Rămâi conectat

Actualitate

Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, la ceas aniversar: Un sfert de veac de la prima slujbă arhierească

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 13 decembrie 2022 se îmlinește un sfert de veac de la prima slujbă arhierească săvârșită la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir.

În urmă cu 25 de ani, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscop al Alba Iuliei (astăzi Mitropolit al Clujului) s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Cugir, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din localitate, dar și de la alte parohii ortodoxe din județul Alba. Au luat parte numeroși credincioși, care au trăit alături de clerici, cu emoție în suflet, înălțătoarea slujbă a Sfintei Liturghii.

În anul 1997 a fost numit ca preot paroh părintele Mircea Giurgea, cel care a păstorit biserica până în anul 2020 când a împlinit vârsta de pensionare. Tot în 1997, parintelui Mircea Giurgea i s-a conferit rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta brâu roșu si cruce, iar membrilor Consiliului parohial si ai Comitetului de femei li s-au oferit cruci pectorale pentru mireni si gramate chiriarhale. Slujba Sfintei Liturghii s-a incheiat cu o agapă care a incununat o zi plina de har si binecuvantare.

„După ani de jertfa, sacrificii si lupte, credinciosii si preotii, cu ocrotirea directă a Maicii Domnului – ocrotitoarea bisericii, am reusit sa ajungem la capatul pamantesc al implinirii”, a spus preotul Mircea Giurgea.

De precizat că piatra de temelie a bisericii a fost pusă în octombrie 1993, iar slujba de binecuvântare a locașului de cult a fost săvârșită în 11 septembrie 2010. Slujba de sfințire a fost oficiată de Inaltpreasfințitul Andrei Andreicuț înconjurat de un sobor de 35 de preoți. În 2003 s-a inceput pictarea bisericii, care s-a incheiat in 2009. Din 1997, la aceasta biserica s-au savarsit peste 450 de botezuri si aproape 500 de cununii.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea cu permisul suspendat, pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând un moped fără permis, la Vințu de Jos

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 15 mai 2024, în jurul orei 17.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au depistat un tânăr de 20 de ani, din Cugir, în timp ce circula cu un moped, pe DJ 107C, pe raza localității Vințu de Jos, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de mopedist, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Vineri, 17 mai 2024, Radu Matei Todoran își lanseaza volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”, la Centrul Cultural Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O întâlnire emoționantă va avea loc vineri, 17 mai 2024 (de la ora 17.00) în urbea copilăriei și al adolescenței scriitorului Radu Matei Todoran, Cugir, locul unde autorul a trăit și a învățat ce înseamnă prietenia, bucuria, speranța și munca. Scriitorul dorește o discuție cu publicul despre Transilvania, despre istoria ei zbuciumată, despre oamenii care au respirat aici și apoi au coborât în glia străbună spre a-și trimite în locul lor urmașii să construiască mai departe, să zidească până la capăt această adevărată Grădină a Maicii Domnului!

Potrivit autorului, „Transilvania. Lacrimi și cruci” este o operă literară ce explorează istoria și destinul Transilvaniei, un teritoriu marcat de conflicte etnice, religioase și politice de-a lungul secolelor. Autorul își propune să ofere o perspectivă complexă și profund umană asupra regiunii, îmbinând elemente de ficțiune cu evenimente istorice reale, într-o narativă captivantă și emoționantă.

Cartea se concentrează pe anumite perioade critice din istoria Transilvaniei, ilustrând lupta populațiilor locale pentru păstrarea identității, limbii și credinței în fața dominației străine și a politicii de asimilare.

Todoran aduce în prim-plan povești personale ale unor personaje profund ancorate în realitățile socio-politice ale epocii, prin care cititorul poate experimenta trăirile, speranțele și deziluziile oamenilor de rând.

„Transilvania. Lacrimi și cruci” este remarcabilă prin detaliile istorice meticulos documentate, prin descrierile vii ale peisajelor și tradițiilor locale, precum și prin analiza sensibilă a impactului evenimentelor istorice asupra vieții cotidiene a oamenilor.

Autorul folosește un stil narativ fluid și accesibil, capabil să mențină interesul cititorilor de la prima până la ultima pagină.

Prin această carte, Radu Matei Todoran nu doar că aduce un omagiu bogatei istorii a Transilvaniei, dar și invită la reflecție asupra temelor universale ale apartenenței, identității și rezistenței în fața adversității.

Este o lectură esențială pentru oricine este interesat de istoria și cultura românească, oferind o înțelegere aprofundată a unei regiuni cu un mozaic cultural unic.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir