Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Astăzi a avut loc parada a portului popular la Festivalul de Dansuri şi Tradiţii Populare de la Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ultima zi a Festivalului Naţional de Dansuri şi Tradiţii Populare de la Vinerea a început cu o paradă a portului popular, evenimentul desfăşurându-se pe traseul Căminul Cultural – Monumentul Eroilor din localitate.

festivalul-de-dansuri-si-traditii-populare-2013-la-vinerea-ziua-a-douaParada Portului popular, manifestare mult aşteptată, a luat startul la ora 11.30, fiind urmărită cu mare interes de localnicii din Vinerea şi nu doar de ei. Aşezaţi în faţa Bisericii ,,Sfântul Nicolae” cei aproximativ 200 de admiratori au avut ocazia să urmărească o veritabilă desfăşurare a formaţiilor de dansatori şi a ansamblurilor  folclorice, să le admire portul popular, măiestria dansurilor şi a strigăturilor.

Aplaudate la scena deschisă au trecut prin faţa spectatorilor 10 formaţii de dansatori şi anume: Ansamblul Purtată Avrigului”, Ansamblul Izvoraşul Almasan- Almaşul Mare, Ansamblul Germisara- Geoagiu, Ansamblurile Evriton din Drama -Grecia şi Eftimos din Braşov, Taraful din Soporul de Camp-Cluj, Ansamblul ,,Wasserburg” din Germania, Ansamblul din Săpânţa -Maramureş, Ansamblul Câmpul Painii-Vinerea şi Ansamblul “Mărţşsorul”- Cluj-Napoca.

Cum era de aşteptat de la eveniment n-au lipsit nici politicienii, primarul Cugirului Adrian Teban -gazda evenimentului,( îmbrăcat într-un frumos costum popular), preşedintele organizaţiei Cugir a PSD-ing. Mircea Trifan (director general la Fabrica de Arme Cugir), viceprimarul Cugirului Horia Rotche, deputatul Dan Sâmedru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba – Florin Roman, consilierul judeţean Nicuşor Mihai, preşedintele organizaţiei pensionarilor din Cugir, Laurenţiu Duma, Aurel Voicu – preşedintele Asociaţiei PRO Cugir.

A onorat manifestarea dl. Michael Kolbl, primarul din Wasserburg, localitate germană cu care oraşul Cugir se înfrăţeşte de mai mulţi ani şi care împreună cu o delegaţie este prezent în fiecare an atât la festivalul ,,Toamna Cugireană” cât şi la serbările din Vinerea.

La momentul în care se publică acest material pe platoul din Poiană cu Goruni-Vinerea are loc un program cultural artistic care se va desfăşura până în jurul orei 23.00.

C.  P.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Acțiune de ecologizare a cimitirului din Șibot

cugirinfo.ro

Publicat

în

Lăudabilă inițiativa preotului paroh, Cosmin Șandru (Parohia Șibot) care sâmbăta trecută a organizat o acțiune de igienizare a cimitirului local.

La evenimentul respectiv au participat credincioși din cadru parohiei cu utilaje, mtocoase, căruțe, saci de depozitat resturi vegetale și gunoaie.

„A fost o acțiune necesară, gospodărească, dar care ține și de imagine pentru comunitatea din Șibot. Un demers în cadrul căruia s-au curățat aleile principale, spațiile dintre morminte, s-au strâns coroanele uscate, resturile rămase de la lumânări etc. Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți la initiativa noastră și-l rog pe bunul Dumnezeu sa le răsplătească efortul pentru fapta pe care au săvârșit-o”, a spus părintele Șandru.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 20 de ani din Săliștea, cercetat pentru conducere fără permis

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 19 aprilie 2024, în jurul orei 12.00, polițiștii Postului de Poliție Săliștea au depistat un tânăr de 20 de ani, din comuna Săliștea, în timp ce conducea un tractor, pe raza localității Săliștea, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Șezătoare în Parohia Ortodoxă Șibot – balsam pentru sufletul copiilor și bunicilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, după slujba Vecerniei, la Biserica Ortodoxă din Șibot (preot paroh Cosmin Șandru) a avut loc o șezătoare a Tinerilor și Bunicilor din parohie, unde s-au citit compunerile din culegerea 12 Copii, 12 Bunici”, lecturi care au bucurat sufletele celor prezenți.

Culegerea 12 Copii, 12 Bunici” este un mod prin care aceștia își arată prețuirea față de proprii bunici, străbunici și nu numai. Discuțiile tinerilor cu bunicii, în vederea pregătirii compunerilor, au fost un adevărat balsam pentru sufletul acestora și pentru oricine le-ar fi auzit.

Povestea de viață a fiecărui bunic este specială, compunerile raprezentând un tezaur pentru sufletul tuturor.

Potrivit părintelui, Cosmin Șandru „șezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară. Semnificaţia socială a şezătorilor consta în faptul că ele contribuiau la menţinerea unei mentalităţi colective în comunitatea satului, şezătoarea este un obicei străvechi. Spun bătrânii satului că ei işi amintesc de şezători din copilaria lor, de la părinţii lor. Şezătorile se organizau în perioada iernii, după sărbătorile de iarnă şi până când începea postul Paştelui.  De obicei se organizau pe zone ale satului. Se adunau mai mulţi oameni la câte o casă, seara,după ce terminau treaba cu animalele de pe lângă casă şi şezătoarea ţinea până pe la miezul nopţii. Casele la care se ţineau şezătorile se schimbau prin rotaţie, între membrii grupului de vecini”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir