Rămâi conectat

Administraţie

Cornel Murg instalat oficial în funcția de Prefect al județului Alba

cugirinfo.ro

Publicat

în

depunere-juramant-cornel-murgFostul subprefect, Cornel Murg, a fost instalat oficial astăzi în funcția de prefect al județului Alba, la doar două zile după ce a fost numit de Guvern. Acesta a depus jurământul în cadrul unei ceremonii, care a avut loc cu începere de la ora 10.30, la sediul Prefecturii.

La ceremonia de învestire a noului prefect au participat subsecretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne – Viorel Dosaru, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, președintele PSD Alba Ioan Dîrzu, șeful IPJ Alba Nicolae Căbulea, foștii prefecți Gheorghe Feneșer și Ioan Rus, care au stat la prezidiu, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale din județ, ai partidelor politice și șefi de instituții deconcentrate.

După depunerea jurământului, în discursul său, noul prefect Cornel Murg le-a cerut celor care urmează să-i fie colaboratori să-l ajute, pentru a-și putea îndeplini funcția de reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Jurământul l-am depus în fața lui Dumnezeu, dumneavoastră fiind martori, și ca să pot să-l respect întru totul, vă cer, astăzi, cei care sunteți  aici și o să fiți colaboratorii mei, să mă ajutați, din toate sferele de activitate. Singur, nu mi-a plăcut să lucrez niciodată. Singur, cine crede că poate să răzbească în viață se înșală. Așa că, vă rog, în limita legalității,  fiecare din instituțiile pe care le conduceți cu onoare și cu cinste să încercăm, împreună cu Instituția Prefectului, să contribuim la dezvoltarea județului nostru și la bunăstarea oamenilor. Nu am și nu am avut alt țel, decât să-mi fac datoria întotdeauna pe funcțiile pe care le-am avut(…) Vă rog domnule secretar de stat, să-i transmiteți domnului prim-ministru mulțumirile mele pentru că a avut încredere să-mi ofere această funcție. Îl asigur că voi face tot ce îmi stă în putință să nu-l dezamăgesc.  Îi mulțumesc sincer domnului prefect, Gheorghe Feneșer, pentru că am avut o perioadă de trei ani de zile în care am lucrat și am conlucrat. Nu am avut nicio perioadă în care să fi existat anumite probleme între noi și angajații instituției”, a declarat Cornel Murg.
[youtube_sc url=”https://youtu.be/Mlwrs4s2vV4″]
La rândul său, Gheorghe Feneșer, cel care a ocupat această funcție până în prezent, a ținut să adreseze câteva cuvinte: ”Acum trei ani, când am preluat această funcție, am preluat-o pentru zece luni și iată s-au făcut trei ani. Atunci se lucra la regionalizare, la schimbarea alegerilor, nu s-a întâmplat. În toată această perioadă, am colaborat foarte bine cu cei 78 de primari, cărora le mulțumesc, dar și cu reprezentanții instituțiilor deconcentrate care pot să confirme că mi-am făcut treaba așa cum trebuie. Sper că a fost o colaborare fructuoasă, în interesul județului. În conducerea instituției, am avut trei vectori – legalitate, imparțialitate și obiectivitate, iar pe parcurs a mai apărut un vector – bunul simț. Sper ca noul prefect, Cornel Murg, să meargă pe aceeași linie, pentru că este vechi în prefectură și cunoaște toate problemele cu care ne confruntăm.”

Printre cei care au ținut discursuri la ceremonie s-a numărat și președintele CJ Alba. Ion Dumitrel i-a mulțumit fostului prefect Gheorghe Feneșer pentru modul în care au colaborat și s-a arătat convins că această colaborare va continua la fel de bine și cu noul prefect Cornel Murg. Totodată, acesta a ținut să menționeze că își dorește ca prefectul să fie luat cu adevărat în seamă de Guvern și ”să impună un program special de dezoltare pentru zona Munților Apuseni”.

[youtube_sc url=”https://youtu.be/13TkbZD7j6M”]

Reamintim că Murg a fost numit prefect de Alba joi, 18 februrie, prin Hotărâre de Guvern. Tot atunci au fost schimbați din funcții alți 8 prefecți din țară.

Cornel Murg, în vârstă de 64 de ani, a deținut funcția de subprefect de Alba din 2012. El a mai ocupat această funcție în perioada martie – octombrie 2009.

A absolvit cu Diplomă de licență Institutul Politehnic Cluj-Napoca, Specialitatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini și Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Specialitatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Profilul Inginerie Manageriala si Tehnologica. Are un Masterat sustinut la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii de Maşini, in specializarea Tehnologii moderne de fabricaţie a pieselor din materiale plastice și compozite. De asemenea, a urmat mai multe cursuri de perfecționare: “Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici”; “Pregătire în domeniul protecţiei civile”; “Organizarea și funcţionarea Administraţiei Publice Locale”; „Strategii privind Organizarea și Funcţionarea Administraţiei Publice în unitățile administrative teritoriale”; ”Managementul operaţiunilor de comerţ exterior”; „Managementul în Cooperaţia Mestesugărească”; „Organizarea și conducerea locurilor de muncă”; ”Protecţia proprietăţii industriale”.

În afara perioadei în care a lucrat în Prefectura Alba, Cornel Murg a fost angajat, între anii 1969 – 1988, la Uzina Mecanică Cugir; între 1998 – 2000 a fost preşedinte al Societății Cooperatiste Meșteșugărești „Șurianu” Cugir; între anii 2000 – 2004 a fost viceprimar al orașului Cugir; între anii 2004 – martie 2009 și octombrie 2009 – mai 2012 – din nou preşedinte – Societatea Cooperatistă Meșteșugărească „Șurianu” Cugir. În plan politic, înainte de a fi subprefect, Cornel Murg a fost Președintele Organizației PSD Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.

Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.

După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.

În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir  folosite la autoturismele românești  Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.

Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și  care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.

„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră.  Această  recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat  brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.

• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă

Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.

Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.

• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu

Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:

– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.

Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.

După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.

Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir