cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Cei 43 de „Păştenii” din Vinerea au participat la slujba de sfinţire a pâinii și a vinului pentru Noaptea de Înviere

Cei 43 de „Păştenii” din Vinerea au participat la slujba de sfinţire a pâinii și a vinului pentru Noaptea de Înviere

Publicat în 25.04.2019 la ora 11:59

Astăzi, în Joia Mare, începând de la ora 08.00, la Vinerea a avut un eveniment de mare atracție și trăire spirituală pentru membrii comunității locale.

Obiceiul „Păștenilor” se desfășoară în această frumoasă localitate, în Joia Mare, o zi de importantă însemnătate pentru credincioşii satului.

De dimineaţă, cei 43 de „pășteni” care au împlinit sau împlinesc în decursul anului vârsta de 60 de ani,  îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare au pornit însoțiți de numeroși localnici, de  la Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae”, la casa gospodarului, Mircea Stănuț, de unde au luat pâinea, vinul şi vasele de lemn necesare pentru sărbătoarea Paștilor.

La casa gazdei, preoții Adrian Cebotari și Andrei Dănilă au oficiat o slujbă de sfinţire a pâinii şi vinului care vor fi oferite în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți. Ulterior, s-au întors în aceeaşi procesiune la Biserica „Sf. Nicolae” din localitate, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului.

Este respectată o ordine strictă, care a dănuit de la primul astfel de eveniment, în anul 1948: bărbaţii care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită sunt în faţa alaiului, urmaţi de către “păştene”, care poartă ciubere împodobite cu flori.

Pentru cei de-un leat cu ei care au trecut la cele sfinte înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani a avut loc spre cinstire, un parastas de pomenire.

La ceremonia dedicate acestui evenimenteveniment  au participat primarul Cugirului, Adrian Teban, viceprimarul orașului, Călin Furdui, vicepreședintele Consiliului Județean Alba – Dumitru Fulea,  consilieri locali sefi de instituții și societăți economice din Cugir. Apărută în anul 1948 la inițiativa părintelui Ioan Sabău,  Sărbătoarea „Păştenilor” reprezintă un obicei unic în România care se repetă de peste 7 decenii.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 576 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.