Rămâi conectat

Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Hunedoara condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a încercat de 8 ori să jefuiască mai multe magazine din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Hunedoara, a fost condamnat de către Judecătoria Alba Iulia la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la furt calificat în formă continuată.

Faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut în două nopți din luna octombrie a anului 2019. În actul de sesizare s-a arătat, în esență, că inculpatul în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale:

1.În noaptea de 18/19.10.2019, a pătruns prin distrugerea uşii de acces în incinta unei firme din Cugir, de unde a sustras 17 burghie în valoare de 1400 lei, fiindu-i creat victimei un prejudiciu total de 1550 lei.

2. În noaptea de 18/19.10.2019, a încercat să pătrundă prin efracţie în incinta unui PFA din Cugir, pentru a sustrage bunuri, a distrus sistemul de închidere al uşii de acces şi geamul încăperii folosind o şurubelniţă, dar nu a reuşit să pătrundă înăuntru şi nici să sustragă vreun bun.

3. În noaptea de 18/19.10.2019, folosind o şurubelniţă, a încercat să pătrundă prin efracţie în incinta unui PFA din Cugir, pentru a sustrage bunuri, fără a reuşi însă acest lucru, distrugând însă sistemul de închidere al uşii de acces.

4. În noaptea de 18/19.10.2019, a pătruns prin distrugerea sistemului de închidere al uşii de acces în incinta Farmaciei SENSIBLU din Cugir(Farmacia Punkt), pentru a sustrage bunuri, fără a reuşi însă acest lucru, deoarece s-a declanşat sistemul de alarmă, iar inculpatul a fugit de la faţa locului.

5. În noaptea de 18/19.10.2019, a încercat să pătrundă prin efracţie în incinta magazinului alimentar aparţinând persoanei vătămate, respectiv a distrus sistemul de închidere al uşii de acces, dar nu a sustras niciun bun.

6. În noaptea de 18/19.10.2019, a încercat să pătrundă prin efracţie în incinta unei firme din Cugir, pentru a sustrage bunuri, fără a reuşi însă acest lucru, distrugând însă uşa de acces în interior şi cauzând astfel victimei un prejudiciu de aprox.2500 lei.

7. În noaptea de 26/27.10.2019, a încercat să pătrundă prin efracţie în incinta unei firme din Cugir, pentru a sustrage bunuri, fără a reuşi însă acest lucru, fiind prins în flagrant de organele de poliţie.

8. În noaptea de 26/27.10.2019, a pătruns prin forţarea unui geam şi a uşii de acces în incinta unei firme din Cugir (inclusiv în biroul administratorului), de unde a sustras o daltă, cauzându-i victimei un prejudiciu total de aprox.800 lei.

Inculpatul a recunoscut comiterea faptelor reţinute în sarcina sa şi s-a prezentat la fiecare chemare a organelor judiciare. Cu ocazia acordării ultimului cuvânt în fața instanței de judecată, acesta și-a manifestat regretul față de fapta săvârșită.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu drept de apel.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a furat două biciclete din scara unui bloc

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 30 aprilie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Cugir au identificat un bărbat de 30 de ani, din Cugir, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat, faptă sesizată poliției la data de 25 aprilie 2024.

Se pare că, în noaptea de 24/25 aprilie 2024, bărbatul ar fi pătruns în scara unui bloc din Cugir de unde ar fi sustras două biciclete, cu scopul de a le valorifica, ulterior.

Ambele biciclete au fost recuperate de polițiști și restituite păgubiților.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a bărbatului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Procesiune dedicată Sfintelor Paști, organizată de Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O manifestare de mare încărcătură spirituală s-a desfășurat în seara zilei de miercuri, 1 mai 2024, la Cugir prin organizarea unei procesiuni care a precedat intrarea cu pâinea Paștilor în Biserica Ortodoxă ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Dacă în cazul „obiceiului păștenilor” din satul Vinerea credincioșii care împlinesc 60 de ani și fac parte din același leat oferă întregului sat pâinea și vinul de Paști, la biserica amintită din Cugir, tuturor credincioșilor aparținând celui mai numeros cartier din oraș, care frecventează aceast locaș de cult, li se oferă pâinea și vinul Paștilor

Potrivit preotului paroh, Adrian Cebotari, este primul an în care s-a petrecut această frumoasă manifestare la Cugir, care reprezintă vechile tradișii în zona Transilvaniei.

S-a pornit de la familia Băcăințan Ioan și Anca într-o procesiune organizată, pe Bulevardul Alexandru Sahia, cu ciubere și coșuri în care se afla pâinea pentru sărbătoarea Paștilor, având în față bărbații bisericii, urmați de femei, tineri și copii – toți îmbrăcați în haine naționale.

La procesiune au fost prezenți cei doi preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului”: părintele Adrian Cebotari și părintele Bogdan Șalariu, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, oficialități locale, precum și mai mulți cugireni sosiți acasă de sărbătorile pascale.

Părintele Adrian Cebotari ne-a declarat că: „M-am bucurat de prezența atât de numeroasă a credincioșilor la eveniment, fapt pentru care doresc să le mulțumesc celor peste 350 de participanți care au onorat demersul nostru din această seară. Cred că alături de credincioșii de la procesiune ne-au fost aproape persoane din întregul cartier: unii au asistat din fața blocurilor de locuințe, alții au ieșit la ferestre, alții ne-au întâmpinat la intrarea în bisrică”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

64 de bărbați și femei din Cugir vor pregăti în acest an, „paștile” pentru Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un obicei cu o tradiție de peste 70 de ani, a avut loc miercuri după amiază, începând cu ora 15.30, în orașul Cugir.

Păștenii se ocupă de pregătirea pâinii și a vinului, cunoscute ca „paști”, care vor fi oferite celor prezenți la Slujba de Înviere în noaptea de sâmbătă spre duminică.

La procesiunea dedicată obiceiului „păștenilor”, desfășurat miercuri la Cugir au participat primarul orașului,  Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui alături de consilieri locali și județeni.

În acest an, numărul „păștenilor” din Cugir, este de 64 (bărbați și femei), iar scopul acestora este acela de a pregăti şi împărţi Sfintele „Paşti” pentru întreaga comunitate.

Însoțiți de mireni, de preoți și de rude apropiate ale sărbătoriților, păștenii au pornit în alai spre Biserica Ortodoxă ,,Sf. Treime”, unde oficiază părintele Pintea Dumitrean, cu steaguri, prapori, icoane şi ciubere împodobite cu flori pentru ducerea vinului şi a pâinii în locașul de cult din (Cânepi) pentru sfinţirea acestora la slujba de Înviere a Mântuitorului.

• Istoricul obiceiului:

Obiceiul „Păștenilor” a apărut acum 68 ani, în anul 1948, în satul Vinerea, la inițiativa pe atunci a părintelui paroh Ioan Săbău, care a hotărât că pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc în cursul acelui an 60 de ani şi care vor purta numele de „păşteni”.

Acest obicei a fost preluat mai apoi și la Cugir. Este unul din cele mai cunoscute tradiţii din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mări a Postului Sfintelor Paşti.
Obiceiul începe cu mult înainte de Săptămâna Mare când are loc întâlnirea celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decursul anului respectiv.

La Vinerea, în cadrul întâlnirii se stabilește de comun acord de cei prezenți, o familie, de regulă mai înstărită, care va oficializa în decursul desfășurării evenimentului rolul de gazdă.

În acest scop gazdă va aduce în gospodăria sa pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite Sfintele Paști care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.

La Cugir, „păștenii” se reunesc în casa parohială a preotului, unde se îndeplinește același ritual ca la Vinerea, de împodobire a vaselor (cu crenguțe de brad, flori) destinate paștilor. Vasele sunt ciubere inscripționate cu anul, crucea și urarea „Hristos a Înviat! Adevărat că a Înviat”.

Cheltuielile sărbătorii destinate „păștenilor” sunt suportate de către cei peste 40 de pășteni de la Cugir, respectiv cei 27 de pășteni de la Vinerea.

La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinți și pentru a se face sfeştanie în gospodăria proaspăt zugrăvită.

Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineață „păștenii” se adună la biserica din localitate, iar în frunte cu preotul pleacă la casa pășteanului care a deținut rolul de gazdă. Acolo la casa acestuia se va face o slujbă religioasă, se vor împărți lumânăriile frumos împodobite cu verdeață, iar după slujbă, pâinea se va de pune în desagi iar vinul într-un butoi nou de lemn pentru a fi dus la biserică.

Este momentul în care paștile sunt duse la lăcașul de cult de către alaiul format din prapori, preoți, oficialități și „păștenii” îmbracați în costume populare. În fața alaiului merg bărbații cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeață, urmați de ceilalți participanți, fie săteni, fie invitați ai lor.

La biserică se continuă slujba de sfințire a vinului și a pâinei care vor deveni Sfintele Paști, la finalul căreia fiecare persoană servește un pahar de vin şi o felie de cozonac, așa precum „feliile de viață”, le-au adus urcușuri sau coborâșuri. În decursul aceleași slujbe ei participă și la un parastas în memoria colegilor de generație care au murit înainte de a împlini 60 de ani.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir