Rămâi conectat

Cugireni

Cugireanul Sorin George Pădurean a replicat Coloana Infinitului în… Australia!

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un artizan al sudurii în inox, cugireanul are o invenţie patentată în Grecia şi Australia pentru malaxoarele de măsline – George Pădurean a fost, în 1997, primul român care a reuşit să emigreze din Grecia în Australia – Acum el lucrează pentru departamentul australian de ştiinţă şi tehnologie.

George Sorin Pădurean s-a născut în 25 noiembrie 1965 în comuna Cioara/Sat Tartaria/Raionul Hunedoara. “După cum scrie pe certificatul meu de naştere”, spune zâmbind George. “Părinţii mei, oameni simpli de la ţară. După ce părinţii s-au mutat la Cugir, am dobândit prieteni cu care am crescut de mic şi cu care întreţin legătura şi în zi de azi: Pienar Neluţu, Tudor Dan. Am urmat Liceul Industrial nr. 1- clasa de Mecanică. În liceu ne-am creat un grup de prieteni “Grupul celor Şase VI” Leeb Gabriel, Mircea Filimon, Pădurean Sorin Gică, Surdu Constantin (Ionică), Besoiu Daniel, Delamarian Sorin (decedat în urmă cu un an). Cu majoritatea mai întreţin legătura, pe internet, care pe unde mai sunt: Canada, USA, România”.
Gică de la Sculărie
Înainte de 1989, meseriaşii care lucrau în uzinele de la Cugir erau celebri în toată ţara.Experienţa şi precizia cu care munceau i-a făcut celebri nu numai pentru maşinile de spălat, maşinile de cusut, subansamblele pentru industrie sau armamentul de luptă sau vânătoare ci şi pentru “fuşeraiele” create din materiale refolosibile, specifice procesului tehnologic din UMC.  Celebrele cuţite de vânătoare, bricege multifuncţionale, pixuri, farfurii, toporişti, maşini de făcut cârnaţi sau tăiţei. Se zvonea pe vremea lui Ceauşescu că meşterii de la Cugir puteau să facă chiar şi o maşină Dacia, integral, din strung, dacă primeau comanda!
“Se pare că am fost norocos într-un fel special: prima mea muncă a fost strungar la Secţia Sculărie I, fabrica de jos. Cât despre “fuşeraiele” făcute la Cugir… consider că acestea au fost un punct culminat pentru mine, atât în viaţă cât şi în partea artistică. Am şi în zi de azi carneţelul meu de pe vremea când lucram la Sculărie cu detaliile tehnice (cote şi desene) pentru pixuri şi mai ales matriţa pe care am produs-o pentru farfuriile adânci din inox. Eram singurul care făceam farfurii adânci de inox. Colegul meu de schimb făcea farfurii plate. De asemenea îmi aduc aminte primele încercări de a tăia tamburii din bronz  pentru maşinile de tăiţei cu un prieten foarte bun – Radu Mircea. Împreună cu prietenul meu Dan Tudor scosesem un prototip de acceleraţie rapidă pe bază de cremalieră pentru motociclete – în zi de azi nu am văzut aşa ceva la nimeni! Sudura a fost o meserie despre care mi-am imaginat că nu voi fi niciodată capabil să o practic. Dar o fac!
Australia – un vis împlinit la capătul Coloanei Infinitului!Lui Gică Pădurean  i-a luat ani buni să ajungă în Australia. În 1992 a reuşit să emigreze în Italia – Torino pentru câteva luni. Cu banii făcuţi acolo a reuşit să emigreze în Grecia – Atena. “Grecia m-a ţinut pentru 5 ani cu dorinţa mea de a emigra în Australia. Ambasada canadiană, din nefericire fusese închisă pentru orice emigrări şi ambasada australiană a fost deschisă, nu departe de cea canadiană. După 5 ani de aplicaţii pentru emigrare, mi s-a spus la Atena că eu am fost primul român care a reuşit să emigreze din Atena în Australia în ultimii 15 ani” spune Gică Sorin Pădurean.
Cei cinci ani au fost trăiţi intens în Grecia de Sorin George Pădurean. “Am învăţat să sudez pe inox folosind TIG-ul (WIG în româneşte) şi m-am îndrăgostit total de inox. Cunoştinţele mele în domeniul construcţiei maşinilor pentru extracţia uleiului de măsline s-au extins şi îmi făcusem un nume în Pireu. În zi de azi deţin un Patent-Inovaţie certificat şi aici în Australia pentru malaxoarele construite în Grecia. Datorită meşterilor greci, pasiunea mea pentru sudura inoxului a ajuns la punctul culminant. Am reuşit să mă specializez în tehnologia modernă de sudură finlandeză şi să dobândesc dexteritate în folosirea aparatelor de sudură finlandeze -Kemppi.
Artă din inox – o pasiune care motivează destinul cugireanului George Pădurean
“Ce m-a ţinut în viaţă, ca să-ţi spun mai concret, a fost pasiunea mea pentru sudură şi ideile care-mi vin în valuri uriaşe. Constantin Brâncuşi a fost şi este inspiraţia mea personală. Coloana Infinitului este opera lui Brâncuşi care mă instigă mereu. Sunt norocos: viaţa îmi este marcată total de ultimul job dobândit, în departamentul guvernamental australian de ştiinţă şi tehnologie. Australia este o ţară care mi-a deschis orizonturi noi pe toate planurile. Viaţa m-a schimbat şi s-a schimbat, dar singurul lucru care m-a ţinut mereu pe linia de plutire a fost şi este meseria şi pasiunea mea pentru sudura inoxului, pasiunea mea pentru artistul nostru român: Maestrul Constantin Brâncuşi. Brâncuşi văzut cu ochiul unui om simplu, cu ochiul unui nou născut. Simt în mine pasiune şi dorinţa de a descoperi geometria şi secretul Coloanei Infinitului.
Despre România, cu dor şi dragoste….
“Aici în Canberra nu sunt, din nefericire, prea mulţi români. M-am ataşat foarte mult de un român cu un caracter extraordinar, prietenul meu care a decedat de cancer cu 2 ani în urmă, fostul şofer al Ambasadei Române din Canberra – Mihai Cristea. Viaţa este grea oriunde aş fi dar în inima mea România are un loc special iar gândurile îmi fug mereu către locurile, natura, prietenii şi cultura noastră românească. Dorinţa de a reveni în România există şi o resimt în corpul şi inima mea în fiecare dimineaţa când mă trezesc, dar de la a zice până la a face este drum lung, foarte lung…. Sunt însă cu voi “cujerenii” în fiecare zi pe Facebook. Vă salut pe toţi, cu respect şi dragoste!”.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Sursă: ziarul Unirea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Cugireanul despre care s-a scris că a murit pe frontul din Ucraina este de fapt viu. Radu Hossu: ”Am vorbit cu el la telefon”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanul despre care s-a scris că a murit pe frontul din Ucraina este de fapt viu. Radu Hossu: ”Am vorbit cu el la telefon”

Cugireanul Ovidiu Stoica, despre care cugirinfo.ro a postat un articol pentru care ne cerem scuze, cum că a decedat în Ucraina, este viu și nevătămat. Informația despre moartea cugireanului a fost preluată de pe site-ul G4media și de pe pagina de Facebook a bărbatului, unde a apărut o postare a lui Petru Gabor, președintele Asociației ”Voluntari Fără Frontiere”, în care anunța că Tony și-ar fi pierdut viața în timpul unei misiuni de salvare a răniților în zona Harkov.

Cugirinfo a relatat pentru prima dată povestea incredibilă a cugireanului Ovidiu Stoica și realitatea cruntă a războiului de la granițele României, trăită pe viu, cu arma în mână, în luptele cu trupele rusești, de eroul din Alba.

”Ne luăm rămas bun de la Stoica Ovidiu Anton care lupta în Ucraina (Fight for Ukraina Internațional Legion) efectua misiuni de extracție a răniților din regiunea Harkov de-pe linia frontului. Din păcate misiunea lui pe acest pământ s-a încheiat în cursul unei misiuni de evacuare a răniților de noaptea trecută.

La începutul războiului a făcut voluntariat în vama Isaccea pentru câteva luni, iar când a văzut în ce stare ajung unele persoane din zonele de conflict a hotărât că poate face mai mult decât atât și a luat hotărârea să se înroleze în legiunea străină din Ucraina.

Mulțumită sacrificiului suprem pe care l-a făcut, mulți răniți au primit o a doua șansă. Să-i fie drumul lin și să ne ierte Dumnezeu pe toți”, este postarea prin care Petru Gabor, președintele Asociației ”Voluntari Fără Frontiere” anunțat decesul cugireanului, informație eronată, preluată de aproape toată presă din România.

Radu Hossu, jurnalist din Brașov, a anunțat că a vorbit cu bărbatul la telefon și i-a dat vestea bună și mamei lui Ovidiu Stoica. „ Am sunat-o pe dânsa și i-am spus că fiul ei este viu, nevătămat și este departe de Ucraina. Mama lui Ovidiu mi-a spus că îmi mulțumește din suflet”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Doi tineri au lăsat viața din Germania pentru traiul liniștit din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ana și Marian sunt doi tineri care de doi ani își clădesc familia pe care și-au dorit-o amândoi, iar de aproape un an, în viața lor a apărut Mihnea, o minune de băiețel.

„Ne-am cunoscut în toamna anului 2021, pe rețelele de socializare, eu eram în România (Focșani), Marian era în Germania (Munchen)”, povestește Ana.

Circa 7 luni au locuit împreună în Munchen, după care au decis să facă o vacanță mai prelungită în orașul lui Marian, mai exact în Cugir: „Atât de frumos s-au îmbinat toate, încât la sfârșit de iunie 2022 am rămas însărcinată, tot atunci fiind și momentul reîntoarcerii definitive acasă, pe plaiurile ardelenești”.

Nu a fost ușor, dar a meritat, iar cei doi tineri își doresc ca copiii lor să crească cât mai aproape de natură și mai ales de ei. Ana și Marian sunt de părere că țara noastră le oferă această șansă, pentru că pot alege ce să facă și cum să își câștige pâinea: „Mă refer aici, la faptul că muncim pentru noi și nu pentru alții. Decidem noi cât să câștigăm și cât timp liber să avem. Știm, pentru unii pare de necrezut și foarte mulți ne blamează pentru munca noastră, ca fiind “de weekend” și nu ceva de viitor, dar cu timpul le vom demonstra că se înșeală”.

Iar pentru cine nu îi cunoaște, Ana muncește în sectorul vânzărilor online și colaborează cu o companie din Germania care îi dă acces gratuit la depozitele ei virtuale cu infinite produse pentru diverse nevoi: imunitate, creșterea părului, fitness, slăbire, îngrijirea tenului, plus multe altele, iar Marian este barman și se ocupă cu organizare de evenimente ca nunți, botezuri, zile de naștere, petreceri private.

În iunie 2022, cei doi au demarat proiectul lor de suflet, „Un colț de rai, în Cugir”, o proprietate achiziționată în Fețeni, în apropiere de Cugir, într-un loc cu peisaje care îți taie respirația.

„Locația „Un colț de rai, în Cugir” a luat naștere la începutul lunii iunie 2022, după ce a devenit proprietatea noastră (cumpărată de noi, nu dobândită, moștenită), iar prin promovarea zonei montane locale ne dorim să ajungem în sufletul și viața cât mai multor oameni, în special familii ca și noi, care vor să se întoarcă la origini sau pur și simplu să îi ajutăm să își păstreze vii amintirile locurilor pe care le vizitau cândva”, spune tânăra familie.

Pe pagina de Facebook ”Un colț de rai, în Cugir”, internauții pot urmări aventurile tinerilor, provocările de zi cu zi, dar și realizările lor.

„Ăștia suntem noi. Simpli, modești și muncitori. Ne place să trăim calitativ și să ne creăm cât mai multe amintiri împreună. Iar vouă, celor care ne urmăriți și apreciați, vrem să vă mulțumim din suflet! Fără voi, nu am fi fost aici. Vă îmbrățișăm, Ana, Marian și bebe Mihnea!”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

„Din cer cântă îngerii” – Colind de Crăciun interpretat de o tânără originară din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mirosul de brad și cozonac, atingerea fulgilor de nea şi gustul vinului fiert sunt câteva dintre lucrurile care ne duc cu gândul la Crăciun, iar colindele completează peisajul de basm devenit realitate o dată în an.

Daria, o tânără originară din Cugir, ne încântă sufletele și ne aduce mai aproape atmosfera sărbătorilor de iarnă cu un minunat cântec de Crăciun, o compoziție care aparține chiar tatălui ei.

Daria Georgiana Birăesc are 19 ani și este studentă la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică Informatică, anul II.

Cu toate că a ales să se perfecționeze în domeniul științelor exacte, tânăra a trăit înconjurată de muzică toată viața și cântă încă de mic copil: ”Am cântat de mică, însă în perioada adolescentei m-am focalizat pe școală, după cum știți fiind anii cu cele mai importante examene”, a povestit Daria pentru ziarulunirea.ro.

„Muzica m-a însoțit în fiecare zi din viață, întrucât provin dintr-o familie cu oameni talentați, tatăl și fratele meu fiind instrumentiști”, a mai spus tânăra.

Versurile cântecului interpretat de Daria aparțin creatoarei Jeni Voina: ”Colinda pe care o interpretez este înregistrată în studioul tatălui meu și este o compoziție a lui, lucru care m-a făcut tare fericită. Videoclipul este realizat de tata în colaborare cu Jorza Ioan, filmările având loc la un studio foto-video din Cluj Napoca”, a concluzionat tânăra.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir