cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Cei 165 de ani trecuți de la nașterea marelui dramaturg I.L. Caragiale sărbătoriți de elevii de la liceele din Cugir

Cei 165 de ani trecuți de la nașterea marelui dramaturg I.L. Caragiale sărbătoriți de elevii de la liceele din Cugir

Publicat în 01.02.2017 la ora 21:11

I.L. Caragiale, cel mai important dramaturg din literatura română de la a cărui naștere se împlinesc 165 de ani,  a fost omagiat azi, 1 februarie, de către elevii colegiilor cugirene.

Orele dedicate  genialului nuvelist, inventatorul nemuritorilor Nea Iancu, Rică Venturiano, domnul Goe şi  multe alte  personaje inconfundabile,  au început cu o interesantă paralelă între viața și opera celor doi mari clasici prieteni, Caragiale și Eminescu,  comparație făcută de actrița Maria Dodoc de la Casa de cultură Cugir.

A încântat apoi audiența cu prestația monologului lui Alexandru Peruzeanu din piesa „O soacră” , Laurențiu Stafie de la Cercul de teatru. Elevii au  pregătit referate, o expoziție de carte  Caragiale, apoi au  participat la CDI-ul Colegiului „David Prodan”, la un concurs de recunoaștere a autorilor, operelor și  personajelor ale căror replici au fost  prezentate de Maria Dodoc si Tatiana Ungurianu. S-au remarcat elevii Oana Fulga,  Alina Neagu, Codruța Ivan, Andrada Berian din clasa a XI-a C și Adrian Zinca, David Hăprian, Darius Soreață și Cristina Stroia din clasa a XII-a C.

După lecturarea powerpointului cu datele biografice ale marelui dramaturg de către Mihai David din clasa a XI-a A, elevii Colegiului Tehnic I.D. Lăzărescu au fost provocați la concursul de recunoaștere a operelor si personajelor din  ,,O scrisoare pierdută”, „D-ale carnavalului,”, „O noapte furtunoasă”, unde a fost introdusă pentru a induce în eroare și observa spiritul de atenție  al elevilor, „Chirita” lui  Vasile Alecsandri. Profesoarele Liliana Jianu si Tatiana Ungurianu au  prezentat replicile personajelor de recunoscut (Rică Venturiano, Farfuridi, Veta, Chirița), apoi elevii au avut de descoperit în textele puse la dispoziție  neologisme, arhaisme și  regionalisme.

După ce au rezolvat rebusul „Caragiale”, elevii s-au delectat vizionând  „Două lozuri”, „Vizita” si „Bubico”. S-au remarcat elevii Ionela Sandu, Gabriel Ghibu, Francesca Cașu, Ioan Vaida, Eduard Herlea din clasa a IX-a A, Alin Glogovețan, Alexandru Cariga din clasa a X-a A de la I.D. Lăzărescu și Denisa Trif, Adina Tomuța, Luiza Repede, Darius Sbuchea din clasa a IX-a B, Andreea Crișan, Alexandru Jibotean din clasa a XI-a A, CNDP. Câștigătorii concursului au fost elevii  Denisa Avram, Casian Stan, Andra Ciobanu, Geani Jibotean, Andreea Crișan, Alexandru Jibotean și Mihai David, cărora le vor fi înmânate diplome.

Profesorii  Ionuț Iancu, Nicolae Băcilă, Dorina Rotar și  Maria Hănțulescu au asigurat participarea elevilor la activitățile desfășurate în cinstea lui Caragiale, cel care prin comediile, dramele și nuvelele sale a rămas inegalabil în memoria literaturii românești.

Prof. doc. Tatiana Ungurianu

Acest articol a fost citit de 58 ori

Cei 165 de ani trecuți de la nașterea marelui dramaturg I.L. Caragiale sărbătoriți de elevii de la liceele din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.