Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Bătălia de pe Câmpul Pâinii, comemorată la Şibot

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 13 octombrie, începând cu ora 13.00, în faţa monumentului lui Pavel Chinezul din gara Şibot va avea loc comemorarea bătăliei de la 1479, de pe Câmpul Pâinii, considerată, drept unul dintre cele mai importante momente din istoria Transilvaniei. Aici, pe Câmpul Pâinii, în 13 octombrie 1479, o armată multinaţională condusă de voievodul Transilvaniei, Ştefan Bathory, comitele de Timişoara, Paul (Pavel) Chinezul, despotul sârb, Vuk Brancovic şi fostul domn muntean Basarab Laiotă cel Bătrân a învins o importantă oaste otomană condusă de beiul Ali Kodsa. Eroul bătăliei a fost Pavel Chinezul, comite de Timişoara, unul dintre cei mai mari războinici ai vremii, vestit pentru forţa sa neobişnuită. Înfruntarea a intrat în legendă, fiind considerată o mare victorie creştină, în contextul în care trupele ardelene nu numărau mai mult de 15.000 de oameni, în timp ce trupele turceşti numărau 20.000 de spahii, achingii şi ieniceri la care se adăugau mai bine de 2000 de valahi.
pavel chinezulDupă cum ne-a informat primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş, comemorarea va fi sprijinită de autorităţile locale din Şibot, Orăştie, Romos, Aurel Vlaicu şi Geoagiu, iniţiativa trecând peste “graniţa” dintre judeţe (comuna Şibot aparţine judeţului Alba), având în vedere că secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie. Potrivit primarului Tomuş în cadrul manifestării vor avea loc depuneri de coroane de flori la monumentul lui Pavel Chinezul, un sobor de preoţi va ţine o slujbă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpul de bătălie, iar un grup de elevi ai Şcolii Generale “Iosif Sârbu” din Şibot vor susţine, sub genericul “Onoare Războinicului” un program adecvat acestui moment. La eveniment sunt aşteptaţi să participe şi cavalerii medievali aparţinând Asociaţiei “Castelul din Carpaţi”‘ (Hunedoara), care prin echipamente militare şi scene deosebite de luptă vor rememora tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe Câmpul Pâinii. (C.P.)


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Autoturism în flăcări pe Autostrada A1, în zona localității Șibot. Au intervenit pompierii miltari din Sebeș

cugirinfo.ro

Publicat

în

Pompierii militari din Sebeș au fost solicitați să intervină pe Autostrada A1, în zona localității Șibot, după ce un autoturism a luat foc.

„Sectia de pompieri Sebes intervine pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism pe Autostrada A1, in zona loc Sibot, sens Sebes – Orastie. Fară victime. Forțe alocate: 1 x ASAS”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Incendiul a fost lichidat. A ars generalizat un autoturism”, a mai transmis ISU Alba


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 22 de ani din Șibot reținut de polițiști, după ce și-a agresat mai mulți membrii din familie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 6 iunie 2024, în jurul orei 23.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au intervenit la o locuință din comuna Șibot unde a fost semnalat un scandal în familie.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că, pe fondul unor discuții contradictorii și al consumului de alcool, un tânăr de 22 de ani și-ar fi agresat mama, tatăl vitreg și pe fratele vitreg, cel din urmă având nevoie de îngrijiri medicale.

Față de tânărul violent a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Totodată, față de acesta a fost emis un ordin de protecție provizoriu prin care i-a fost interzis să se apropie de membrii familiei sale.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 20 de ani din Săliștea cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând fără permis un autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 5 iunie 2024, în jurul orei 14.00, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au depistat un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Săliștea, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fără ca autoturismul să fie înmatriculat în circulație.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir