Rămâi conectat

Cugireni

Cugirean stabilit în Spania, către conaționalii din România: „Te plângi de politicieni, de medici, de poliție, de funcționari. Tu i-ai învățat așa!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un mesaj scris de Adrian Joldu, un român din Cugir stabilit în Spania, a devenit viral pe Facebook, fiind distribuit de peste 900 de persoane în doar două zile.

Textul se adresează în special conaționalilor săi ”atotștiutori” care sunt dispuși să ”ia la mișto” adevărații experți, în loc să-și facă meseria pentru care s-au pregătit.

În doar câteva rânduri, Joldu reușește să facă o adevărată recenzie a societățiii românești și a modului superficial în care românii lipsiți de educație se raportează la problemele actuale.

„Ești mândru și-ți umflii chieptu că ești Român. Patriot. Degrabă fluturător de drapel la orice cât de mică ocazie de a-ți manifesta cu orgoliu aerele de superioritate și de stăpân. Spui că ți-e frate codrul și-i înjuri pe austrieci că ți-l fură. N-am prea văzut camioane cu numere de Austria. Și drujba o mânuiești tot tu, Iudă, pentru un pumn de arginți. Aș fi vrut să fii mândru că ești Om. Un om cumsecade.

Ești mândru că ești Ortodox pentru că, nu-i așa, e singura și adevărată cale iar toți ceilalți sunt eretici, deci merită condamnarea și disprețul tău. Aș fi vrut să fii bun, răbdător cu aproapele tău și cu cel aflat în nevoie. Cu modestie și discreție.

Ești expert în orice domeniu, tu știi, ai informații exacte, cel ce a făcut școli și are experiență nu-i decât un fraier pe care să-l iei tu la mișto, pentru că și la treaba asta ești expert. Aș fi vrut să-ți faci munca pe care ai învățat-o cu cinste și onestitate pentru ca prin exemplul tău să-i determini și pe alții în a o face. Oricare ar fi munca aia e demnă de respect și considerație.

Nici în politică nu te întrece nimeni. De aia Simion și Șoșoaca îs puși în portret pe părete ca iubitul tovarăș și conducător de pe vremuri. Îs idolii tăi, niște exemple demne de urmat. De aia PNL și PSD se lăfăie împreună în așternut că niște curve ieftine sub privirea îngăduitoare a lui Papi Klaus. Mulți ne-am înșelat amarnic în privința lui. Îmi vine să-mi dau palme. O să-mi cer iertare bieților pensionari pe care i-am hulit și insultat.

Îți plângi de milă cât ai fost de oropsit de-a lungul istoriei. N-ai fost. Ai făcut ceea ce faci și astăzi. Ai fost egoist, lacom și perfid, de aia ești ceea ce ești.

Ai avut șansa de a demonstra că știi să trăiești liber și demn în democrație. Tu crezi că libertatea înseamnă să faci ce te taie capul fără a ține cont de ceilalți și de mediul în care trăiești. După tine, potopul. Nechibzuitule, copii tăi vor fi nevoiți să trăiască în dezastrul pe care-l lași în urmă. Ai ales să fii superficial, condamnând și generațiile următoare la superficialitate, ai ales calea cea bătută, nu care cumva să dai peste vreun obstacol pe care să fii nevoit să-l dobori. L-ai fi doborât pentru urmașii tăi.

Te plângi de politicieni, de medici, de poliție, de funcționari. Tu i-ai învățat așa. Ai ales ciubucul și peșcheșul, e comod, e bine. Ai preferat Fanarul și delăsarea sovietică, atunci când nimeni și nimic nu te mai obliga s-o alegi, în locul rânduielii și culturii făcute ție cadou la 1918.

Preferi mult și ieftin. Nu contează că-i aliment, spectacol, sport sau băutură. Mai ales băutură. Multă să fie. Îți place bălăcăreală, bârfa, maneaua, cuțitul în spate.

Te duci cu o falcă în cer și alta-n pământ să-l zdrobești pe profesorul care a îndrăznit să-i ceară odraslei tale ambalate în veșminte de bâlci, c-așai la modă, să lase dracului telefonul. I-a dat și un doi că nu știa ce-i un subiect și un predicat. Suntem campioni la analfabetism funcțional. Profesorul ăla va sfârși prin a-l lăsa pe fi-tu în plată Domnului, tu ești cel care i-a interzis accesul la educație, nu sistemul cu toate hibele lui.

Vrei o țară că afară dar tu să fii scutit pe viață de la respectarea legilor și normelor de conviețuire. Nu se poate, neică, nu se poate. Pentru că libertatea nu este dreptul de a face ce vrem, ci ce se cuvine (Abraham Lincoln). Doar cei educați pot fi liberi. Restul sunt sclavii propriilor limite și prejudecăți. Nu-i nevoie să-ți vâre nimeni microchip-uri în vene, ai ce-ți trebuie: pâine și circ.

De aia io nu-mi iubesc oamenii pentru că-s Români cu pedigree, ortodocși, albi, heterosexuali, naționaliști, pe veci stăpâni.

Îmi iubesc oamenii pentru că-s Oameni. I-am ales io. Și mi-e indiferent ce culoare au, cu cine dorm în pat, ce limbă vorbesc sau la ce biserică merg. Și-mi pare rău pentru cei ce-s nevoiți să trăiască între cei pomeniți mai sus.

Mă ierte Dumnezeu dar trebuia s-o spun. Explodam”, este mesajul devenit viral, postat pe pagina de Faceboook.

sursa: ziare.com


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Cugireni

Cugireanul Sovereşan Andrei, RECORD de parcurgere a „Via Transilvanica”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanul Andrei Sovereșan a reușit să parcurgă Via Transilvanica într-un timp record. Tânărul a alergat 1.400 km în 15 zile, iar performanța sa este cu atât mai de apreciat cu cât a străbătut întregul traseu pe caniculă și temperaturi insuportabile.

Scopul său, să strângă bani cu care să achiziționeze o mașină cu care să transporte gunoaiele adunate de el și voluntarii asociației Raw Nature Experience de pe munte. Inițiativa lui Andrei vine după șapte ani de când începea o altă aventură – Arc peste Carpati – un proiect prin care a alergat întreg arcul carpatic, în urma căruia s-a înființat Asociația Raw Nature Experience.

„Am luat atunci la pas sălbăticia munților din România, sperând ca pe viitor să se adune mai mulți oameni și/sau ONG-uri care sa refacă traseele turistice și mai ales să se găsească și alți nebuni frumoși care să parcurgă acest traseu”, spune tânărul.

În 2024, în aceeași lună pe care a ales-o în 2017 pentru a alerga în natură, a pornit într-o nouă aventură – Alergarea pe Via Transilvanica de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin.

„Distanța e cam aceiași, doar diferența de nivel este semificativ mai puțină și în plus traseul este marcat scăpându-mă de problemele de orientare. Și pentru că la sfârșitul acestei luni voi avea și ziua de naștere, îmi doresc să strâng cât mai multe fonduri pentru campania Wheels for Nature a asociației Raw Nature Experience”, declara cugireanul în urmă cu două săptămâni.

Și iată că, după 15 zile pe drum, Andrei a ajuns duminică dimineața, în jurul orei 4.00, la Drobeta Turnu Severin, la Poarta Amfiteatrului Roman: ”Este ora 4:04 dimineața și ajung la poarta Amfiteatrului roman din Drobeta-Turnu Severin după a 15-a zi pe Via Transilvanica.

Dorind să închei traseul și să mă întorc acasă după mai mult de două săptămâni hoinarite pe poteci, am decis să continui sa alerg până la finish, chiar dacă aveam să depășesc cu mult orele alergate până acum în fiecare zi.

Așa am reușit să alerg astăzi ultimii 145.18 km cu 4091 m. diferență de nivel in 21 de ore și 57 minute. Mulțumesc Mijache Andrei pentru revitalizare și pentru că m-ai convins sa termin toată etapa aceasta într-o singură zi”, a scris Andrei pe Facebook imediat după finalizarea traseului.

Andrei a avut și un scop precis pentru care a alergat pe Via Transilvanica și anume strângerea de fonduri pentru ca asociația sa Raw Nature Experience să poată achiziționa o mașină cu care să transporte gunoaiele pe care el și voluntarii le adună de pe munte.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au donat până acum pentru cauza pentru care alerg. Voi ați făcut posibil să triplăm targetul propus. Donațiile sunt deschise în continuare și orice donatie ajută foarte mult. De astăzi voi lua o binemeritată pauză de la alergare, dar sper ca acest timp pe care l-am petrecut pe Via Transilvanica să aibă un ecou cat mai mare, mai ales pentru cauza pe care am sustinut-o”, concluzionează Andrei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Noja Paladia, cea mai vârstnică persoană din Cugir a împlinit 109 ani

cugirinfo.ro

Publicat

în

Noja Paladia cu domiciliul în oraşul Cugir (strada Râul Mic) se numără printre cele mai vârstnice persoane din județul Alba și se pare, printre cele mai longevive femei din România. Ea a împlinit astăzi, 20 iulie 2024, venerabila vârstă de 109 ani.

Ca aproape în fiecare an, reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Cugir s-au deplasat și de această dată la domiciliul sărbătoritei pentru a o felicita, în cadrul unei delegații din care au făcut parte: Simion Voișan – președintele asociației, Vistian Blaga – vicepreședinte și fost președinte CARP Cugir, Maria Bărăbanț, contabil șef în cadrul asociației de pensionari.

Și-a exprimat plăcerea să ia parte la eveniment și col.(rtr.) Nicolae Panduru – președintele filialei Alba a A.N.C.M.R.R.

Noja Paladia s-a născut în 1915, a avut o viaţă liniştită pe care şi-a dedicat-o familiei. A fost căsătorită mai bine de 45 de ani şi spune că cea mai mare avere pe care a strâns-o până la vârsta de 109 ani sunt copii, nepoţii şi strănepoţii.

Întrebată care crede că este secretul longevităţii mamei sale, fiica sa mai mică Didina (în grija căreia se află sărbătorita) ne-a mărturisit că toată viaţa a consumat doar produse din gospodăria proprie sau de la oamenii din satele de munte aparţinătoare Cugirului. În plus, Noja Paladia obisnuiește să-şi petreacă timpul liber citind, mai ales cărti de istorie şi geografie.

La cei 109 ani, Paladia este pe picioare, se plimbă prin casă, dialoghează, însă auzul şi văzul i-au cam slăbit. Acest lucru nu o împiedică să se bucure de familie şi de cei care o vizitează.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Vasile Hârjoc, oprire la Primăria Cugir în cadrul turului Europei pe bicicletă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Între 1 iulie și 13 octombrie 2024, atletul cugirean parcurge o buclă pe bicicletă și participă la o serie de concursuri de atletism în Europa.

Pe data de 1 iulie a pornit, cu bicicleta, din București înspre – Paris – Göteborg – Canfranc – Bucureşti. Pe parcursul traseului amintit, pe 7 iulie 2024, participă la un concurs de pregătire, Campionatul Naţional de Alergare Montană la Stâna de Vale, proba de trail 33km.

Paris, Franța: ca ţintă de sosire pe data de 26 iulie, de faţă la deschiderea Jocurilor Olimpice;

Göteborg, Suedia: ţintă de sosire pe 18 august, având apoi start în proba de 10km la Campionatul Mondial Masters de Atletism, apoi probele de cros 6km pe 20 august şi semi-maraton pe 24 august;

Canfranc, Spania: ţintă de sosire pe 14 septembrie, start în proba de trail 34km, D+ 2000m, la Campionatul Mondial Masters de Alergare Montană;

Bucureşti, închiderea buclei: ţintă 13 octombrie, start în proba de maraton la Campionatul Mondial Masters.

La vizita domnului Hârjoc în cadrul primăriei, viceprimarul Călin Furdui a apreciat eforturile continue pe care le depune sportivul nostru, unde reprezintă cu onoare orașul Cugir și obține rezultate de excepție de fiecare dată.

„Îi urez putere de muncă în continuare și noi performanțe în competițiile ce urmează, unde va reprezenta din nou România și orașul Cugir și îl asigur de susținere în continuare din partea Primăriei Orașului Cugir.”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir