cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Circa 100 de persoane, care au împlinit 60 de ani, vor împărți și în acest an Sfintele Paști la Cugir și în Vinerea

Circa 100 de persoane, care au împlinit 60 de ani, vor împărți și în acest an Sfintele Paști la Cugir și în Vinerea

Publicat în 16.03.2017 la ora 4:46

Şi în acest an, mai mulţi cugireni vor avea ocazia să ia parte la sărbătoarea Păştenilor, un obicei care de mai multe decenii se petrece în Miercurea Mare la Cugir şi în Joia Mare în localitatea Vinerea.

Pregătirile la Cugir au început deja de vreo trei săptămâni prin întruniri la Casa Parohială a părintelui Pintea Dumitrean de pe strada 21 Decembrie 1989, a celor care anul acesta împlinesc vârsta de 60 de ani.

Potrivit doamnei Mariana Jibotean, membru al comitetului de organizare al evenimentului, aproximativ 40 dintre cugireni frecventează deja întâlnirile organizate în fiecare joi, consacrate pregătirii sărbătorii care se apropie. Din datele obţinute de la Biroul de Stare Civilă, numărul celor care împlinesc onorabila vârstă de păştean în cursul acestui an se ridică la aproximativ 100 de persoane. Ei sunt cei care se vor ocupa de toate pregătirile necesare sărbătorii Învierii Domnului: oferă vinul, cumpără ciubere, lumânări, pâine, desagi şi pregătesc Paştele care va fi luat la marele praznic al Învierii Mântuitorului. Împărţirea acestora este stabilită din timp, astfel încât fiecare păştean ştie ce anume va trebui să ia din biserică, unii praporii de procesiune, alţii icoanele.

În curtea şi în faţa Casei parohiale se formează alaiul de păşteni, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, care poartă praporii şi icoanele. Aceştia, conduşi de preoţi din localitate prezenţi la sărbătoare şi de localnici, se îndreaptă spre Biserica “Sfânta Treime”, unde se oficiază o slujbă specială, iar păştenii aşează în desagi pâinea pentru Sfintele Paşti.

Duminică dimineaţa participă la momentul înălţător al Învierii, primesc Paştile, ciocnesc câte un ou şi rostesc creştineşte: „Hristos a Înviat” şi răspund: „Adevărat a Înviat”. Vom reveni cu mai multe amănunte despre programul manifestărilor consacrate acestei sărbători.

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 615 ori

Circa 100 de persoane, care au împlinit 60 de ani, vor împărți și în acest an Sfintele Paști la Cugir și în Vinerea
4 (80%) 3 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.