Actualitate
Campania „Curăţenia de primăvară la Cugir şi-a atins scopul” susţine Administratorul Public al oraşului, ing. Călin Furdui
Campania pentru curăţenia de primăvară “Şi mie îmi pasă de oraşul meu” a reuşit să mobilizeze şi în acest an comunitatea cugireană, într-un efort comun de igienizare şi înfrumuseţare a oraşului Cugir.
Aproximativ 100 tone deşeuri menajere, 60 tone de deşeuri biodegradabile şi peste 50 tone de deşeuri provenite din construcţii şi demolări au fost adunate în perioada 3 martie – 11 aprilie de pe domeniul public al oraşului Cugir. Tot în cadrul campaniei de curăţenie de primăvară au fost colectate 7 tone de deşeuri de la cetăţeni, demers realizat de administraţia locală în colaborare cu RoRec, în 29 martie.
,,Startul campaniei a fost dat de către administraţia locală, care, prin intermediul serviciului Administrarea domeniului Public a intervenit la înlăturarea depunerilor de pământ şi nisip adunate pe carosabil şi pe trotuare în perioada sezonului rece, la tăierea, fasonarea şi toaletare arborilor de pe principalele străzi, la realizarea lucrărilor de întreţinere a spaţiilor verzi. Aproximativ 250 kg de sămânţă de iarbă au fost semănate în zonele verzi din Cugir şi în Poiana cu Goruni din Vinerea. Totodată au fost plantaţi ghiocei pe bulevardul Alexandru Sahia, sălcii pletoase în parcul Micro 7 şi în apropierea stadionului aflat în zonă’’, a declarat Administratorul Public al Cugiului, ing. Călin Furdui.
Potrivit edilului, semnalul dat de administraţie a fost preluat de către asociaţiile de proprietari, instituţiile de învăţământ, bisericile şi unele societăţi din localitate care, în baza unor parteneriate, au participat activ la campania de curăţenie, primăria acordându-le sprijinul necesar. Un număr de 9 asociaţii de proprietari au solicitat şi au primit din partea administraţiei locale sămânţă de iarbă şi gard viu pentru spaţiile verzi din zona blocurilor de locuit. Material dendrologic a fost oferit şi instituţiilor şcolare, cărora primăria le-a asigurat şi produsele necesare curăţeniei, cum ar fi mănuşi şi saci menajeri.
Zonele care au fost igienizate cu sprijinul partenerilor sunt: parcul Doina, parcul din Piaţa 1 Mai, parcul Zaharia, parcul de pe Râul Mic, malurile râurilor, Valea Viilor. În demersul de curăţare a acestor zone s-au implicat elevii şi profesorii de la Şcoala Gimnazială Nr. 3, Şcoala “Singidava”, Şcoala “Iosif Pervain”, Colegiul Naţional “David Prodan”, Colegiul “I.D. Lăzărescu”. Parcul Micro 7 a fost igienizat de Biserica Creştină Baptistă, iar celelalte biserici din localitate, cu sprijinul enoriaşilor au făcut curăţenie în zona din jurul lăcaşurilor de cult. O acţiune lăudabilă a avut un grup de voluntari care au strâns 60 de saci menajeri de pe Valea Gruşeri.S-au mobilizat în mod exemplar şi au ieşit la curăţenie asociaţiile de proprietari: “1 Decembrie 1918”, “Emil Racoviţa”, “10 Unirea”, “13 Parc”, “Viitorul”, “L1 Cuza”, “S1B”, Asociaţiile de proprietari Nr. 4 şi Nr. 13 B, precum şi locuitorii din zona Coşbuc. Pe lângă curăţenie, locuitorii asociaţiilor amintite au plantat peste 350 m de gard viu şi au sădit aproximativ 9 kg de sămânţă de iarbă, puse la dispoziţie de către primărie.
,,Cu speranţa că efortul tuturor va fi nu doar apreciat, ci şi respectat de către concetăţenii cugireni, le mulţumim în numele administraţiei locale şi a locuitorilor din oraş. Apreciem totodată implicarea firmei de salubritate, care pe tot parcursul campaniei de primăvară a sprijinit cu operativitate administraţia locală în transportul deşeurilor rezultate în urma curăţeniei.
Pentru a avea un oraş curat nu este suficient să faci curăţenie, ci şi să păstrezi. De aceea adresăm un apel către toţi cetăţenii să respecte curăţenia la locul de desfăşurare a activităţii, să nu distrugă şi să nu degradeze coşurile pentru gunoi, pubele, băncile, sau alte bunuri care aparţin administraţiei locale’’, a conchis Călin Furdui
Constantin PREDESCU

Actualitate
Vineri, 25 aprilie 2025: Cugirul găzduiește cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE”. Vezi programul
Mâine, 25 aprilie 2025, la Cugir se organizează cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE”. Prin intermediul proiectului JUST STREETS, o inițiativă dedicată construirii unei comunități sustenabile și a unui oraș ecologic, toți locuitorii orașului vor avea gratuitate la mijloacele de transport în comun precum și bicicletele electrice.
„Cea de-a doua ediție a evenimentului „ZIUA VERDE” va avea loc mâine, 25 Aprilie, în orașul Cugir.
Prin intermediul proiectului JUST STREETS, o inițiativă dedicată construirii unei comunități sustenabile și a unui oraș ecologic, toți locuitorii orașului vor avea gratuitate la mijloacele de transport în comun precum și bicicletele electrice.
De asemenea, vă invităm între orele 12:00 și 16:00, să participați la activități organizate în cadrul programului:
– DESEN PE ASFALT
– DANSURI
– ANIMAȚIE PENTRU COPII ȘI SKETCH-URI UMORISTICE
Copiii sub 14 ani care vor participa la activități trebuie să fie însoțiți de către un părinte/adult!
Ținem să menționăm că o secțiune a străzii Alexandru Sahia va fi deschisă exclusiv pietonilor.
Circulația rutieră va fi restricționată pe strada Alexandru Sahia, în sectorul cuprins între Catedrală și Banca Transilvania.
Devierea circulației rutiere:
– Pe strada Constructorului circulația va fi deviată spre stânga, în dreptul imobilului Alexandru Sahia nr. 18, cu acces spre Școala Singidava și ieșire pe strada Constructorului.
– Dinspre strada Trandafirilor, traficul va fi deviat spre stânga pe strada Lalelelor, cu ieșire pe strada Rozelor.
– Parcările din spatele imobilului aferent străzii Alexandru Sahia nr. 17 vor putea fi utilizate”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.
Actualitate
Se împlinesc 119 ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Șibot – Cugir
Calea ferată de pe cursul mijlociu al Mureșului, a fost construită de Societatea Căilor Ferate Locale Șibot–Cugir, societate cu capital privat, între anii 1905 – 1906.
Linia este simplă, avea o lungime de 13 kilometri, fiind una electrificată. Linia a fost folosită decenii întregi pentru industria din orașul de la „poalele Drăganei, și pentru transportul de călători. Linia este racordată în stația Șibot din linia principală Alba Iulia – Arad.
De la înființare și până în 1919, calea ferată a fost exploatată de MAV ( Căile Ferate de Stat Maghiare), conform condițiilor din actul de concesiune.
După Marea Unire de la 1918, linia de cale ferată Șibot – Cugir intră în exploatarea Căilor Ferate Române (CFR), linie particulară. În 1926, statul român răscumpără toate acțiunile Societății, rămânând în fapt proprietarul unic al căii ferate.
Astăzi, din păcate, linia CFR 206 este închisă circulației, deși în vremurile bune, pe această linie de cale ferată circula cel mai lung tren „Cugireana”.
În anii 80, „Cugireana” transporta zilnic între 7.000 (atâtea abonamente existau pentru acest tren în anii 1986-1989, reiese din registrele CFR) și 10.000 de navetiști, muncitori din Teiuș, Alba Iulia, Blaj, Aiud și Ocna Mureș, toți angajați la Uzina Mecanică din Cugir, unde munceau atunci peste 18.000 de oameni.
Devenise cel mai lung tren din Europa, cu 18 vagoane etajate și necesitatea „fracționării” la intrarea în gară, pentru că dintr-o bucată nu încăpea și atunci, trebuia „rupt” în două.
Pe lângă „Cugireana”, pe linia de cale ferată Șibot-Cugir, mai circulau alte două trenuri de călători: „Clujana” (Cugir–Cluj-Napoca și retur) și „Sibiana” (Sibiu–Cugir retur).
În anul 1980 erau șapte trenuri pe zi între Șibot și Cugir și călătoria dura 20 de minute, iar în 1989 erau 8 trenuri pe sens. În 1998 erau șase trenuri pe sens, iar în 2005, doar patru trenuri și drumul dura 26-28 de minute. În 2010 erau șase trenuri.
În Mersul Trenurilor publicat la final de 2014, linia 206 figura pe traseul Alba Iulia – Șibot – Cugir, 5 trenuri pe sens, 37 km, o oră. În martie 2015, Regiotrans anunța că se retrage de pe linia 206, iar la final de an 2015 CFR Călători anunța că introduce patru trenuri pe zi. La 1 martie 2018 CFR a renunțat la cele patru curse între Teiuș și Cugir.
Actualitate
Sute de cugireni au participat la Slujba Deniei Prohodului, oficiată la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului”
Sute de credincioși au participat vineri seară, la slujba Deniei Prohodului Domnului, oficiată la Catedrala Ortodoxă „Adormirii Maicii Domnului”, din Cugir.
Încă de la ora 18.00, credincioșii s–au adunat cu mic cu mare la slujba de înmormântare a Mântuitorului Hristos, având de îndurat vremea mohorâtă de afară, cu o ploaie măruntă și deasă. Aici aceștia au aprins lumânări și au cântat, alături de preoți, Prohodul Domnului.
La finalul slujbei, preoții împreună cu credincioșii prezenți la slujbă, cu lumânări în mână au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf (o bucată de pânză zugrăvită cu scena punerii în mormânt a Mântuitorului), și au înconjurat de trei ori lăcașul de cult.
Procesiunea simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la locul unde a fost răstignit pe muntele Golgota, până la mormânt. Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde soborul de preoți a oficiat o scurtă slujbă. Apoi preotul trece primul pe sub Sfântul Epitaf, urmat apoi de credincioșii care au participat la Slujba Prohodului. Trecerea pe sub Sfântul Epitaf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului, pentru a învia împreună cu El. După terminarea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toată perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică. Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, este ultima zi din Săptămâna Patimilor, este ziua care a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos.
Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbăta Sfintelor Pătimiri și care se oficiază, de fapt, vineri seara.
Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce după firea omenească, iar Prohodul Domnului este un fel de slujbă de înmormântare, în care se pomenește importanța morții Mântuitorului, care s-a făcut pentru oameni și pentru mântuirea lor.
Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.
Slujbele dedicate Învierii Domului, vor avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu începere de la ora 12:00.
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 zile
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 zile
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu