Rămâi conectat

Actualitate

Cea de-a VII-a ediție a simpozionului „Școala de vară pentru dialog intercultural” a avut loc la ieri și astăzi la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sala de conferințe a Casei Orașenesti de Cultură din Cugir a găzduit sâmbătă și duminică cea de-a șaptea ediție a simpozionului „Școala de vară pentru dialog intercultural: identitate și alteritate“, eveniment la care au luat parte profesori din Cugir, Cluj-Napoca și Sibiu.

dialog-intercultural-cugir-2013Manifestarea a fost deschisă de prof. Rodica Florea – directorul Casei de Cultură care i-a prezentat pe invitați și cărora le-a mulțumit pentru disponibilitatea și interesul lor de a organiza pentru al doilea an la Cugir o dezbatere cu semnificații atât de importante pentru istoria și cultura transilvăneană.
La rândul sau, primarul orașului Cugir, Adrian Teban le-a mulțumit participanților că au dat curs invitației de a fi prezenți cu lucrări la acest simpozion, lucrări menite să aducă informații importante cu privire la identitatea și alteritatea în spațiul culturii că o rezultantă a eternității valorilor românești, unele dintre acestaea având caracter universal.
Așa cum a rezultat într-o mare măsură din prezentarea temelor supuse dezbaterii, din varietatea subiectelor abordate rezultă că identitatea și alteritatea s-au îmbunătățit mereu, lucru posibil datorită conviețuirii românilor din spațiul transilvan cu alte etnii și datorită relațiilor pe care le avem cu popoarele învecinate.
Chiar dacă participarea localnicilor la eveniment a fost mai redusă, tematica abordată în cadrul simpozionului a creat un cadru variat și interesant, unde invitații s-au lansat în dezbateri aprinse ce păreau că nu se vor mai sfârșii.
Programul desfășurat în cele două zile a fost coordonat de Pavel Pușcaș – Prof. Univ. Dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj -Napoca cel care a prezentat și lucrarea: „Tabula Joshepina”.
Au prezentat lucrări în cadrul evenimentului: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Manolache – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu- „Resurecția localismului creator”
• Prof. Horia Rotche -Cugir „Centrul neoactivist de presă Oraștie”
• Prof. Francois Breda – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca „Interculturalitatea: o identitate sau o alteritate?”
• Lector Universitar Dr. Angelica Pușcaș – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj -Napoca – „Sacru și cotidian în tradițiile pastorale și oierești”
• Prof. Nicolae Florea – Cugir -„Conscripția militară din 1766 Cugir”
• Dr. Anca Elisabeta Tatay – Biblioteca Academiei Romane din Cluj-Napoca – „Tipografia românească din Buda – între Orient și Occident”
• Prof. Gabriela Urs – Cugir – Colegiul Tehnic ID Lazarescu – „Istoricul alimentărilor cu apa ale comunităților umane la nivel mondial”
• Drd. Valentin Trifescu – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca – „Arta românilor ardeleni văzută de maghiari”
• Dr. Gabriela Rus – Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca -„Identitatea arhitecturală a bisericilor greco – catolice din Transilvania la sfârșitul secolului al XVIII-lea”
Au fost și două lansări de carte: Gh. Manolache – „Resurecția localismului creator – o experiență spirituală în Mitteleuropa provinciilor literare” și Valentin Trifescu – „Influențe austriece și identități regionale în Transilvania” – o lucrare publicată la Bratislava în 2012.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

Un comentariu

 1. Avatar

  Ovidiu SV

  07.07.2013 la 19:53

  Lucrarea domnului profesor Florea se numeste „Conscripția militară din 1766 Cugir”, nu cum ati publicat dumneavoastra. Multumesc!

 2. Avatar

  administrator

  08.07.2013 la 7:06

  S-a facut corectarea cuvenita.Ne cerem scuze pentru eroare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Alba, pregătește o nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) – sucursala Alba (cu sediul la Cugir) a decis organizarea unei noi ediții a Conferinței Naționale „Profesorul Ion D. Lăzărescu, fondatorul școlii românești de teoria așcierii”, eveniment care va reuni cadre inginerești din întreaga țară.

Potrivit dr. ing. Alexandru Micaciu – președintele AGIR , manifestarea se află la a XII-a ediție  și va avea loc în luna octombrie a acestui an, la Centrul Cultural ,,Valentin Uritescu” din Cugir.

 „Am dorit să transmitem din timp această știre pentru a lua măsurile ce se impun în legătură cu numărul de participanți și numărul de lucrări de specialitate (scrise) ce vor fi trimise organizatorilor.

Ca de fiecare dată, vom edita o carte (tipărită) cu tema: ,,Inginerie Cugir”, fapt ce necesită măsuri pentru ca aceasta să fie scoasă la timpul poitrivit. De asemenea, vrem să fim pregătiți și cu cheltuielile financiare ce le impune organizarea acestei manifestări. Îi rugăm pe cei ce doresc să participe cu lucrări să ne contacteze pe adresa de e-mail: inginerie.cugir@yahoo.com, până pe data de 15 august 2024”, a ținut să precizeze președintele AGIR.

Personalitatea prof. univ. dr. ing. ION D. LĂZĂRESCU:

Inginer (n. 19.VII.1912, Slobozia, jud. Ialomiţa – d. 16.IV.1999, Sibiu)

Studii:

Inginer electromecanic (promoţia 1941-1942)

Doctor inginer Institutul Politehnic Bucureşti (1969)

Doctor docent în ştiinţe, Institutul Politehnic Bucureşti (1974)

Profesor universitar emerit, Institutul Politehnic din Iaşi

Profesor consultant, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Activitate:

Inginer U.M.Cugir, tehnolog şef (1941-1954)

Profesor la Şcoala Industrială Cugir (1943-1947) şi director

Profesor de specialitate la Şcoala medie tehnică de mecanică Cugir (1946-1952) Subdirector şi apoi director al acestei şcoli

Profesor asociat, Institutul de Mecanică, Cluj (1950-1954) Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (1954-1999)

Profesor dr. doc. şt., profesor emerit

Şef de catedră (din 1952), decan (din 1958)

Conducător de doctorat (din 1963)

Autor de carte tehnică, fondatorul Şcolii de Toleranţe şi Măsurători Mecanice şi a Şcolii de Aşchierea metalelor şi scule din România

Domenii de competenţă:

Tehnologia construcţiei de maşini

Teoria şi practica aşchierii şi sculelor aşchietoare

Teoria şi practica toleranţelor şi a lanţutilor de dimensiuni

Pese 250 de lucrări ştiinţifice publicate, între care 27 de cărţi de referinţă.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 48 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea băut și fără perius, pe strada Ion Budai-Deleanu

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 15 iulie 2024, în jurul orei 20.00, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Orașului Cugir au depistat un bărbat de 48 de ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Ioan Budai-Deleanu, din orașul Cugir, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, din verificările efectuate de polițiști, a reieșit faptul că bărbatul de 48 de ani avea permisul de conducere suspendat.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 43 de ani din Cugir reținut de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut și fără permis un autoturism, la Balomiru de Câmp

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 13 iulie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos – Postul de Poliție Șibot au depistat un bărbat de 43 de ani, din orașul Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Balomiru de Câmp, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis, fiind luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir