invită să participați la prima ediție a Zilei Porților Deschise la Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice Lotus, în data de 15 mai 2024, începând cu ora 10.00.

În sediul de pe strada Victoriei, Nr. 5 (fosta alimentară Zaharia) veți avea posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu familia Lotus, formată din seniori și profesioniști DAS Cugir, putând vedea la noi acasă cum se nasc interacțiuni între generații, cum se creează produse artizanale și mai ales amintiri, într-un mediu cald, profesionist și iubitor.

Vă așteptăm, așadar, să deveniți parte a centrului Lotus și să ne bucurăm, împreună, de o zi în familie!


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir