Rămâi conectat

Actualitate

Ca de fiecare dată, la venirea primăverii râurile din Cugir devin adevărate focare de infecție

cugirinfo.ro

Publicat

în

Acolo unde nu provocă inundații, ploile fac curăţenie. La propriu. Apele au ajuns să spele malurile pe care sunt depozitate tone de deșeuri. Nepăsarea unora față de mediul înconjurător ne dăunează tuturor.

Pe maluri și albiile râurilor care traversează Cugirul (Râul Mare și Râul Mic), găseşti tot ce nu ţi-ai putea imagina. De la borcane aruncate, cutii de carton, resturi de lemn, saci peste tot, de toate dimensiunile, sticle de plastic, cutii de conservă, pungi, haine vechi, resturi de construcţii.

„E focar de infecţie pentru toată lumea, nu avem ce le face, ăştia sunt oamenii”, spune revoltat un localnic. Unii cetățeni colectează materialele reciclabile, însă ce nu pot valorifica, aruncă în rău.

Cândva, cele două râuri cu apă destul de limpede au devenit gropi de gunoi. La nivelul orașului există ONG-uri și echipe formate din elevi ai unităților școlare, care cel puțin de două ori pe an salubrizează albia și malurile râurilor.  Dar de fiecare dată trebuie să o ia de la capăt, pentru că oamenii nu au respect pentru nimic.

Începând cu luna martie, primăria a lansat Campania „Curățenia de primăvară 2020” în Cugir. O campanie care mobilizează persoane fizice cu locuințe individuale sau locatari de la blocuri, instituții și agenți economici, toți având ca misiune și ecologizarea râurilor și a malurilor acestora.

Este doar o etapă, pentru că, nu peste mult timp, dezordinea provocată de aruncarea la întâmplare a gunoaielor revine la locul ei. Poliţia Locală a orașului a dat anul trecut amenzi de aproape 4000 de lei.

Șeful Poliției Locale, juristul Horațiu Găldău, ne-a declarat că are amplasate camere de supraveghere video, în mai multe puncte ale localității. Acesta ne-a asigurat că se va trece la identificarea celor care aruncă la întâmplare deșeuri și se vor lua măsuri de sancționare drastică a vinovaților.

Am ascultat și părerea unui cugirean care ne spunea cu amărăciune că: „Multe localităţi din țară și-ar dori cu siguranță sa aibă privilegiul ca un curs de apă să le traverseze orașul sau comuna în care trăiesc. Numai că acest mare dar pe care l-a dat unora Dumnezeu ar trebui să fie respectat și îngrijit de așa manieră încât să confere prospețime și civilizație locului”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir