cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Câinii vagabonzi, din orașul Cugir, o problemă aflată constant în atenția autorităților locale

Câinii vagabonzi, din orașul Cugir, o problemă aflată constant în atenția autorităților locale

Publicat în 17.01.2019 la ora 13:17

Problema cainilor fara stapani nu a fost nici ignorata, nici tratata cu indiferenta de catre administratia orasului Cugir.

Aceasta precizare se impune ca urmare a unui articol de presa aparut zilele trecute, in care autoritatile locale sunt acuzate ca nu le pasa si nu dispun rezolvarea imediata a problemei. Este o perceptie eronata indusa opiniei publice pe fondul actualelor nemultumiri legate de prezenta cainilor vagabonzi pe strazile Cugirului.

Reamintim ca in anul 2015 a fost amenajat un adapost pentru cainii fara stapani, într-un spaţiu închiriat de la UM Cugir. Totodata, a fost creat si concesionat un serviciu specializat responsabil de capturarea, transportul, hranirea si intretinere patrupedelor la adapostul public. Aceste masuri au fost luate din dorinta conducerii primariei de a rezolva problema pe plan local, dupa ce ani de zile a intampinat dificultati permanente in a gasi adaposturi disponibile in regiune. Practic, Primaria Cugir a devenit a doua administratie din judet care a creat un adapost, luand astfel masuri concrete pentru reducerea numarului de caini comunitari de pe domeniul public.

Din pacate, pe perioada lunilor ianuarie si februarie, activitatea adapostului este suspendata, intrucat nu indeplineste conditia asigurarii unui confort termic de peste 5 grade. In acest sens, administratia locala este decisa sa demareze investitiile necesare, dar si sa acorde o atentie sporita cauzelor care se afla la baza problemei cainilor fara stapani. Se pare ca, prin crearea adapostului au fost “tratate” doar efectele, motiv pentru care eforturile autoritatilor se vor concentra inclusiv pe depistarea si rezolvarea cauzelor care duc la inmultirea cainilor fara stapani pe raza localitatii. Inclusiv cainii cu stapani reprezinta o cauza, astfel ca se va actiona si in sensul  responsabilizarii  proprietarilor de animale, care trebuie sa inteleaga ca au obligatia de a-si inregistra, steriliza si pastra in incinta gospodariei patrupedele pe care le detin. Totodata, este necesar sa se renunte la obiceiul de a hrani cainii vagabonzi pe domeniul public, iubitorii de animale putand sa isi aduca aportul prin adoptii, voluntariat sau alte cai asociative.

In demersurile sale, Primaria Orasului Cugir doreste sa implice activ opinia publica, considerant ca aceasta problema se poate rezolva doar prin responsabilizarea tuturor, autoritati si cetateni deopotriva.   De aceea,concomitent cu interventiile sale concrete, vor fi organizate intalniri si dezbateri publice cu cetatenii. Astfel, in data de 23 ianuarie, cugirenii sunt asteptati in sala de sedinte pentru a dezbate Regulamentul de organizare si functionare a serviciului public de gestionare a cainilor fara stapani. Cei interesati vor putea aduce modificarile si completarile pe care le cred necesare pentru eficientizarea serviciului.

Biroul de presa, Primaria Cugir

Facebook 

Acest articol a fost citit de 731 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.