cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » „Crăciunul, între tradiţie şi însemnătate spirituală” – prelegere susținută de preotul paroh din Vinerea, la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia

„Crăciunul, între tradiţie şi însemnătate spirituală” – prelegere susținută de preotul paroh din Vinerea, la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia

Publicat în 03.12.2019 la ora 15:44

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba Iulia a avut loc o atractivă activitate  desfășurată în cadrul proiectului de culegere, cercetare și valorificare a patrimoniului cultural tradițional și spiritul al județului Alba, intitulat „România tradițională”, manifestare desfășurată de amintita instituție în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Vinerea II și Centrul Cultural din Cugir. 

Biblioteca l-a avut ca invitat pe preotul paroh din localitatea Vinerea, Adrian Cebotari, pentru a susține  prelegerea cu tema: „Crăciunul – între tradiție și însemnătate spirituală”.

Acesta a declarat: „Pentru a menține vie  flacăra spiritualităţii şi culturii noastre autentice în parohia pe care o păstoresc am decis să invit la rândul meu la acest eveniment pe Vasile Palfi, artist local, Grupul «Anotimpuri» (Amalia Gruian, Triff Flavia şi Triff Tania, Chiorean Roxana, Sălcudean Alexandra, Cebotari Alexandru), pe care-l coordonez alături de prof. dr. Luminiţa Cebotari”.

A fost prezentă, de asemenea, Anca Herlea, care împreună cu Blaga Graţiela au prezentat tradiţia „Babelor” din Vinerea, precum și directorul Centrului Cultural Cugir, Diane Dobrean.

Proiectul 5.11 este un proiect al Bibliotecii Județene Lucian Blaga, derulat în parteneriat cu Centrul de Resurse „Academia Doamnelor” din Alba Iulia (un proiect managerial derulat în perioada 2017-2020 şi aprobat de Consiliul Judeţean Alba).

O intresantă prezentare a făcut prof. dr. Luminița Cebotari, care a spus: „În vechime, la Vinerea exprimarea prin frumusețe era de obște. Bunul gust venea dintr-o spiritualitate lucrătoare, iar creativitatea era modalitatea cea mai expresivă de slăvire a lui Dumnezeu. Iar Vinerea recuperează o întreagă experiență istorică a neamului și devine o lume încifrată de simboluri şi motive ce răspunde la sentimentul apartenenței la valorile satului”.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 75 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.