cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Cazurile de mușcaturi de căpușe s-au înmulțit la Cugir. Cei înţepaţi riscă boala Lyme

Cazurile de mușcaturi de căpușe s-au înmulțit la Cugir. Cei înţepaţi riscă boala Lyme

Publicat în 10.06.2015 la ora 13:43

capusa-cugirÎn ultimele săptămâni, din cauza încălzirii accentuate a vremii, pe raza oraşului Cugir, s-au înregistrat tot mai multe cazuri de muşcături de căpuşe.

Dacă nu demult au fost 10 cazuri de muşcături în decurs de o săptămână plus o muşcătură de şarpe, sămbătă au fost 7 cazuri de muşcături de căpuşe într-o singură zi. Cei expuşi la aceste cazuri au avut vârste cuprinse între 3 si 65 de ani şi s-au aflat în livadă, în grădină, cu precădere în zone cu iarbă înaltă. Persoanele muşcate de aceste micuţe insecte, care se găsesc cel mai adesea pe animale şi mai rar ajung pe om, pot să se infecteze şi să se îmbolnăvească de meningoencefalita virală sau de borelioza cauzată de bacterii.

Muşcătura de căpuşă nu doare , seamănă cu înţepăturile ţânţarilor, iar simptomele pot să apară chiar şi numai după o săptămână. Persoana muşcată poate avea simptome asemănătoare gripei şi anume: roşeaţa şi tumefierea (umflarea) locului muşcăturii pe un diametru de 3-4 cm, oboseală, greaţă şi vărsături, amorţeală, dificultăţi de mişcare, dureri de cap, febră, frisoane, slăbiciuni musculare şi pierderea poftei de mâncare.

Cei care observă muşcătura de căpuşă sunt sfătuiţi să se prezinte la spital pentru o extragere corectă si totală sau să îndepărteze insecta cu o pensetă, cât mai aproape de piele , cu mare atenţie pentru a nu-i zdrobi capul, trăgând încet şi ferm, până se desprinde căpuşa de piele. Locul unde s-a produs muşcătura trebuie curăţat imediat după aceea cu apă şi săpun şi se aplică o soluţie dezinfectantă (betadină sau alcool medicinal).

Tratamentul de prim ajutor, până se ajunge la cel acordat de un medic, constă în aplicarea unei comprese reci, cu gheaţă pe zona afectată, nu direct pe piele, ci învelită într-un prosop şi care se ţine timp de 15-20 de minute la fiecare oră. Tot la prim ajutor se pot administra antialgice şi antiinflamatoare uşoare, spray cu efect analgezic, loţiuni calmante, paracetamol, antiinflamatoare ca ibuprofen, aspirină. Pacienţii sunt sfătuiţi să îşi autoadministreze astfel de medicamente doar dacă acuzele sunt minore. Febra, durerea intensă sau modificările locale importante trebuie tratate numai de către medic.

Pentru prevenirea muşcăturilor este indicat să staţi departe de locurile special amenajate pentru câini în parcuri, iar dacă mergeţi în excursii sau la iarbă verde, se recomandă să purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a putea observa prezenţa căpuşelor. În farmacii există câteva produse care ţin insectele la distanţă- loţiuni, spray anticăpuşe, brăţara anticăpuşe.

Constantin Marcel Ungurianu

Acest articol a fost citit de 890 ori

Cazurile de mușcaturi de căpușe s-au înmulțit la Cugir. Cei înţepaţi riscă boala Lyme
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.