Rămâi conectat

Administraţie

Cugirenii vor plăti tarife mai mari la salubritate. Deși consilierii USR Cugir au votat împotrivă, proiectul a fost aprobat cu votul consilierilor PNL, la îndemnul Primarului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugirenii vor plăti tarife mai mari la salubritate. Deși consilierii USR Cugir au votat împotrivă, proiectul a fost aprobat cu votul consilierilor PNL, la îndemnul Primarului

28.12.2023, Sedința Consiliului Local Cugir …

Pe ordinea de zi avem Proiectul de hotărâre privind acordarea unui mandat special pentru aprobarea modificării tarifelor pentru serviciile prestate de asocierea RER VEST SA/RETIM ECOLOGIC SERVICE SA. Ar fi o nouă majorare la tarifele de salubrizare, a treia din acest an.

De această dată operatorul de salubritate justifică nevoia de majorare a tarifelor pentru ca s-au recalculat cheltuielile salariale din fișele de fundamentare, conform HG nr.900/28.09.2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru că s-a recalculat valoarea tichetelor de masă, utilizând valoarea de 25 lei/bon și pentru că începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea contribuției pentru economia circulară pentru deșeurile municipale, deșeurile din construcții și desfințări , destinate a fi eliminate prin depozitare va fi de 160 de lei/tonă, în loc de 80 de lei/tonă cât este în prezent. Înainte au fost alte motive, nu le mai reiau, ci doar constat creșterea tarifelor invers proporțional cu calitatea serviciilor oferite.

Degeaba încercăm noi, consilierii USR Cugir să explicăm că tarifele sunt deja mari (toți o știm, inclusiv colegii consilieri PNL care au votat PENTRU), că legea nu obligă includerea cheltuielilor cu contribuția pe economia circulară în sarcina cetățenilor, mai ales că economia circulară trebuie să aibă la bază indicatori de performanță ai operatorului de servicii care să presupună reducerea la minimum a deșeurilor prin sortarea și reciclarea lor.

Cetățenii nu trebuie să plătească lipsa de eficiență a operatorului în colectarea selectivă. Gradul de colectare selectivă este foarte mic, ce s-a colectat selectiv de către cetățeni este pus laolaltă, amestecat, în același mijloc de transport de către operator, iar mulți dintre cetățenii care stau la case nu au primit nici în acest moment saci menajeri pentru colectarea selectivă, deși acest aspect este prevăzut în contractul cu operatorul.

Dacă mai adăugăm și că deșeurile nu se ridică la timp, avem imaginea completă a unui serviciu care mai are mult până să fie cu adevărat funcțional și să își justifice tarifele deja mult prea mari. Nici nu mai are rost să specificăm că recalcularea cheltuielilor salariale din fișele de fundamentare ale angajaților RER VEST, adică majorarea salariilor acestora nu este o obligație de creștere a tarifului.

Dar operatorul este liber să ceară orice, nu este în regulă să și primească. Cu toate aceste argumente tot nu reușim să convingem consilierii care știau ce trebuie să facă pe linie de partid.
Într-o ultimă încercare de a ne convinge să votăm proiectul, pentru ca PNL să nu fie singurul țap ispășitor la creșterea tarifelor, Primarul Adrian Teban ne-a transmis că este dezamăgit de USR pe care îl considera la un moment dat un partid reformator cu o viziune modernă, că doar cu bani mai mulți se pot oferi servicii mai bune și că nu înțelege atitudinea membrilor lui mai ales că are informația că în Alba Iulia consilierii USR Alba au votat pentru aprobarea proiectului. Aveam să aflăm după ședință că a fost o încercare de dezinformare.

Colegii noștri din USR Alba au votat împotriva proiectului sau s-au abținut, iar proiectul a trecut cu voturile consilierilor locali PNL Alba și a câtorva de la PSD. Cred că membrii vechilor partide, neavând această practică, nici nu o înțeleg, că în USR fiecare are libertatea de decizie, de asumare individuală în funcție de conșțiință și de a lua decizii în interesul cetățenilor care ne-au ales.

Deși am votat ÎMPOTRIVA unui proiect care începând cu luna următoare va aduce tariful unic la salubrizare pentru utilizatorii casnici la 20,42 lei/persoană/ lună, comparativ, de exemplu, cu Județul Cluj, unde tariful/persoană/lună este la jumătate, acesta a fost aprobat cu ajutorul majorității PNL din Consiliul Local Cugir.

Concluziile le trageți dumneavoastră …

Rădițoiu Flaviu Lucian, consilier local USR Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Programul pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes public local pentru anul 2024, aprobat de Consiliul Local Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local al orașului Cugir a aprobat Programul anual pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes public local pentru anul 2024 pentru proiecte din domeniul „Turism, tineret”.

Suma alocată este de 150.000 de lei, iar beneficiarii eligibili pot fi „orice persoană fizică sau juridică fără scop patrimonial, care desfășoară activități nonprofit în domeniul turism, tineret, menite să sprijine realizarea unor obiective de interes public local”.

Potrivit Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Local Cugir poate fi autoritate finanțatoare pentru realizarea unor obiective de interes public local.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primăria Cugir: „Precipitațiile căzute începând de ieri au creeat probleme pe mai multe străzi din oraș”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cantitatea mare de precipitații care a început să cadă încă de ieri a provocat probleme pe mai multe străzi din Cugir și centura Vinerea.

Încă de azi noapte, primăria a intervenit în mai multe zone afectate. În continuare, echipe ale SVSU și SPGLC sunt mobilizate în teren.

Pe parcursul ultimelor două zile, orașul Cugir s-a aflat sub atenționare de cod galben și portocaliu de ploi și vijelie. Volumul mare de apă căzut a adus cantități mari de aluviuni care au colmatat rigolele de scurgere, rezultând depuneri pe partea carosabilă.

Precipitațiile abundente au provocat probleme pe străzile: Râul Mic, Râul Mare, Nicolae Copernic, Simion Bărnuțiu, Răchiții, Liliacului, A. Vlaicu, Scăunel, Avram Iancu, Crângului, Cloșca, G. Coșbuc.

Inclusiv centura ocolitoare Vinerea a fost închisă din motive de siguranță a traficului.

Echipe ala SVSU, SPGLC și ale ADP au intervenit pentru eliberarea drumurilor și a căilor de acces. S-a intervenit cu 2 buldoexcavatoare, 2 camionete, 1 autospecială, pompieri, 11 membri SVSU, 8 membri SPGLC și 2 membri ADP.

În zilele următoare Primăria Cugir are mobilizate echipe în teren pentru înlăturarea efectelor produse și luarea măsurilor care se impun, în funcție de situațiile specifice.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Orașul Cugir a adoptat bugetul pe anul 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară bugetul local  al oraşului Cugir pe anul 2024.

Bugetul consolidat al orașului Cugir pentru  anul în curs este estimat la partea de venituri în sumă de 111.552,96 mii lei, ținându-se cont de prevederile Legii finanțelor publice locale nr. 273/2006 privind fundamentarea veniturilor proprii în funcție de gradul de realizare în ultimii doi ani, de prelevarile de la bugetul de stat, sumele din creditele interne contractate si de finantarile nerambursabile europene.

Excedentul cumulat al anilor anteriori, in suma de 3.260 mii lei, s-a utilizat pentru finantarea cheltuielilor de dezvoltare. Potrivit hotărârii adoptate, bugetul consolidat al Orașului Cugir pe anul 2024 este estimat la capitolul cheltuieli în sumă de 122.113,66 mii lei

La cheltuielile bugetului consolidat, resursele au fost alocate pentru sustinerea cheltuielilor operationale cu functionarea institutiilor si serviciilor publice in suma de 45.200,16 mii lei si pentru cheltuielile cu investitiile, inclusiv proiectele cu finantare nerambursabila europeana, in suma de 34.411,70 mii lei.

Bugetul pe anul în curs și estimările pe anii 2025-2027, este rezultatul cumulării veniturilor și cheltuielilor bugetului local, a bugetului creditelor interne și bugetului instituțiilor finanțate din venituri proprii, subvenții și reflectă dimensiunea efortului financiar public al unității administrativ-teritoriale orașul Cugir.

 Structura economică a bugetului local al Orașului Cugir pe anul 2024 se prezintă astfel:

Bugetul instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat pe anul 2024, se stabilește în sumă de 2.657,40 mii lei, bugetul Direcției de Asistență Socială Cugir în sumă de 12.838,23 mii lei, iar bugetul creditelor interne în sumă de 10.560,70 mii lei.

În ceea ce privește bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii acesta va fi în sumă de 38.241,10 mii lei din care: pentru secţiunea de funcţionare – 36.925,40 mii lei, iar pentru secţiunea de dezvoltare – 1.315,70 mii lei.

Bugetul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii la Spitalul orășenesc Cugir, s-a stabilit în sumă de 31.170,74 mii lei

Bugetul Centrului Cultural,,Valentin Uritescu” Cugir pe an, se stabilește în sumă de 1.532 mii lei..

În ceea ce privește activitatea sportivă,  bugetul Clubului ,,Metalurgistul” Cugir, suma alocată este de 2.630 mii lei, iar bugetul Serviciului Public de Gospodărire Locală Cugir a fost stabilit în sumă de 2.202 mii lei.

În cadrul aceleași reuniuni a fost aprobat și  Programul de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare în sumă de 46.221,10 mii lei și a creditelor de angajament în sumă de 61.903,57 mii lei.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir