Rămâi conectat

Administraţie

Consiliul Local va dezbate în ședința de vineri regulamentul de funcţionare a Curţii de Obor Cugir pe anul 2013

cugirinfo.ro

Publicat

în

Legislativul de la Cugir va lua în dezbatere la şedinţa de vineri, 26 aprilie, proiectul de hotărâre privind Regulamentul de funcţionare a Curţii de Obor Cugir. În cadrul aceleaşi reuniuni, aleşii locali vor hotăra asupra taxelor de păşunat, taxelor de gloabă, taxei de obor, a prestării unui anumit număr de zile de muncă-contributivă, în funcţie de specia de animale, pentru întreţinerea păşunilor pe anul 2013.

Potrivit proiectului de hotărâre, sezonul pentru 2013 începe pe data de 1 mai pentru ovine şi cabaline şi pe 10 aprilie pentru ovine şi caprine, la şes, iar în zona de munte, sezonul de păşunat începe pe data de 25 mai pentru păşunile: Preluca, Sasu, Fata Fântânii şi Rachita şi pe 10 iunie pentru celelalte pajişti. Pentru a ieşi cu animalele la păşunat, fermierii sunt obligaţi să achite taxele de păşunat şi totodată prestarea contribuţiei în zile de muncă.

Taxele de păşunat sunt după cum urmează:
–   80  lei pentru bovine adulte
–   30 lei pentru bovine tineret
–   80 lei pentru cabaline adulte şi asini
–   30 lei pentru cabaline tinere şi asini
–   15 lei pentru ovine adulte
–   10 lei pentru caprine adulte
–    5 lei pentru ovine şi caprine tineret
–   15 lei pentru porcine

Referitor la taxa de gloaba pentru turme constituite, aceasta se exprimă în lei/cireda, sumele fiind următoarele: 300 lei pentru cirezi de bovine, 160 lei pentru turme de ovine, până la 150 de capete, 220 lei pentru turme de ovine până la 200 de capete. În ceeace priveşte taxa de gloabă valorile sunt după cum urmează: 150 lei bovine adulte, 30 lei pentru ovine şi caprine adulte, 60 lei pentru bovine tineret, 10 lei pentru ovine şi caprine tineret, 150 lei pentru cabaline adulte şi asini, 60 lei pentru cabaline tineret şi asini, 30 de lei pentru porcine.

Taxa de obor, exprimată în lei per cap de animal/zi este de: 150 lei pentru bovine şi cabaline adulte, 60 lei pentru tineret bovine şi cabaline, 30 lei pentru ovine şi captine.

De asemenea, deţinătorii de animale au obligaţia să presteze zile de muncă în funcţie de specia de animale, pentru întreţinerea păşunilor, astfel: bovine şi cabaline-2 zile pe cap de animal, ovine şi caprine 0,4 zile pe cap de animal. În cazul neefectuării zilelor de muncă se va achita contravaloarea unei zile de muncă, în suma de 40 de lei.

În ceea ce priveşte Regulamentul privind activitatea Curţii de Obor , acesta stabileşte cadru juridic unitar de organizare şi funcţionare a Curţii de Obor, în cadrul Târgului de animale şi care aparţine Asociaţiei crescătorilor de animale din Cugir.

Potrivit legii, acest regulament va înaintat de către primărie deţinătorilor de animale, spre luare la cunoştinţă şi va fi afişat la avizierul situat în holul primăriei locale.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.

Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.

După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.

În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir  folosite la autoturismele românești  Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.

Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și  care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.

„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră.  Această  recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat  brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.

• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă

Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.

Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.

• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu

Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:

– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.

Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.

După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.

Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir