Rămâi conectat

Actualitate

Cu toate că a fost recent reabilitat, blocul „NATO” din Cugir a început se deterioreze la interior din cauza igrasiei

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nici n-a fost dat bine în folosință, după un amplu și costisitor proces de reabilitare, că  blocul NATO din Cugir se confruntă cu probleme care mai de care mai dificile.

Blocul cu o capacitate de 105 camere, în care locuiesc mai bine de 250 de persoane de etnie romă din Cugir, a fost reabilitat cu fonduri europene în cadrul proiectului integrat  ”Incluziv – investiție europeană privind dezvoltarea socială în Cugir”, un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin POCU 2014-2020.

Cunoscut ca ”Blocul NATO” din cauza stării avansate de degradare şi a condiţiilor deplorabile de trai, acesta şi-a schimbat cu totul imaginea ca urmare a lucrărilor de reabilitare care au avut loc în ultimul an. Familiile care locuiesc aici au în sfârşit apă curentă, au toalete în locuinţe şi un sistem de canalizare funcţional, au geamuri termopan, curent pe casa scării şi spaţii comune decente şi curate.

Din păcate, constructorul (împreună cu vasta echipă implicată în proiect) care a coordonat lucrările acestei locații n-a ținut seama de câteva aspecte care prezintă deja un mare disconfort locatarilor.

Potrivit președintelui Asociației pentru Dezvoltarea Comunitară a Romilor, Cosmin Pienar, precum și a unor proprietari de spații, din cauza temperaturilor atmosferice scăzute au apărut primele probleme în interiorul locuințelor.

La mai puțin de două luni de la darea în folosință, un număr mare de camere prezintă igrasie și condens generate de lipsa de căldură și folosirea unor improvizații electrice pe care ocupanții spațiilor le folosesc pentru pregătirea hranei și pentru încălzire.

Deși locatarii au ridicat această situație destul de neplăcută care poate conduce la probleme de sănătate în rândul copiilor mici, și nu numai, se pare că nimeni n-a intervenit până în prezent la soluționarea acestui caz. Așa cum am aflat, la această situaţie se mai adaugă și zecile de întreruperi zilnice ale alimentării cu energie electrică, urmare a folosirii la maximum a consumatorilor electrici pentru diverse întrebuințări, penele de curent ținându-se lanț. Într-o astfel de situație mai mulți ocupanți ai spațiilor au ajuns la folosirea unor sobe pe lemne (deși li s-a interzis acest lucru), cam la fel cum făceau în urmă cu doi ani.

Așadar, o situație destul de complicată care necesită intervenția de urgență a celor care au primit (pe bani mulți) misiunea să vegheze la asigurarea unei vieți decente a celor care locuiesc în această clădire.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică

cugirinfo.ro

Publicat

în

Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.

Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.

Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.

Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.

„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.

„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.

La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.

Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.

Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .

Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.

Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.

Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!

Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir