Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Bilant de excepție al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir privind promovarea și participarea la proiecte de dezvoltare și cooperare înscrise pe platforma eTwinning

cugirinfo.ro

Publicat

în

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir derulează proiecte eTwinning încă din anul 2008, proiecte care datorită importanței lor au primit certificate de calitate.

Pana azi numărul proiectelor implementate de şcoală a ajuns la 15 proiecte care au obtinut certificat de calitate national sau european. Ca urmare a unei implicari cu totul deosebite în proiectele eTwinning, profesoara Nicoletta Huștiuc a devenit ambasador eTwinning . Această poziţie a unui cadru didactic din şcoal a crescut în mod simţitor nivelul de implicare a altor cadre didactice în derularea de proiecte la nivel european. Astfel, se poate afirma că există informaţii foarte preţioase despre cum trebuie sa se folosească în interesul dezvoltării profesionale şi personale benefiicile oferite de aceasta platformă europeană de educaţie.

„Încă din anul 2008, de când suntem înscrise pe platforma Etwinning, am iubit lucrul cu aceste minunate proiecte de dezvoltare și cooperare europeană. Am participat pe etwinning atât la evenimente de învățare, laboratoare virtuale cât și la webinarii online, dar în special activitatea s-a bazat pe cooperare și colaborare virtuală în proiecte. Am participat la 58 de proiecte din 2008 pana acum, din care 15 premiate cu certificate de calitate nationale si certificate de calitate europene, care nu se acordă deloc ușor, fiind un adevarat proces de depunere a candidaturii si de selectie. Cu ajutorul proiectelor la care am participat, atât în calitate de partener, cât mai ales în calitate de fondator, am reușit să mă înscriu și am fost acceptată la cursul pentru obtinerea titlului de Ambasador Etwinning, titlu ce l-am obținut in 2019, în urma absolvirii cu succes a cursului, international de altfel, limba de comunicare fiind engleza”, afirmă profesoara Nicoleta Huștiuc. Aceasta ne-a vorbit despre competitiile la care a participat impreună cu copiii, in urma carora a câștigat, iar obiectele(umbrela, mouse, carnetele, calendare) se regasesc si astazi in dotarea grădiniței. ,,Unitatea la care lucrez, respectiv Gradinita cu Program Normal Vinerea a avut șansa ca împreună cu copiii să participe la seminarii online, la întâlniri online in Grecia, Spania, Portugalia, iar mai nou, Turcia si Lituania. Avem in derulare un proiect foarte interesant cu tema de actualitate: ,,Coding, steam and stories”, care este oarecum continuarea proiectului de anul trecut ,,Travelling with stories/Calatorind” cu povesti, proiect in care copiii si cadrele didactice au lucrat cu povesti cunoscute ale scriitorului Eric Carle, folosind instrumente web si nu numai”, a precizat profesoara Nicoleta Huștiuc.

Pentru acest proiect anul trecut a obtinut Certificat de Calitate atat pentru cadre didactice cat si pentru copii. A fost unul din cele trei proiecte care au obtinut certificate de calitate, iar al treilea „Kindergarten from home/Gradinita” de acasă a obtinut si certificat european. „Trebuie sa mentionez ca aceste certificate nu vin automat, pentru ele fiecare cadru didactic ce participa la proiect poate aplica, atata timp cat se incadreaza la cerintele de loc usoare pentru obtinerea acestui certificat. Pentru cunoscatori, tin să precizez ca proiectele Etwinning sunt de fapt proiecte Erasmus, dar fara finantare, insa conditiile sa fie premiate si standardele sunt foarte inalte, cum se cuvine unor proiecte europene. Deoarece scoala noastra este Scoala etwinning, acest titlu se acordă de fiecare data pe o perioada de 2 ani scolari, fapt ce ne bucura, dar ne si impulsioneaza totodata, pentru ca noi suntem si trebuie sa fim exemplu pentru alte scoli”, ne-a spus directorul adjunct al Scolii Gimnaziale nr.3, profesoara Laura Teban.

Domnia sa a ținut să mai spună că în cadrul actiunilor scoala a desfasurat ateliere etwinning pentru cadre didactice care nu cunosc aceasta platforma, pentru initiere, dar si in cadrul proiectelor Erasmus+ Ka 1 si Ka2 care au fost implementate in scoala noastra in perioada 2017-2019. Ne mandrim cu acest fapt si dorim sa tinem stindardul sus, dorim ca si alte scoli sa ne urmeze exemplu, fapt pentru care ne dăm tot interesul, chiar si in aceste vremuri grele de pandemie, cand lucram mai mult online, sa lucram calitativ si activitatile noastre sa fie incununate de succes”, susține Laura Teban.

Directorul adjuct al instituției a ținut să specifice că Etwinning reprezinta pentru domnia sa o perfectionare continuă, deoarece mereu e ceva nou, societatea e in continua schimbare si trebuie sa ne adaptam sa lucram cu instrumente web noi, să comunice, sa colaboreze cu alte cadre didactice din spatiul european.

„Deși am avut o saptamana de vacanta de toamna, am avut 2 intalniri de proiect in cadrul acestui minunat proiect „Coding, steam and stories”, care continua lucrul cu alte povesti ale lui Eric Carle, dar la fiecare aplicand activitati de coding si steam, experimente pe diferite teme si activitati de codare in urma povestilor pe care le audiem si le vizionam cu succes. Vreau sa precizez faptul ca am reusit sa atrag in proiect si cadre didactice din tara care nu stiu limba engleza, acesta nefiind un impediment, deoarece la fiecare poveste eu traduc cu drag si realizez activitati pe care le impartasesc colegelor.

Putem spune deci că beneficiile platformei eTwinning pentru elevii și cadrele didactice din școala noastră implicați în acest tip de  proiecte on-line de învățare prin colaborare la nivel european sunt foarte mari datorită unor factori cum ar fi: oportunitatea de a interacționa cu elevi și profesori din alte țări europene, suport didactic și tehnologic oferite de portal la cele mai înalte standarde europene, instrumente inovatoare de lucru, abordare inter și transdisciplinară a temelor alese, munca în echipă, stimularea interesului și a gândirii critice, ocazia de a purta un dialog constructiv, aprofundarea cunoștințelor, valorificarea aptitudinilor și a creativității participanților”, a conchis Laura Teban.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

A fost aprobată reţeaua unităților de învăţământ de pe raza oraşului Cugir, pentru anul școlar 2025-2026

cugirinfo.ro

Publicat

în

În baza avizului ISJ Alba, Consiliul Local Cugir a avizat organizarea Reţelei şcolare a unităților de învăţământ preuniversitar şi particular de pe raza oraşului Cugir pentru anul şcolar 2025-2026.

Conform Legii învățământului preuniversitar rezultă că unitățile de învățământ de stat au personalitate juridică, dacă se organizează și funcționează, după caz, astfel: cu minimum 300 de elevi, preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari; cu minimum 120 de antepreșcolari; cu minimum 80 de elevi, în cazul unităților de învățământ liceal tehnologic care școlarizează exclusiv în sistem dual;cu minimum 50 de elevi sau minimum 50 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special; cu minimum 100 de elevi.

Pentru Cugir a fost aprobată următoarea structură:

Colegiul Național „David Prodan” Cugir; Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir – Structură arondată: Școala Profesională Cugir.

Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir – Structuri arondate: Grădinița „Piticot” , Grădinița Nr. 1, Școala Primară Mugești.

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir: Structuri arondate: Grădinița „Prichindel”, Grădinița „Voinicel”, Creșa „Voinicel”.

Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir: Structuri arondate: – Şcoala „Ioan Mihu” Vinerea, Grădinița cu Program Prelungit Vinerea, Creșa „Kunterbunt”,  Grădinița „Kunterbunt”

Unități de învățământ particular: Școala Postliceală Med – Farm „Speranța” Cugir: Învățământ particular autorizat – filială a Fundației Rad Med Farm „Speranța” – Corunca Tg. Mureș.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Locul I pentru „IDeaL ELECTRONICS” – echipa de robotică a orașului Cugir, la Concursul HEART OF TRANSYLVANIA

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 11 ianuarie 2025 s-a desfășurat meetul oficial de robotică HEART OF TRANSYLVANIA, organizat de către echipa de robotică Alphatronic Robotics , la Transylvania College/The Cambridge International School în Cluj, eveniment inclus în Programul Național de Educație STEM și antreprenoriat în robotică, First Tech Challenge România.

Echipa de robotică a orașului Cugir, „IDeaL ELECTRONICS”, a participat alături de alte 14 echipe din zona Transilvaniei la un concurs ce a implicat pe lângă Știință, Tehnologie și Educație, muncă în echipă, implicare și mai ales pasiune.

La sfârșitul zilei de concurs, „IDeaL ELECTRONICS” s-a clasat pe locul I, podiumul fiind completat de echipa Rubix Blaj și Alphatronic Robotics Cluj.

Felicitări membrilor echipei participante:Bulzan Briana, Dima Dan, Grosu Ioana, Molodeț Daniel, Mureșan Andrada, Negru Tudor, Oprea Cristian, Popescu David, Străjan Alexandru, Vulcu Răzvan și celor trei mentori: Dache Liliana, Ion Nicu , Toma Florin.

Sincere mulțumiri sponsorilor care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple:

Star Assembly & Star Transmission, Eurotec Product SRL, Univers Construct Electric SRL, Atelier Archivox SRL și Primăria orașului Cugir.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Grant de aproape 1,5 milioane lei pentru reducerea abandonului școlar în Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luna decembrie 2024 a adus pentru Școala Gimnazială „Singidava” Cugir,un nou proiect cu finanțare nerambursabilă „Împreună învățăm să reușim”, demers care face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

Suma grantului este de 1.484.370,00 lei și sume aferente TVA 282.030,00 lei pentru perioada de implementare 28.11.2024 – 30.06.2026. Grupul țintă îl reprezintă 180 de elevi de gimnaziu ai școlii. Prin acest proiect se va oferi elevilor posibilitatea de a beneficia de ore remediale, la matematică, limba română și limba engleză, susținute de către cadrele didactice din cadrul școlii.

Aceste activități vor fi organizate după un program stabilit de către echipa managerială a proiectului. Potrivit conducerii instituției, este o activitate prin care se oferă elevilor din grupul țintă un ajutor concret și necesar pentru frecventarea școlii: cărți (lecturi școlare, ficțiune generală, non-ficțiune, auxiliare școlare, dicționare, atlase), produse necesare studiului, cum ar fi caiete, penare, instrumente de scris etc.

Tot în acest cadru se vor organiza competiții sportive și de dans la care se dorește participarea tuturor elevilor de gimnaziu din școală. Activitățile sportive vor include diverse jocuri și competiții adaptate vârstei și nivelului de pregătire al elevilor, având scopul de a încuraja spiritul de echipă, fair-play-ul și perseverența. În paralel, activitățile de dans vor oferi elevilor oportunitatea de a explora expresivitatea artistică.

De asemenea, va avea loc dotarea centrului de Documentare si Informare cu echipamente IT și cu tehnologie digitală după cum urmează: cromebooks, stații de încărcare mobile, sistem de supraveghere audio-video, abonamente la biblioteca digital.Rezultatele așteptate: 100 de elevi de gimnaziu participanți la program de pregătire suplimentară; – 100 de elevi de gimnaziu beneficiari de consiliere și orientare profesională; – Rata de abandon a elevilor din anii terminali scăzută cu 1%; – Rata de absolvire a școlii crescută cu 1% ; – Rata de participare la Evaluare națională crescuta cu 1,5% si promovarea examenului crescuta cu 1,00% – 10% dintre părinți informați despre activitățile proiectului și despre situația școlară a elevilor.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir