Administraţie
CLSU Cugir a hotărât ca masca de protecție să devină obligatorie în spațiile publice deschise. Vezi și celelalte hotărâri adoptate
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) al orașului Cugir a anunțat noile măsuri pentru diminuarea riscului transmiterii virusului SARS-COV-2, instituite prin Hotărârea nr. 43 din data de 15 octombrie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba.
Pe fondul înregistrării unei incidențe cumulate cuprinse între 1 și 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile, la nivelul unității administrativ-teritoriale Cugir:
-Toate unitățile de învățământ vor funcționa în scenariul 2 – galben. (Acest lucru presupune participarea zilnică, faţă în faţă, a tuturor preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar şi a celor din anii terminali, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Pentru celelalte clase, activitatea se va desfăşura în sistem hibrid, jumătate din numărul elevilor vor fi prezenţi fizic, iar cealaltă jumătate vor fi online.)
-Se instituie obligația de purtare a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii;
-Administratorii și proprietarii spațiilor publice deschise afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;
-Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;
-Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.);
-Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;
-Organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;
-Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;
-Pentru perioada în care activitatea operatorilor economici este restricționată este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturior alcoolice și nealcoolice, care nu se consumă în spațiile respective;
-Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;
-Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
-În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor;
-Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.
-Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbele religioase se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
-Instituțiile și autoritățile publice, operatorii economici și profesioniști au obligația de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.
-Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
În perioada următoare se vor intensifica activitățile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 de către structurile de ordine și siguranță publică.
Precizăm că trecerea în alt scenariu se va face în funcție de analiza epidemiologică la nivelul localităților, în funcție de rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-COV-2 la 1000 de locuitori din ultimele 14 zile.
Administraţie
O nouă rectificare a bugetului local Cugir pe anul 2024
Referatele de necesitate, Notele de fundamentare întocmite de către compartimentele din cadrul aparatului propriu al Primarului orașului Cugir, au adeterminat adoptarea unei hotărâri de către Consiliul Local al orașului Cugir cu privire la necesitatea rectificării bugetului local al Orașului Cugir, a bugetului creditelor interne și a bugetului de venituri proprii și subvenții pe anul 2024.
În baza documentelor menționate mai sus, rezultă cuprinderea în bugetul anului 2024 a sumei de 7.000 de lei necesară achiziționării unui Tahograf pentru microbuzul școlar existent în gestiunea Primăriei Cugir.
Aleșii au aprobat de asemenea, transferul sumei de 68.000 de lei între articolele bugetare reprezentând cheltuieli neeligibile de la componenta nefinalizată la cea etapizată pentru proiectul cu finanțare externă nerambursabilă „Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii «Iosif Pervain Cugir»”.
În același cadru s-au efectuat transferuri între articolele bugetare în bugetul Direcției de Asistență Socială, a unităților de învățământ, Spitalului orășenesc Cugir și Centrului Cultural Cugir.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Intervenția primarului Adrian Teban, în cadrul Comisiei ECON, privind Raportul pentru industria de apărare
Miercuri, 11 decembrie 2024, la Bruxelles, în cadrul Comisiei ECON, s-a aprobat raportul președintelui Regiunii Murcia din Spania: „O industrie de apărare puternică în Europa”.
Prezent la Bruxelles la Comitetul European al Regiunilor, edilul oraşului Cugir a accentuat necesitatea coordonării la nivel european, prin noul comisar european al apărării, a diverselor sectoare ale industriei de apărare din statele membre, atât cu fonduri publice, dar și cu implicarea BEI pentru susținerea inovării și retehnologizării în acest domeniu.
Adrian Teban a declarat: „Este important să se identifice și să se investească în aceste platforme industriale din diversele orașe și regiuni, pentru a crește capacitatea de mobilizare a Europei.
Noi, aleșii locali, împreună cu guvernele stateleor membre, trebuie să susținem crearea unui ecosistem care să sprijine inovarea atât în companiile de stat dar și în IMM-urile implicate în acest sector.
Sigur că întotdeauna este preferabil să avem pace, în loc de război, dar o industrie de apărare competitivă este principala noastră prioritate pentru mandatul 2021-2027, pentru a putea apară valorile noastre europene.
În același timp, este important să investim și în siguranță cibernetică, deoarece vedem că este principala noastră vulnerabilitate în acest război hibrid pe care îl avem astăzi în Europa”.
Administraţie
Primarul Cugirului, Adrian Teban, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor
Recent, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a participat la Brussels, la cea de-a 163 sesiune plenară în care, Comitetul European al Regiunilor (CoR) a celebrat 30 de ani de la înființarea sa în folosul orașelor și regiunilor din Europa .
„În cadrul ședinței grupului EPP i-am felicitat pe prim- vicepreședintele COR, Apostolos Tsitsikostas și pe președintele grupului EPP la CoR, Olgierd Geblewicz, pentru leadershipul grupului nostru, pentru un mandat de succes în care Comitetului Regiunilor a crescut atât la nivel european, dar și în cadrul partidului EPP, unde colegul nostru, vicepreședintele EPP Siegfried Mureșan a fost întotdeauna un susținător important”, a spus primarul Cugirului .
În legătură cu întrebarea unui cetățean din localitate, dacă este ceva de castigat din participarea la CoR, edilul de la poalele Drăganei a spus: „Dacă avem o politică de coeziune bine croită, care să raspundă nevoilor de azi a orașelor va fi în avantajul tuturor localităților, inclusiv pentru Cugir”.
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 7 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 3 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului