Rămâi conectat

Actualitate

Ce ştiau serviciile secrete americane despre fabrica de armament şi muniţie din Cugir, conform unor documente din anii ’50 – ’60 desecretizate de C.I.A.

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, CIA (Central Intelligence Agency) a desecretizat mai multe sute de mii de pagini de documente din anii ’50 – ’60, în care apar şi informaţii despre fabrica de armament de la Cugir.

Există descrieri însoţite de de­sene referitoare la amplasamentul fabricii, ateliere de lucru, infrastructura zonei, număr de angajaţi şi tipul de arme şi muniţie fabricate, începând din anul 1935.

Informaţiile prezintă date referitoare la numărul de persoane angajate, personalul tehnic şi de conducere, program de lucru, condiţii de muncă, spaţii de cazare pentru angajaţii uzinei etc. Potrivit documentelor din arhiva C.I.A., fabrica era înconjurată de un gard de fier, cu o înălţime de 2 metri, deasupra căruia era sârmă ghimpată. Trupele româneşti ale Ministerului Forţelor Armate (MFA), înarmate cu automate P.P.S., stăteau de gardă în turnurile de observaţie amplasate pe perimetrul fabricii.

În fabrică, pe lângă personalul muncitor, erau cam 40 de tehnicieni din rândul personalului civil şi aproximativ 100 de reprezentanţi D.G.S.M. Controlul foarte sever era exercitat în egală măsură atât de civili, cât şi de personalul militar, fiecare muncitor civil trebuia să aibă o legitimaţie de identificare de la fabrică cu o ştampilă specială. Aproape toţi muncitorii erau locuitori ai Cugirului sau ai localităţilor limitrofe (Vinerea, Cioara şi Vinţu).

Lucrătorii civili intrau în fabrică pe poarta numărul 18 şi erau supuşi unui control foarte strict. Exista un tren local special care aducea muncitorii din localităţile limitrofe, dimineaţa devreme şi care îi ducea acasă târziu în noapte. Se muncea 24 de ore pe zi după un program cu ture de 8 ore. În completarea muncii care se făcea în interiorul fabricii se făcea şi muncă de construcţie, care se desfăşura şi în afara spaţiului fabricii.

În partea de est a fabricii, o clădire cu trei etaje a fost construită pentru a găzdui muncitorii. Această construcţie aproape că a fost terminată. În jurul acestei noi clădiri erau barăci de lemn care să găzduiască personalul D.G.S.M. Acestea erau sub comanda unui tânăr ofiţer român, M.F.A., cu gradul de sublocotenent. Mai era, de asemenea, un depozit de muniţii subteran exact în inima munţilor care împrejmuiau Cugirul. Aici a fost de fapt spaţiul celei mai importante producţii de muniţie.

Era şi o mică parte a uzinei în afara munţilor, dar inima era exact în munţi. În informaţii sunt prezentate şi unele date referitoare la reconversia producţiei (anul 1946), când s-a trecut de la producţia de război la producţia civilă. Nu lipseşte din informările aflate în arhivele C.I.A. nici cunoscutul „Scandal Skoda” şi consecinţele acestuia privind producţia de armament din România. Conform informaţiilor, în arhiva C.I.A. există şi poze aeriene ale comunei Cugir făcute în 1943-1944, în timpul a două raiduri aeriene, dar care din păcate nu au fost desecretizate.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Corala „Învierea Domnului”, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Cugir, la ceas aniversar

cugirinfo.ro

Publicat

în

Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Cugir a celebrat miercuri, 23 aprilie 2025, împlinirea a 30 de ani de la înființarea corului lăcașului de cult, eveniment la care au luat parte preoții care au slujit biserica în această perioadă, credincioșii parohiei și nu numai, membrii corului bisericesc, foști membri ai corului, persoanele văduve ale foștilor coriști.

În decembrie 1994, un grup coral format din 20 de credincioase dirijat de regretatul profesor Ioan Mariș prezenta un frumos concert de colinde la Biserica Parohiei V Cugir, unde era preot paroh Mircea Giurgea.

La începutul anului 1995, prof. Ioan Mariș s-a gândit să înființeze un cor modest, pe două voci, care să răspundă la ecteniile Liturghiei duminicale și la sărbători. Acest lucru s-a înfăptuit după numeroase repetiții de câte 4 ore pe săptămână, astfel că în ziua de 23 aprilie 1995 s-a putut cânta pentru prima dată la Liturghia Sfintelor Paști. De aceea, părintele Mircea a numit corul „Învierea Domnului”.

Acum, la ceas aniversar, enoriașii își amintesc cu emoție despre artizanul acestui proiect, regretatul profesor Ioan Mariș, încercând să-i evoce memoria, să-l pomenească și să-l așeze în loc de cinste în cadrul comunității cugirene. După plecarea la Domnul a profesorului Mariș, după luna mai 2009, corul a avut un nou dirijor, pe teologul Rusu Silviu. Timp de 3 ani s-a format un cor pe 4 voci, care a început să cânte mai nuanțat și după notele din portativ. Din septembrie 2012, dirijorul corului a devenit prof. Luminița Sgubea.

„În prezent corul numără 35 de persoane, care sunt dăruite sufletește pentru această slujire în biserică. Urmând tradiția pelerinajelor, se poate spune că în cei 30 de ani am fost în 182 de locașuri de cult împreună cu preoții noștri. Considerăm că activitatea muzicală a coralei noastre este deosebit de importantă și poate tot atât de importantă ca și predica. Mai ales că în această activitate muzicală pot fi antrenați și copiii și tinerii. Prin cântare, noi trebuie să subliniem iubirea veșnică și eternă a lui Dumnezeu pentru oameni. Repertoriul coralei noastre este destul de vast, preponderent religios și liturgic și cuprinde atât piese clasice, cât și contemporane. În fiecare duminică și sărbătoare, corul se află într-un permanent dialog cu slujitorii Sfântului Altar”, ne-a mărturisit Viorica Nicoară, participantă activă la Corala „Învierea Domnului” din Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cugirul a găzduit cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Verde”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 25 aprilie 2025, Cugirul a găzduit cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Verde”,  o inițiativă menită să promoveze o comunitate sustenabilă și un oraș mai prietenos cu mediul.

„Astăzi, la Cugir, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a evenimentului „Ziua Verde” – o inițiativă menită să promoveze o comunitate sustenabilă și un oraș mai prietenos cu mediul. Cei mici s-au bucurat de activitățile pregătite special pentru ei, contribuind cu energie și entuziasm la reușita evenimentului. Le mulțumim tuturor celor implicați – părinți, participanți și susținători – pentru sprijinul oferit și pentru implicarea activă în această frumoasă inițiativă!”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 25 aprilie 2025: Cugirul găzduiește cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE”. Vezi programul

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 25 aprilie 2025, la Cugir se organizează cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE”. Prin intermediul proiectului JUST STREETS, o inițiativă dedicată construirii unei comunități sustenabile și a unui oraș ecologic, toți locuitorii orașului vor avea gratuitate la mijloacele de transport în comun precum și bicicletele electrice.

„Cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE” va avea loc mâine, 25 Aprilie, în orașul Cugir.

Prin intermediul proiectului JUST STREETS, o inițiativă dedicată construirii unei comunități sustenabile și a unui oraș ecologic, toți locuitorii orașului vor avea gratuitate la mijloacele de transport în comun precum și bicicletele electrice.

De asemenea, vă invităm între orele 12:00 și 16:00, să participați la activități organizate în cadrul programului:
– DESEN PE ASFALT
– DANSURI
– ANIMAȚIE PENTRU COPII ȘI SKETCH-URI UMORISTICE

Copiii sub 14 ani care vor participa la activități trebuie să fie însoțiți de către un părinte/adult!

Ținem să menționăm că o secțiune a străzii Alexandru Sahia va fi deschisă exclusiv pietonilor.

Circulația rutieră va fi restricționată pe strada Alexandru Sahia, în sectorul cuprins între Catedrală și Banca Transilvania.

Devierea circulației rutiere:
– Pe strada Constructorului circulația va fi deviată spre stânga, în dreptul imobilului Alexandru Sahia nr. 18, cu acces spre Școala Singidava și ieșire pe strada Constructorului.
– Dinspre strada Trandafirilor, traficul va fi deviat spre stânga pe strada Lalelelor, cu ieșire pe strada Rozelor.
– Parcările din spatele imobilului aferent străzii Alexandru Sahia nr. 17 vor putea fi utilizate”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir