Actualitate
Ateliere de pictură, recitaluri de fanfară, ateliere meșteșugărești și prezentare de produse gastronomice, la „Tabăra de vară” de la Vinerea
Ieri, 24 iunie 2017, în pitoreasca Poiană cu Goruni din Vinerea a luat startul un eveniment deosebit de atractiv și spectaculos la care au fost prezenți peste 200 de participanți. Gastronomia, activitățile culturale și arta meșteșugărească au însuflețit „Tabăra de vară”, manifestare oranizată de Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură Cugir.
În această frumoasă locație s-a asigurat cadrul corespunzător, ca în cele două zile, să aibă loc participări la diferite ateliere de lucru în cadrul cărora zeci de tineri(majoritatea elevi ai instituțiilor școlare din oraș) vor face schimburi de experienţă şi se vor învăța și perfecţiona sub îndrumarea unor profesionişti în diferite domenii.
Potrivit organizatorilor, la atelierul de muzică au luat parte peste 100 de instrumentişti, membrii a patru fanfare de copii din Sighişoara, Petreşti, Târnăveni şi Cugir. Profesoara Gabriela Vulkan s-a ocupa de atelierul de pictură, iar Anca Herlea, Doina Gruian, Livia Comănescu şi Carmen Tălmaciu au dat viață atelierelor meşteşugăreşti, de împletituri şi lucrări de pielărie. Gastronomia a stat la loc de cinste, maestrul Vasilică Tomoiu din Vinerea destăinuindu-le tinerilor din tainele mâncărurilor gustoase cu specific local și nu numai. La înălțime s-a situat și Asociația de Ecologie și Turism Năsipițte, condusă de Nicolae Faur, care a excelat prntr-o expoziție , ce a atras numeroși vizitatori. Animatori aparținând Cercului de teatru al Casei de Cultură au întreținut atmosfra frumoasei sărbători, iar grupa de Jandarmi din Cugir a asigurat ordinea pe tot parcursul manifestării.
Evenimentul va continua și duminică și se va încheia în aceiați zi, cu o paradă a celor patru fanfare de copii, la care se vor alătură şi artiştii celebrei fanfare“Transilvania”. Parada se va desfăşura pe Bulevardul Alexandru Sahia din Cugir, cu oprire în Parcul Micro 7 unde participanţii îşi vor dovedi calităţile instrumentale. La manifestare au fost prezenți primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian teban respective Călin Furdui, președintele Asociației Pro Cugir , Aurel Voicu, Rodica Florea – directorul Casei de Cultură Cugir. “Tabăra de vara” se încadrează în obiectivul general urmărit de administraţia locală, acela de a încuraja, stimula şi sprijini abilităţile şi activităţile cultural-artistice în localitatea Cugir. Inițial, evenimentul a fost gândit ca un festival de jazz, însă organizatorii au revenit aupra decizie cu scopul de crește gradul de accesibilitate și a asigura o participare mai largă la eveniment”, ne-a spus viceprimarul orașului, Călin Furdui.

Actualitate
Patologia venoasă, în atenţia unor specialişti din sănătate reuniți la Cugir. Noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică
Circa 30 de medici specialişti, de familie şi farmacişti din Cugir, au discutat ieri după amiază, despre cele mai bune soluţii de tratament în cazul patologiei venoase, o boală des întâlnită în comunitate.
Cei prezenţi au împărtăşit informaţii valoroase necesare pentru aplicarea cât mai corectă a tratamentelor şi parcurgerea procesului de reevaluare a pacientului cu această suferinţă.
Accentul a fost pus pe variantele terapeutice disponibile la ora actuală, dar, mai ales pe importanţa colaborarii dintre specialiştii din domeniul medical, deoarece protocoalele actuale de tratament pot fi applicate corect pacienţilor doar dacă aceştia sunt evaluati de specialist, la indicaţia medicului de familie şi, în final, prescripţia medicală este onorată la nivelul farmaciilor.
Masa rotundă cu tema “Inflamaţia vasculară şi difuncţia endotelială: noile ţinte terapeutice în boala venoasă cronică” a fost organizat de dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, în colaborare cu Alfasigma.
„Mi s-a părut extrem de important această întâlnire a cadrelor medicale implicate în tratarea pacientului cu patologie venoasă şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru deschiderea de care au dat dovadă participând efectiv la discuţii. Pe lângă tratamentul medicamentos al bolii venoase cornice, cu preparate medicamentoase care să susţină funcţia endoteliului venos şi care să transforme “insuficienţa” venoasă în sufiecienţa, funcţionalitate venoasă, există şi alte aspect la fel de importante în tratarea acestei afecţiuni şi care ţin de igiena personală, stilul de viaţă (evitarea consumului de toxice, renunţarea la fumat şi practicarea exerciţiilor fizice). Pentru binele pacientului, reţeaua de colaborare între profesioniştii din domeniul medical trebuie să fie una funcţională. Am vorbit la această întâlnire despre rezultatele tratamentului pe bază de Sulodexid, substanţă care “hrăneşte“ endoteliul venos şi care are proprietăţi antiinflamatorii foarte bune. Nu este neapărat vorba despre o noutate a tratamentului, ci, mai exact, despre nevoia colaborării corecte a specialiştilor implicaţi în diagnosticare şi tratament, pentru ca el să ajungă să fie utilizat în favoarea pacientului.” (dr. Terezia Mureşan-Samoilescu, medic chirurg chirurgie generală).
Constantin PREDESCU
Actualitate
Mai multe blocuri de pe strada George Coșbuc au rămas fără apă potabilă, în urma unei avarii la o conductă
În dimineața zilei de miercuri, 20 septembrie 2023, furnizarea apei este întreruptă în orașul Cugir pe strada George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii produse la o conductă.
„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Cugir informează consumatorii că în data de 20.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în orașul Cugir pe str. George Coșbuc, fiind afectate blocurile: nr. 6, nr. 8, nr. 10, dar și două case cu nr. 2, respectiv nr. 4, din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.
La reluarea furnizării cu apă potabilă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.
Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258751139, în vederea intervenției”, a transmis Apa CTTA Alba.
Actualitate
Sâmbătă, 16 septembrie 2023, la Cugir a avut loc o acțiune de ecologizare în cadrul campaniei „Let’s do it, Romania!”
În fiecare an, orașul Cugir este solidar cu eforturile depuse în întreaga lume de a curăța deșeurile de pe suprafața Pământului într-o singură zi, printr-o campanie derulată în peste 190 de țări simultan.
Astfel, sâmbătă 16 septembrie, sub sloganul Let’s do it, Romania!- Let’s do it, Cugir!, 60 de voluntari din localitate s-au mobilizat și au adunat gunoaiele aruncate de către unii cetățeni iresponsabili, din zona albiilor Râului Mare și Râului Mic, a Drumului Județean 704, între Șibot și Vinerea și din pășunea Sub vii din Vinerea. .
Voluntarii Cugirului au colectat selectiv 160 de saci cu pet-uri și alte materiale plastice, hărtie, sticle, metal, dar și deșeuri mari precum mobilier, saltele, anvelope, etc. Acestea au fost predate operatorului de salubritate SC RER Vest SA.
Acțiunea a fost organizată de Primăria Cugir și Serviciul Public de Gospodărire Locală, iar voluntarii implicați fac parte din Asociația Năsăpiște, Colegiul Național “David Prodan”, Romsilva-Ocolul Silvic Cugir precum și simpli cetățeni.
Echipamentele necesare demersului de curățenie (saci și mănuși) au venit din partea echipelor de organizare Let’s Do It, Romania!
Campania Let’s Do It, Romania! a fost organizată pentru prima dată pe 16 septembrie 2009. Patrusprezece ani mai târziu, pe 16 septembrie 2023, la nivelul întregii țări s-a dorit implicarea a 100.000 de cetățeni în ceea ce se consideră „cea mai mare mobilizare de voluntari din România, pentru a face curățenie în toată țara într-o singură zi” și pentru a crește gradul de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro