Rămâi conectat

Actualitate

Astăzi a fost inaugurat la Cugir Centrul Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională

cugirinfo.ro

Publicat

în

inaugurare-centru-regional-cugir-feb-2015În cardul biroului situat în incinta Parcului Industrial Cugir a avut loc astăzi deschiderea Centrului Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională (CROFP) în cadrul proiectului „Oportunități sporite pentru șomeri și persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru și Nord -Vest, pentru participarea viitoare pe o piață a muncii modernă, flexibilă și inclusivă”.

Proiectul este un demers al Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Asociația pentru infrastructură Regională și Dezvoltare Someș-Dej, AJOFM Alba, Asociația ASMEA Ocna Mureș, IBS-CEMES Institut GmbH Germania și Asociația Prometeu Câmpia Turzii. Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul Major de Intervenție 5.1,, Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare, are o valoarea totală de 12.861.652,00 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 12.604.418,96 lei. Perioada de implementare este de 18 luni, începând cu 4 aprilie 2014.

După cum arăta doamna Marinela Verdeș-managerul de proiect, ,,Obiectivul proiectului este creșterea capacității de ocupare a persoanelor fără un loc de muncă din regiunile Centru și Nord –Vest, prin dezvoltarea și implementarea unor măsuri active de ocupare corelate cu aptitudinile individuale, educația, potențialul de muncă, și oportunitățile de pe piața muncii Astfel, pentru atingerea obiectivului se vor derula o serie de acțiuni destinate unui număr de 2.400 de șomeri și persoane în căutarea unui loc de muncă din regiunile Centru și Nord-Vest.

Totodată, proiectul își propune diversificarea serviciilor de ocupare și formare profesională din cele două regiuni prin crearea primului Centru Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională, în domeniul tehnologiilor de vârf și al proceselor asistate de calculator, în conformitate cu standardele internaționale din industria constructoare de mașini,,.

La rândul său dr. ing. Emil Nicolae Muntean-Expert coordonator Centru Regional de Resurse pentru Ocupare și Formare Profesională a spus: ,,S-a transformat în certitudine un proiect rezultat din dorința Parcului Industrial de a oferii servicii suplimentare agenților economici care desfășoară activitatea în Cugir, reușind să pregătim personal în meserii de care aceste societăți au nevoie. Este un proiect serios, de mare anvergură, bine gândit de către colegii de la Consiliul Județean Alba, un parteneriat între două regiuni, Centru și Nord-Vest, pe de-o parte și împreună cu o instituție din Germania pe de altă parte.

Prin cele două birouri de servicii de ocupare care funcționează in cadrul CROFP, se oferă servicii de Informare Consiliere, Mediere, Consiliere Antreprenorială și Mentorat. În cadrul acestui Centru se desfășoară pregătirea teoretică și practică pentru tehnicieni proiectanți CAD (2 grupe), Operatori pentru mașini cu comandă numerică asistată de calculator CNC(8 grupe).

Centru oferă de asemenea cursuri acreditate pentru competențe comune mai multor ocupații (informatice, antreprenoriale, engleză, germană). Tot aici vor fi pregătite persoane pentru meserii cum ar fi strungari (1 grupă și instalatori (1 grupă),,. Emil Muntean a mai precizat că există o bună colaborare cu Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu, care oferă sălile de curs, dar și cu agenții economici din PIC care pun la dispoziție mașinile pentru activitatea practică. Potrivit expertului coordonator, cursurile durează 5 luni, din care 2 luni sunt afectate activității teoretice și 3 luni activității practice. Muntean a ținut să mai adauge că există săli de cursuri dotate cu 24 de calculatoare, iar peste nu mult timp vor fi primite și cele 2 CNC-uri care vor fi amplasate în atelierul de la parter, gata pregătit.

În completarea celor relatate de Emil Muntean a venit și directorul tehnic al PIC dr. ing. Radu Roșian care a precizat că la această dată există în derulare, 8 serii de cursanți pentru operatori CNC, 1 serie de strungari, 1 serie rectificatori și 1 serie frezori-rabotori. ,,O serie de operatori CNC a dat deja examenele, iar cealaltă urmează să susțină proba teoretică în cursul săptămânii viitoare,, a spus Roșian.

La evenimentul inaugural al Centrului de la Cugir au mai luat parte: Florin Roman-vicepresedinte al Consiliului Județean Alba, Horia Rotche-viceprimarul orașului Cugir, Marinela Verdeș-manager de proiect, Georgeta Giurgiu-Asociația Prometeu, Ionel Dincu-AIRDD-Someș Dej, Birgit Schliwenz-Germania, Raluca Ivan –manager de comunicare, Maria Popa –asistent manager, Marian Aitai -director economic la Consiliul Județean Alba, membri ai echipei de proiect, reprezentanți ai agenților economici din oraș.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Amendă penală în valoare de de 7.500 de lei pentru un bărbat din Cugir, după ce a ultragiat un polițist

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un bărbat din Cugir trebuie să plătească o amendă penală în valoare de 7.500 de lei după ce a ultragiat un polițist. Fapta a avut loc în 31 martie 2020, dar prima etapă a procesului penal a fost finalizată după mai bine de 4 ani, în 24 mai 2024.

Victima are calitatea de ofițer de poliție fiind angajat în cadrul Poliției orașului Cugir. În ziua menționată, polițistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv se afla la sediul poliției unde punea în executare o măsură educativă privativă de libertate dispusă împotriva unui minor, efectuând procedurile necesare în vederea transportării minorului la Centrul de Reeducare Buziaș.

Tată minorului (Cristian V.), nemulțumit de faptul că i s-a solicitat să părăsească curtea instituției, „a amenințat victima cu acte de violenţă, spunându-i că o va urmări și o va prinde, că o va nenoroci și o va băga în spital, că o să-i distrugă familia şi că o va agresa fizic, totodată adresându-i acesteia cuvinte şi expresii jignitoare, simulând că o loveste, fapt ce i-a cauzat persoanei vătămate o puternică stare de temere”.

„Această realitate faptică este atestată de declaraţiile date de 3 martori oculari, persoane care au perceput în mod direct acţiunea de ameninţare săvârşită de inculpat, care se coroborează între ele, atât în faza urmăririi penale, precum şi în faza de judecată. Cei trei martori au confirmat de o manieră concordantă versiunea expusă de victimă.

Timp de aprox. 2-3 minute inculpatul a repetat insistent aceleași amenințări, perioadă în care victima se afla la o distanță de 2-3 metri față de acesta. Apoi, după ce s-a reușit evacuarea inculpatului din curtea poliției, acesta a continuat să-i adreseze același gen de amenințări persoanei vătămate”, se precizează în dosar. Autorul nu a recunoscut în mod direct săvârșirea faptei, dar în timpul unui interviu luat înainte de testarea poliograf a recunoscut parțial faptele comise.

„Relevante sunt următoarele afirmații făcute de inculpat: (…) am ridicat tonul, am strigat şi i-am vorbit urât, la per tu, probabil l-am înjurat; era cât pe ce să îl lovesc, însă m-am abținut și doar i-am spus: e bine ce faci? îţi arăt eu ţie! Dai în mine cu piciorul?; (…) lasă că te prind eu civil şi ne batem atunci!; (…) iar legat de familia sa i-am spus: e normal ce faci? Gândeşte-te bine, că şi tu ai copii, şi nu ştii unde poate să ajungă!”, a spus bărbatul din Cugir.

„Instanţa apreciază că fapta a fost comisă prin întrebuințarea unor ameninţări de o intensitate ridicată, dar care nu au avut un impact major asupra victimei, persoană de sex masculin, având funcţia de ofiţer de poliţie care, înainte de comiterea faptei, mai participase la instrumentarea unor dosare de urmărire penală în care inculpatul mai deţinuse calitatea de inculpat, cunoscând firea agresivă a inculpatului şi reuşind să gestioneze relaţia cu acesta în virtutea calităţilor fiecăruia.

În întregul context conturat de probele administrate în cauză, instanţa apreciază gravitatea faptei ca fiind una relativ redusă”, a precizat magistratul care a judecat cauza. Hotărârea Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată la Curtea de Apel.

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un tânăr din Cugir a ajuns la spital, în urma unui accident rutier petrecut pe o stradă din Alba Iulia

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 11 iunie 2024, în jurul orei 14.15, un bărbat de 31 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula în fața sa și era condus de o femeie de 35 de ani din Cugir.

În urma accidentului, un tânăr aflat pe scaunul din dreapta a primului autoturism implicat în accident, a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Medicul Râșniță Toma, specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale a Spitalului Orășenesc Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un nou medic chirurg a fost atras de echipa managerială a Spitalului Orășenesc Cugir. Dr. Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală, se alătură echipei medicale.

Râșniță Toma – medic specialist chirurgie generală. Este absolvent al UMF Cluj-Napoca, în anul 2014. Rezidențiatul l-a efectuat în cele mai mari centre de chirurgie din Cluj Napoca dar și în Franța.

Acesta a profesat la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Aiud.

De asemenea a făcut voluntariat la mai multe spitale din Cluj Napoca unde s-a dezvoltat profesional efectuând diverse intervenții chirurgicale.

Domeniile sale de interes sunt chirurgia oncologică, a glandei tiroidiene, parietală etc. De asemenea, domnul doctor acordă o atenție deosebită chirurgiei minim invazive si laparoscopice.

Managerul spitalului, Florin Arion, a declarat: „Mă declar extrem de mulțumit de faptul că politica noastră de atragere de medici dă rezultate, iar dovada o reprezintă încadrarea a 2 medici luna trecută și a încă unuia îm luna aceasta. Suntem conștienți de faptul că mai avem nevoie de medici și tocmai din acest motiv vom continua să depunem toate eforturile pentru a aduce medici pe specialitățile de care cugirenii au nevoie.”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir