Rămâi conectat

Actualitate

Când începe Postul Paștelui Catolic și Ortodox 2022 | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Când începe Postul Paștelui 2022 Catolic și Ortodox | cugirinfo.ro

Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc cu milostenie în fiecare an, pentru Postul Mare, dinaintea Învierii lui Mântuitorului. Postul Paștelui 2022 este cel mai luni și mai aspru post.

Astfel, Paștele ortodox 2022 va avea loc în ultima săptămână din luna aprilie, iar Paștele catolic 2022 va fi sărbătorit cu o săptămână mai devreme.

În anul 2022, Paștele ortodox este pe data de 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic pică pe 17 aprilie.

Citește și: Când pica Pastele ortodox și catolic în următorii ani

Postul Paștelui 2022 este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. Postul Paștelui 2022 la ortodocși va începe pe 7 martie și se încheie pe 23 aprilie, potrivit calendarului ortodox. La credincioșii catolici, Postul Mare se ține de pe 28 februarie până pe 16 aprilie.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

Pe toată durata postului, creștin ortodocșii pot consuma doar produse vegetale, adică preparate fără carne, ouă brânzeturi, lactate și alte produse de origine animală. În anumite zile, au ceea ce se numește „dezlegare la pește”.

Pentru creştinii romano-catolici, prima zi de post pică întotdeauna într-o zi de miercuri și nu lunea, ca la ortodocși. Prima zi de post este cunoscută sub denumirea de Miercurea Cenuşii. În această zi, toţi credincioşii catolici își fac semnul crucii prin presărarea de cenuşă pe frunte și pe haine ca simbol al pocăinţei.

În același timp, postul la catolici permite o singură masă pe zi până la saturare, îngăduind puțină hrană dimineața și seara. Este valabil pentru toți cei cu vârste cuprinse între 21 și 60 de ani.

Citește și: Când sunt Floriile, Paștele ortodox și cel catolic în anul 2022

Ca o particularitate, postul la catolici are două dimensiuni. Una este legată de postul alimentar și presupune ca pe durata postului să nu mănânce preparate din carne sau care conțin carne și grăsime animală. În schimb, aceștia au voie să consume ouă, lapte, brânză, smântână și pește, precum și vin și untdelemn.

A doua dimensiune a postului catolic ține de abstinență, adică renunțarea la anumite vicii și pofte cum ar fi țigările, cafeaua, televizorul sau plăcerile trupești. La abstinență sunt obligați romano-catolicii care au împlinit vârsta de 14 ani. Legea abstinenței se poate împlini doar prin abținerea de la carne sau prin practicarea carității sau a evlaviei.

Totodată, în funcție de data la care este sărbătorit Paștele, sunt fixate Floriile și Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite

Două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină, stau la baza calculării datei la care creștinii sărbătoresc Paștele. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Originile sărbătorii pascale sunt legate de sărbătorile mai vechi ale renașterii naturii și ale echinocțiului de primăvară. Poporul evreu marchează prin sărbătoarea Paștelui eliberarea din sclavie și plecarea din Egipt.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Iisus, data Paștelui iudeu (Pesah) era fixată în ziua de 14 în luna Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii. Nisan este prima lună a anului în calendarul asirian, iar în cel iudaic este prima lună a anului ecleziastic și a șaptea lună (a opta în anii bisecți) a anului secular.

Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022?

Postul Paștelui este cel mai aspru post de peste an, iar spre deosebire de alte posturi, în Postul Mare sunt mai puține zile cu dezlegare la pește:

  • 25 martie- la sărbătoarea Bunei Vestiri
  • 17 aprilie- la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile

Ce sărbători sunt în Postul Paștelui 2022?

În Postul Paștelui va avea loc sărbătoarea Bunei Vestiri pe 25 martie, sărbătoarea Sf. Calinic de la Cernica pe 11 aprilie și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 17 aprilie 2022.

Învierea Domnului sau Sfintele Paști vor fi sărbătorite la data de 24 aprilie 2022, iar în a doua zi de Paște este prăznuit Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.

Ce este interzis să faci în Postul Paștelui 2022

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
În Postul Paștelui, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
În Postul Mare nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
În Postul Paștelui nu se bea alcool și nu se fumează.
Nu se mănâncă pește în Postul Paștelui, dacă nu este zi cu dezlegare.
În Săptămâna Patimilor se ține un post mai aspru, urmând ca în Vinerea Mare să nu se mănânce deloc.
În Postul Paștelui, creștinii trebuie să se roage mai mult.
În Postul Paștelui este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Din fonduri proprii, Spitalul orășenesc Cugir a pus în funcțiune o spălătorie modernă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Spălătoria care deservește Spitalul orășenesc Cugir a fost dotată recent, cu o mașină de spălat profesională și un uscător de rufe professional.

Potrivit echipei managereiale a unității de sănătate, la achiziția acestor utilaje s-a avut în vedere creșterea eficienței energetice, economisirea apei și a produselor chimice.

Totodată, prin acest demers s-a urmărit reducerea costurilor și sporirea productivității activităților din cadrul spălătoriei.

Spălătoria Spitalului orășenesc Cugir este organizată ca un serviciu unic în care se desfășoară: primire, dezinfecție, spălare, călcare, reparare și depozitare rufe”, a precizat conducerea unității.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

10 strazi din Cugir vor rămâne luni, 11 decembrie 2023, fără energie electrică, din cauza unor lucrări la mai multe transformaroare electrice din oraș

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mai multe străzi din Cugir vor rămâne fără energie electrică tinp de două ore, luni, 11 decembrie 2023, din cauza montării de concentratoare la mai multe transformatoare electrice.

„Luni, 11 decembrie 2023, între orele 10.00 și 12.00 se va face o întrerupere a energiei electrice pe străzile: Bălcescu, Înfrățirii, Victoriei (parțial), Gheorghe Doja, Viitorului, M. Sadoveanu (parțial), Al. Sahia, I.L. Caragiale, Stadionului și Tineretului, din cauza lucrărilor de montare concentratoare la postul trafo de unde sunteți alimentat”, a transmis Primăria Orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Cugirul la 1885. Răspunsuri la chestionarul lui B.P. Hașdeu al Academiei Române”, lansată la Salonul de Carte dedicat Zilei Naționale a României de la Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cartea intitulată „Cugirul la 1885. Răspunsuri la chestionarul lui B.P Hașdeu al Academiei Române”, scrisă de autorii originari din orașul Cugir, dr. Cristian Ioan Popa și prof. Petru Alin Teodorescu, a fost lansată vineri, la Salonul de carte dedicat Zilei Naționale a României.

Cartea valorifică cele trei răspunsuri trimise din Cugir, în anul 1885, la întrebările chestionarului lui B. P. Hașdeu, cel însărcinat să materializeze un proiect de dicţionar al limbii române iniţiat de regele Carol I şi pus în operă de Academia Română din Bucureşti.

Corespondenţii locali au fost învăţătorul Teodor Crişan, preotul greco-catolic Ioan Dreghiciu şi învăţătoarea Sofia Bria.

Răspunsurile lor vizează faţete extrem de diverse ale comunităţii cugirene tradiţionale, de la problemele de limbă, la cele legate de etnografie, tradiţii, folclor, credinţe, superstiţii, jocuri, port şi multe altele.

Aceste răspunsuri au venit nu doar din partea elitelor, care le-au consemnat, ci mai cu seamă de la oamenii simpli (de la şes sau de la munte), care le-au furnizat celor trei.

Autorii au urmărit să facă textul accesibil şi unui public neavizat, interesat de aceste valori, astfel încât şi cu ajutorul unor imagini de epocă să poată fi readusă la viaţă o lume altminteri greu de recuperat prin intermediul altor surse.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir