cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Cugirenii din diaspora au adus mai puţine cadouri pentru cei de acasă

Cugirenii din diaspora au adus mai puţine cadouri pentru cei de acasă

Publicat în 28.12.2012 la ora 19:17

Deşi nu-şi mai permit ca altădată vacanţe petrecute în ţară, cu prilejul sărbătorilor de Crăciun, cugirenii care lucrează în Spania, Italia sau Germania se străduiesc pe cât posibil să-şi manifeste sprijinul pentru cei dragi aflaţi acasă.Aşa se explică cum timp de aproape două săptămâni în faţa Bisericii ortodoxe din Cugir au sosit mai multe maşini de transport conţinând cadouri,(este adevărat mai puţine ca odinioară), pentru familiile sau prietenii celor care au ales să-şi petreacă Crăciunul în ţările în care muncesc.

Din discuţiile purtate cu cei care primeau aceste daruri de sărbătoare am aflat că obiceiul se repetă de mai bine de 15 ani de când s-a obişnuit ca localnicii să primească cadouri nu doar de Crăciun ci şi cu prilejul Paştelor sau altor sărbători. Dar, aşa cum ţineau să afirme unii dintre destinatarii locali, niciodată maşinile nu se întorc goale spre ţările de unde au venit. La rândul lor, cugirenii trimit şi ei celor dragi câte ceva din tradiţionalele bucate specifice locului din care nu lipsesc cârnaţii, tobele, slănina, virşlii, pălinca şi nu în ultimul rând pâinea de la nenea Laie Pecu.

“De vreo câţiva ani situaţia s-a schimbat, de când cu criza. Nu aştept mare lucru de la copii şi nepoţii mei plecaţi în Spania de 9 ani. S-a creat însă un obicei pe care îl respectăm de fiecare dată de sărbători, chiar dacă nu ne merge atât de bine nici nouă nici lor”, ne mărturisea cu un fel de tristeţe dar şi cu o oarecare speranţaă în mai bine un localnic de pe strada Constructorului.

Acest articol a fost citit de 306 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.