Rămâi conectat

Actualitate

Ce ştiau serviciile secrete americane despre fabrica de armament şi muniţie din Cugir, conform unor documente din anii ’50 – ’60 desecretizate de C.I.A.

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, CIA (Central Intelligence Agency) a desecretizat mai multe sute de mii de pagini de documente din anii ’50 – ’60, în care apar şi informaţii despre fabrica de armament de la Cugir.

Există descrieri însoţite de de­sene referitoare la amplasamentul fabricii, ateliere de lucru, infrastructura zonei, număr de angajaţi şi tipul de arme şi muniţie fabricate, începând din anul 1935.

Informaţiile prezintă date referitoare la numărul de persoane angajate, personalul tehnic şi de conducere, program de lucru, condiţii de muncă, spaţii de cazare pentru angajaţii uzinei etc. Potrivit documentelor din arhiva C.I.A., fabrica era înconjurată de un gard de fier, cu o înălţime de 2 metri, deasupra căruia era sârmă ghimpată. Trupele româneşti ale Ministerului Forţelor Armate (MFA), înarmate cu automate P.P.S., stăteau de gardă în turnurile de observaţie amplasate pe perimetrul fabricii.

În fabrică, pe lângă personalul muncitor, erau cam 40 de tehnicieni din rândul personalului civil şi aproximativ 100 de reprezentanţi D.G.S.M. Controlul foarte sever era exercitat în egală măsură atât de civili, cât şi de personalul militar, fiecare muncitor civil trebuia să aibă o legitimaţie de identificare de la fabrică cu o ştampilă specială. Aproape toţi muncitorii erau locuitori ai Cugirului sau ai localităţilor limitrofe (Vinerea, Cioara şi Vinţu).

Lucrătorii civili intrau în fabrică pe poarta numărul 18 şi erau supuşi unui control foarte strict. Exista un tren local special care aducea muncitorii din localităţile limitrofe, dimineaţa devreme şi care îi ducea acasă târziu în noapte. Se muncea 24 de ore pe zi după un program cu ture de 8 ore. În completarea muncii care se făcea în interiorul fabricii se făcea şi muncă de construcţie, care se desfăşura şi în afara spaţiului fabricii.

În partea de est a fabricii, o clădire cu trei etaje a fost construită pentru a găzdui muncitorii. Această construcţie aproape că a fost terminată. În jurul acestei noi clădiri erau barăci de lemn care să găzduiască personalul D.G.S.M. Acestea erau sub comanda unui tânăr ofiţer român, M.F.A., cu gradul de sublocotenent. Mai era, de asemenea, un depozit de muniţii subteran exact în inima munţilor care împrejmuiau Cugirul. Aici a fost de fapt spaţiul celei mai importante producţii de muniţie.

Era şi o mică parte a uzinei în afara munţilor, dar inima era exact în munţi. În informaţii sunt prezentate şi unele date referitoare la reconversia producţiei (anul 1946), când s-a trecut de la producţia de război la producţia civilă. Nu lipseşte din informările aflate în arhivele C.I.A. nici cunoscutul „Scandal Skoda” şi consecinţele acestuia privind producţia de armament din România. Conform informaţiilor, în arhiva C.I.A. există şi poze aeriene ale comunei Cugir făcute în 1943-1944, în timpul a două raiduri aeriene, dar care din păcate nu au fost desecretizate.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Proiectil de calibru 88 mm, din al doilea Razboi Mondial, descoperit la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un proiectil exploziv  calibru 88mm, din al doilea Razboi Mondial, fără focos, a fost asanat la Cugir de echipa pirotehnică a ISU Alba.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost solicitată sa intervină în orasul Cugir, pentru asanarea unui proiectil rămas neexplodat. A fost asanat un proiectil exploziv de cal. 88 mm din al doilea Razboi Mondial fara focos. Forțe alocate: 1 x Autospecială Pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

15-16 iunie 2024: La Vinerea, un colț de rai în inima naturii – Poiana cu lavandă

cugirinfo.ro

Publicat

în

În acest weekend la Vinerea (POIANA CU GORUNI) are loc un eveniment destinat iubitorilor de natură și de frumos. Evenimentul promite să ofere o combinație unică de natură și relaxare.

Intrarea este liberă, cu condiția achiziționării unui produs pe bază de lavandă de la standul amenjat special (buchețel, apă de lavandă, ulei).

Adresa la care va avea loc evenimentul este Calea Gorunilor, Nr. 14, sat Vinerea.

Vizitatorii pot admira câmpuri de lavandă unde se pot face poze superbe într-un peisaj de vis;

Mâncare delicioasă care va satisface toate gusturile;

Limonadă răcoritoare și cafeluță aromată pentru a vă hidrata și energiza;

Spațiu de joacă pentru copii, astfel încât cei mici să se distreze în siguranță.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Joi, 13 iunie 2024, eroii neamului au fost comemorați la Vinerea și Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 13 iunie, cu prilejul Zilei Înălțării Domnului, au fost comemorați martirii din Cugir și Vinerea, care au pierit în cele două războaie mondiale.

Evenimentul comemorativ organizat de Primărie şi Centrul Cultural a avut loc la cele două monumente din Cugir şi Vinerea. Programul activităților s-a derulat, ca de fiecare dată, cu slujbe religioase, intonarea Imnului de Stat, cel al Eroilor și al marșului Drum Bun, urmat de cântece și poezii.

La Vinerea au participat preoții și enoriașii care au sosit cu alai direct de la biserica, fluturând tricolorul. Au susținut cântece şi poezii patriotice elevii școlii gimnaziale Ioan Mihu Vinerea, însoțiți de cadrele didactice.

La Cugir au participat un sobor de preoți împreună cu enoriași pentru susținerea momentelor religioase. Momentele de cântece și poezii au fost susținute de Corul Școlii Iosif Pervain și elevii de la Cercul de Teatru al Centrului Cultural Cugir.

Cu ocazia comemorării s-au depus coroane din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cugir, Asociației Veteranilor de Război şi a formațiunilor politice din oraş.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir