cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Din judeţ » Avocatul Poporului apără pensionarii din judeţ

Avocatul Poporului apără pensionarii din judeţ

Publicat în 15.10.2013 la ora 12:00

avocatul_poporuluiAvocatul Poporului acuză Casa Naţională de Pensii că prin tergiversarea nejustificată de acordare a drepturilor cetăţenilor care trec dintr-o categorie de pensionari în alta încalcă Constituţia României.

Potrivit coordonatorului Biroului Teritorial Alba Iulia, acest obicei se întâmplă cel mai des persoanelor care au fost pensionate de boală şi au împlinit vârsta legală de pensionare. Ca exemplu, conf. univ. dr. Ioan Gânfălean, coordonator al Biroului Teritorial Alba Iulia, ne-a prezentat cazul unei femei din oraşul Cugir care a fost amânată nejustificat timp de 9 luni fără a i se soluţiona cererea, deşi această cerere nici nu era nevoie să o depună la Casa Judeţeană de Pensii. „În cursul lunii iunie, anul curent, s-a prezentat la noi doamna B.C.E. din oraşul Cugir. Doamna ne-a relatat că de mai mulţi ani este în pensie de invaliditate şi că în data de 19 septembrie 2012 a depus o cerere la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Alba, prin care a solicitat trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă. Deoarece au trecut 9 luni şi cererea nu a fost soluţionată, ne-a solicitat sprijinul pentru soluţionarea acestei cereri”, ne-a declarat domnul Ioan Gânfălean. Potrivit acestuia, instituţia pe care o coordonează a analizat situaţia în contextul unei „posibile încălcări a dreptului la un nivel de trai decent, prevăzut de art. 47 din Constituţia României şi a dreptului persoanei vătămate de o autoritate publică, prevăzut de art. 52 din Constituţia României”. Ca rezultat al demersurilor întreprinse de Biroul Teritorial Alba Iulia, Casa Judeţeană de Pensii Alba a comunicat că cererea de trecere de la pensia de invaliditate la pensia de limită de vârstă se poate soluţiona după confirmarea unui stagiu de cotizare de 8 luni de către AJOFM Alba. „Răspunsul venit din partea CJP l-am considerat a fi în afara cadrului legal, fiind menit să justifice o tergiversare nejustificată a acordării pensiei pentru limită de vârstă. Ca atare, prin intermediul unor adrese către Casa Judeţeană de Pensii Alba, am solicitat intrarea în legalitate”, mai declară Ioan Gânfălean, coordonatorul Biroului Teritorial Alba Iulia al Avocatului Poporului. Potrivit acestuia, abia după a doua intervenţie de acest fel din partea instituţiei Avocatul Poporului, printr-o decizie din 4 septembrie 2013, femeii respective i s-a acordat pensia pentru limită de vârstă, deşi aceasta trebuia să primească acest drept, automat, imediat ce împlinea vârsta prevăzută de lege.
Dat fiind numărul destul de mare de astfel de situaţii în judeţele arondate (Alba, Sibiu, Hunedoara), şeful biroului din Alba al instituţiei Avocatul Poporului a lăsat să se înţeleagă că are mari îndoileli asupra modului în care funcţionează casele judeţene de pensii şi asupra cunoaşterii legislaţiei de către unii funcţionari ai acestora. Ioan Gânfălean a menţionat că cererile pentru acest fel de cazuri nu sunt necesare deoarece: „Potrivit art. 82 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă şi se acordă din oficiu. Să se înţeleagă că, deoarece drepturile trebuiesc plătite începând cu data împlinirii vârstei legale de pensionare, tergiversarea rezolvării acestor cazuri nefiind o economie la bugetul caselor de pensii, ci mai degrabă încălcarea nejustificată a datoriei acestor instituţii către populaţie”.

Dorel LAZĂR

Acest articol a fost citit de 779 ori

Avocatul Poporului apără pensionarii din judeţ
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *