Rămâi conectat

Actualitate

Astăzi se împlinesc 55 de ani de la tragedia aviatică de la Cugir, în care şi-au pierdut viaţa 32 de pasageri

cugirinfo.ro

Publicat

în

Din păcate anul 1964 a reprezentat un an negru pentru aviația românească. La 10 octombrie, un Iliusin IL – 18B a căzut în Munţii Lotrului, accident în care şi-au pierdut viaţa 28 de persoane, iar cu o zi înainte, culmea, tot un Iliusin IL – 14 al TAROM se prăbuşise tot în munţi, la doi kilometri de oraşul Cugir, în zona de sud a dealului „Cetate”, loc cunoscut ca „Pârâul Ţiganului”, accident în urma căruia şi-au pierdut viaţa toţi cei 32 de pasageri.

În regimul de atunci, nimic n-a „transpirat” despre cele două accidente, petrecute la o distanţă de 100 kilometri unul de celălalt. Doar localnicii au aflat, din gură în gură, că aparatele de zbor s-au prăbuşit. Despre catastrofa aviatică de la Cugir, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Deva păstrează mai multe volume cu documente care prezintă succesiunea evenimentului din seara de 9 octombrie, cauzele şi presupuşii vinovaţi care au determinat tragedia petrecută în urmă cu o jumătate de secol. La documentarea legată de catastrofa care a şocat populaţia Cugirului şi nu numai, am primit informaţii de la mai mulţi localnici care au fost martori la nenorocirea petrecută în seara respectivă, unii dintre ei sprijinind autorităţile locale în căutarea şi recuperarea trupurilor celor decedaţi.

• Filmul producerii catastrofei

Pe data de 9 octombrie 1964, ora 19.55, de pe aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara, locaţie dată în folosinţă în luna februarie a anului respectiv, un avion rusesc tipul IL – 14 înmatriculat YR – ILB, aparţinând TAROM, decolează în direcţia aeroportului Băneasa -Bucureşti. Avea să fie ultima cursă a acestui aparat aflat la acea vreme în dotarea aviaţiei civile româneşti. Din anchetele desfăşurate la vremea respectivă, rezultă că deşi itinerariul iniţial de zbor al avionului era Timişoara – Deva – Curtea de Argeş – Bucureşti – Băneasa, la solicitarea echipajului, traseul ar fi fost schimbat de piloţi cu acceptul Centrului de Dirijare a Zborurilor Băneasa, pe motivul situaţiei meteo nefavorabile. Cu toate că a fost acceptată decizia de deplasare pentru o altă direcţie de zbor şi anume: Timişoara – Caransebeş – Tg. Jiu – Bucureşti Băneasa, rămâne şi astăzi o enigmă faptul că ehipajul n-a mai respectat solicitarea de modificare a deplasării făcută anterior şi s-a îndreptat spre Deva, considerând situaţia meteorologică mai bună, neştiind de fapt că intră direct în furtuna care le va fi în cele din urmă fatală. Potrivit surselor existente în arhiva de la Deva, la bordul aparatului se afla un echipaj format din piloţi tineri, dar cu experienţă de zbor: în acel moment, la manşa avionului se afla Nicolae Matei – comandantul avionului (32 de ani), copilotul Aurelian Iliuţă (29 de ani), operatorul radio – Traian Moldovan (43 ani), Teodor Miu (30 de ani), numărul de ore de zbor al acestora variind între 2.260 şi 7.130. La ora 20.10, echipajul de la bordul avionului IL-14 ia pentru prima dată legătura cu controlorul de zbor de la Aerodromul din Deva, cu care, potrivit înregistrărilor, a avut o importantă discuţie. Controlorul de zbor îl informează pe comandantul aeronavei de vremea nefavorabilă pe care o va întâlni după ce va trece de Deva, pilotul confirmând de altfel că vede zona la care acesta făcea referire, zonă cu descărcări electrice şi oraje.

Ultima convorbire între echipaj şi controlorul de zbor de pe aerodromul Deva se consumă 12 minute mai târziu, piloţii comunicând ora estimativă când vor ajunge deasupra localităţii Curtea de Argeş şi altitudinea la care se află la ora respectivă avionul. La ora 20.25 se pierde legătura între avion şi turnul de control din Deva, fapt ce confirmă prăbuşirea avionului în zona oraşului Cugir.

Fără a bănui ce s-a întâmplat, controlorii din Deva încearcă inutil să ia legătura cu echipajul, căci încercările lor de a restabili contactul radio rămân fără rezultat. Peste 35 de minute, la ora 21.00, cei de la turnul de control primesc vestea catastrofei aeriene de la Cugir şi anunţă la rândul lor aeroportul Băneasa -Bucureşti.

• Ministerul Forţelor Armate declanşează o anchetă la locul prăbuşirii aeronavei

Imediat după eveniment încep anchetele. La faţa locului se deplasează o echipă a Ministerului Forţelor Armate-Departamentul General al Forţelor Civile, condusă de generalul Constantin Sandrea şi o echipă din partea TAROM, condusă de Dumitru Balaur-director general al companiei la acea vreme. Acestora li se alătură cinci specialişti, experţi în ingineria aviatică. Concluzia comisiei de anchetă care s-a deplasat la faţa locului a fost următoarea: „Comisia condusă de general-maior Constantin Sandrea din care au făcut parte şi un număr de 5 ingineri specialişti în construcţia de avioane este următoarea: Cauza catastrofei aeriene înregistrate la data de 9 octombrie 1964, ora 20.26, în care şi-au pierdut viaţa 32 de persoane este aceea a întâlnirii unui front de nori producători de curenţi verticali, care în opoziţie cu manevrarea pilotului în perioada de revoluţie în formă de opunere de rezistenţă pentru a nu fi răsturnat, a produs ruperea aeronavei, începând cu profundor-partea mobilă a aripei, fuselaj, după care a desprins planurile de motoare şi a căzut”.

• Bilanţul catastrofei, cauzele acesteia şi verdictul dat de comisia de anchetă

Verdictul dat de comisie în ceea ce priveşte vinovatul a fost unul unanim: comandantul aparatului, Nicolae Matei, se face vinovat de producerea accidentului şi de pierderea de vieţi omeneşti. Anchetatorii au considerat că pilotul ar fi îndreptat aeronava spre zona cu turbulenţe atmosferice, deşi turnul de control de la Deva i-ar fi recomandat pilotului să evite acest traseu. Bilanţul catastrofei a fost cutremurător: 32 de morţi şi pagube totale în valoare de aproape 2.5 milioane de lei. În noaptea de 9/10 octombrie, autorităţile au găsit la locul tragediei, în zona numită „Pârâul Ţiganului” (în apropierea satului Feţeni) cele 32 de cadavre, care au rămas peste noapte sub paza organelor de miliţie şi a militarilor Ministerului Afacerilor Interne care exercitau paza Uzinei Mecanice Cugir.

În dimineaţa zilei de 10 octombrie s-a dispus coborârea în oraş a persoanelor decedate şi a obiectelor găsite lângă epavă sau care se aflau împrăştiate pe o suprafaţă destul de mare de teren de pe raza localităţii. La Spitalul orăşenesc Cugir a fost amenajată o cameră mortuară, unde au fost depuse corpurile celor 32 de persoane care şi-au pierdut viaţa. Truprile decedaţilor au fost aşezate apoi în sicrie şi transportate la Timişoara pentru a fi preluate de familii spre a fi înhumate. După un timp, o mare parte din rămăşiţele aeronavei au fost ridicate şi predate unei întreprinderi de colectare a metalelor din Hunedoara. Anchetatorii vorbesc în raport şi despre alte motive care au condus la catastrofă: una dintre cauze ar fi fost faptul că aparatura de la Centrul de Dirijare a Zborurilor Băneasa era destul de învechită, fapt ce a făcut ca piloţii să primească date meteorologice eronate, în realitate vremea nefiind prielnică din cauza furtunii şi a descărcărilor electrice care au afectat, după cum s-a văzut, condiţiile de zbor.

Asta presupune că Aeroportul Timi­şoara ar fi trebuit să primească un ordin care să interzică decolarea în astfel de condiţii a avionului şi să fie ţinut la sol până la ameliorarea vremii. Tot acelaşi raport mai arată că greutatea avionului a fost schimbată cu cea a aparatului IL- 14 P german care era mai uşor cu 260 kg decât avionul care a zburat în acea seară. Totodată, nici echipajul şi nici pasagerii n-au purtat centurile de siguranţă care ar fi trebuit să fie folosite în caz de furtună (fapt confirmat după prăbuşirea aeronavei).

• Speculaţii ale localnicilor legate de cauza prăbuşirii avionului

Legat de tragedia din seara de 9 octombrie 1964, există şi unele versiuni ale localnicilor care au urmărit aparatul survolând oraşul Cugir. Unii dintre ei susţin că aeronava traversa localitatea la joasă înălţime, cu un zgomot destul de accentuat, că avea o flacără în partea din spate, în opinia lor provenind probabil de la un trăsnet (având în vedere vremea nefavorabilă) şi că bucăţi din aeronavă, precum şi un număr mare de obiecte personale printre care şi îmbrăcăminte, încălţăminte, valize, cădeau din avion deasupra oraşului. Există voci care afirmă cum că se observa clar cum se încerca evitarea prăbuşirii avionului pe oraş (în special pe spital), pe deasupra căruia avionul zbura şi cum se căuta cu disperare un loc pentru aterizare.

Unele persoane, prezente la locul catastrofei, ne-au relatat că au văzut multe trupuri ale decedaţilor dezbrăcate, de parcă cineva le-ar fi sugerat să se debaraseze de îmbrăcăminte pentru ca hainele purtate să nu li se aprindă. Contrar acestor supoziţii ale localnicilor, anchetatorii susţin că pe resturile aeronavei găsite la faţa locului nu s-au găsit urme de foc care să provină de la vreun contact al avionului cu un trăsnet şi că pe fuselajul avionului nu s-a găsit nicio urmă a existenţei incendiului la bordul avionului.

Atunci, de unde flacăra pe care au observat-o localnicii când avionul survola oraşul, dar şi după ce acesta s-a prăbuşit, având în vedere că cei cu care am discutat spun că avionul se vedea arzând, tocmai din cartierul Cindeni, adică de la peste 3 kilometri distanţă de locul tragediei?! Mai există şi un fapt pe care l-am aflat de la autorităţile locale care deţineau funcţii la acea vreme, cum că persoane fără frică de lege şi de Dumnezeu şi-au însuşit obiecte (bijuterii) aparţinând unor persoane care au decedat în accident.

Chiar dacă au plătit în faţa legii pentru faptele lor, rămâne să răspundă şi în faţa lui Dumnezeu pentru atitudinea lor, într-un asemenea moment. La o jumătate de secol de la tragedie, rămân întrebări care n-au fost elucidate nici până în prezent, valabil fiind doar raportul comisiei de anchetă întocmit la acea vreme, când niciun accident aviatic nu era făcut public, nefiind permis să „transpire” ceva, care să aducă atingere tehnicii în domeniu, aparţinând „marelui prieten” de la Răsărit.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
Un comentariu

Un comentariu

  1. Parneava

    25.04.2023 la 18:34

    Domnule ziarist,Tatal meu care in anul 1964,era seful Centrului Hidrometeorologic Arad,in subordinea Serviciului Apelor Timisoara,trebuia sa fie in acel avion,impreuna cu ing.Vegescu si cu alti colegi.Cu o zi inainte,pe data de 8.octombrie,tatal meu a fost chemat la Timisoara,pentru a pune la punct impreuna cu cei din conducere,deplasarea la Bucuresti,unde urma sa aiba loc o conferinta pe tara.Tot in data de 8.octombrie,seara,dupa program,impreuna cu alti colegi,au luat cina la retaurantul Palace din Timisoara.Tatal meu,a mancat un peste cu garnitura,facand o toxinfectie alimentara.A doua zi in 9 octombrie,la aeroport,inginerul Vegescu,vazand ca tatal meu nu se simtea bine,ia spus sa se intoarca la Arad si o sa i se comunice ulterior,concluziile conferintei.In avion,mai era un pasager,ofiter de securitate, Mihailov(era femeie),care insotea un transport(am aflat ulterior de la unul din fratii doamnei),de cateva lazi,cu bijuterii si lingouri de aur,confiscate de la evreii care plecau in Israel.Nu se stie nici azi,daca in lazile respective erau sau nu bijuterii si aur.Doamna ofiter,a fost inmormantata la Arad,in cimitirul Pomenirea,rudele dansei sunt decedate,dar pe mormant sunt mereu flori proaspete.Tatal meu,a decedat la 102 ani,iar eu vazand intamplator articolul dumneavoastra,m-am gandit,ca poate va ajuta cu ceva,aceste amanunte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Doctorul Terezia Mureșan-Samoilescu din Cugir, la Congresul de Medicină Estetică, Anti-Aging și Dermatologie Corectivă

cugirinfo.ro

Publicat

în

La București va avea loc în perioada 9-11 mai 2025, cea de-a XVII-a ediție a Congresului de Medicină estetică, Anti-Aging și Dermatologie Corectivă.

Este un eveniment important pentru profesionistii din domenniul esteticii, unde se discută cele mai noi tratamente estetice, dar și modul de manageriere a complicațiilor care pot să apară consecutiv acestor tratamente.

La manifestare va lua parte în calitate de speaker și invitat de onoare, medicul chirurg Terezia Mureșan-Samoilescu din Cugir.

Doamna doctor va susține două prezentări importante despre blefaroplastia superioară și terapia avansată a plăgilor – două domenii în care pasiunea și experiența sa se reflectă zi de zi în activitatea medicală.

„Congresul reprezintă o oportunitate unică de a adânci cunoștințele în teme esențiale, precum utilizarea device-urilor bazate pe energie, fillerele dermice, stimulatoarele de colagen și toxina botulinică. De asemenea, se va discuta despre abordările corecte ale tratamentelor combinate, precum și despre prevenirea și gestionarea complicațiilor și efectelor adverse, aspecte fundamentale pentru asigurarea unor rezultate optime în practica noastră. Pe parcursul acestor zile, vom avea ocazia să participăm la prezentări captivante și workshopuri interactive, unde experți din domeniu, unii ditre ei din străinătate, vor împărtăși cele mai noi tehnici și studii de caz. Congresul nu se va limita doar la dermatologia corectivă, vom aborda și teme din alte specialități, precum chirurgia plastică, ginecologie, dermatologie și ecografie cutanată. În plus, vom explora utilitatea laserelelor medicale atât în tratamentele clasice, cât și în cele estetice, evidențiind astfel versatilitatea și potențialul acestor tehnologii inovatoare”, susține medicul din Cugir.

În calitate de invitat de onoare, dr. Terzia Mureșan va prezenta lucrările: „Blefaroplastia superioară – De la curba de învățare la rezultate” și „Terapia avansată a plăgilor în practica curentă”.

Ne bucurăm și noi, să vedem cum munca, dăruirea și profesionalismul reputatului medic chirurg sunt apreciate și pe scena medicală națională. Felicitări, doamna doctor! Suntem mândri să fim alături de dumneavoastră!

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 25 de ani din Cugir reținut de polițiști, după ce a a făcut scandal și a spart mai multe sticle, pe terasa unui local din oraș

cugirinfo.ro

Publicat

în

În seara zilei de 27 aprilie 2025, în jurul orei 23.10, polițiștii din Cugir au fost sesizați cu privire la faptul că, în fața unui local din oraș, o persoană se manifestă agresiv.

Din verificările efectuate de polițiști, a reieșit că, un bărbat de 25 de ani, în timp ce se afla pe terasa localului, ar fi tulburat ordinea și liniștea publică, prin aceea că s-ar fi manifestat agresiv verbal și ar fi spart mai multe sticle, pe fondul consumului de băuturi alcoolice.

Bărbatul a fost de îndată imobilizat, încătușat și introdus în autospeciala de poliție, unde a devenit recalcitrant, a distrus un geam din interiorul autospecialei și a început să lovească ușa din dreapta spate a acesteia.

Pe numele bărbatului, a fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și distrugere.

În dimineața zilei de 28 aprilie 2025, față de bărbatul de 25 de ani, polițiștii au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore și va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Corala „Învierea Domnului”, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Cugir, la ceas aniversar

cugirinfo.ro

Publicat

în

Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Cugir a celebrat miercuri, 23 aprilie 2025, împlinirea a 30 de ani de la înființarea corului lăcașului de cult, eveniment la care au luat parte preoții care au slujit biserica în această perioadă, credincioșii parohiei și nu numai, membrii corului bisericesc, foști membri ai corului, persoanele văduve ale foștilor coriști.

În decembrie 1994, un grup coral format din 20 de credincioase dirijat de regretatul profesor Ioan Mariș prezenta un frumos concert de colinde la Biserica Parohiei V Cugir, unde era preot paroh Mircea Giurgea.

La începutul anului 1995, prof. Ioan Mariș s-a gândit să înființeze un cor modest, pe două voci, care să răspundă la ecteniile Liturghiei duminicale și la sărbători. Acest lucru s-a înfăptuit după numeroase repetiții de câte 4 ore pe săptămână, astfel că în ziua de 23 aprilie 1995 s-a putut cânta pentru prima dată la Liturghia Sfintelor Paști. De aceea, părintele Mircea a numit corul „Învierea Domnului”.

Acum, la ceas aniversar, enoriașii își amintesc cu emoție despre artizanul acestui proiect, regretatul profesor Ioan Mariș, încercând să-i evoce memoria, să-l pomenească și să-l așeze în loc de cinste în cadrul comunității cugirene. După plecarea la Domnul a profesorului Mariș, după luna mai 2009, corul a avut un nou dirijor, pe teologul Rusu Silviu. Timp de 3 ani s-a format un cor pe 4 voci, care a început să cânte mai nuanțat și după notele din portativ. Din septembrie 2012, dirijorul corului a devenit prof. Luminița Sgubea.

„În prezent corul numără 35 de persoane, care sunt dăruite sufletește pentru această slujire în biserică. Urmând tradiția pelerinajelor, se poate spune că în cei 30 de ani am fost în 182 de locașuri de cult împreună cu preoții noștri. Considerăm că activitatea muzicală a coralei noastre este deosebit de importantă și poate tot atât de importantă ca și predica. Mai ales că în această activitate muzicală pot fi antrenați și copiii și tinerii. Prin cântare, noi trebuie să subliniem iubirea veșnică și eternă a lui Dumnezeu pentru oameni. Repertoriul coralei noastre este destul de vast, preponderent religios și liturgic și cuprinde atât piese clasice, cât și contemporane. În fiecare duminică și sărbătoare, corul se află într-un permanent dialog cu slujitorii Sfântului Altar”, ne-a mărturisit Viorica Nicoară, participantă activă la Corala „Învierea Domnului” din Cugir.

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir