Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Astăzi, 9 martie 2018, elevii de la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir l-au omagiat pe marele Mircea Eliade

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Cabinetul de Documentare și Informare (CDI) al Colegiului Național „David Prodan” Cugir a avut loc astăzi o activitate dedicată personalității marelui scriitor, filosof și istoric al religiei, Mircea Eliade.

După studiul la clasă a unor momente despre autor, elevii clasei a IX-a A, însoțiți de către profesoara lor de limba română, Maria Aldea, au participat la o activitate organizată în cadrul CDI (prof. documentarist Mariana Cunțan), cu scopul de a culege mai multe informații despre viața și vasta operă a marelui om de cultură. Organizați pe grupe, elevii au învățat( jucându-se), să rezolve un puzzle în care să identifice titlurile altor opere reprezentative ale lui Eliade,  în afară de cele studiate la clasă. Apoi, pe baza textelor, au lucrat pentru identificarea sacrului și profanului în opere, dar mai ales alternanța realului cu imaginarul.

După studierea textelor reprezentative, câte un elev desemnat pentru fiecare grupă a expus în fața clasei, o scurtă prezentare a cărții pe care a descoperit-o. Mircea Eliade s-a născut în 13 martie 1907, în familia ofiţerului Gheorghe Eliade. Tatăl lui, un om deosebit de religios, l-a înregistrat însă în registrul de naşteri cu 4 zile înainte de data reală, ca să corespundă astfel cu Sărbătoarea celor patru martiri din Sebasta.

Din adolescenţă a fost intersat de ştiinţele naturii, chimie, precum şi de ocultism şi a scris piese scurte pe subiecte entomologice

Primele sale lucrări publicate au fost „Inamicul viermelui de mătase” (1921) şi „Cum am gasit piatra filosofală”. Patru ani mai târziu, şi-a publicat autobiografia, intitulată „Romanul adolescentului miop”.

În tinereţe, Eliade a fost jurnalist şi eseist, discipol al controversatului filosof de extremă dreapta Nae Ionescu şi membru al societăţii literare Criterion. Nae Ionescu i-a fost profesor la Facultatea de Litere şi Filosofie de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1928. Eliade a fost fascinat de ideile radicale ale lui Ionescu şi de interesul deosebit al acestuia faţă de religie.

În 1928, Eliade a obţinut o bursă de studiu pentru patru ani la Universitatea din Calcutta, India. Acolo l-a cunoscut pe Mahatma Gandhi, ale cărui idei despre spiritualitate l-au influenţat ulterior. Totodată, a început o poveste de dragoste cu frumoasa  Maitreyi, de la al cărui tată, profesorul Dasgupta, a învăţat limbile sanscrita, pali şi bengali. Tot aici a experimentat şi consumul de opium.

În 1945 s-a mutat în Franţa, iar în 1956 în SUA. În ultimii ani ai vieţii sale, trecutul lui de simpatizant fascist a fost scos tot mai mult în atenţia presei, fapt care a dus la deteriorarea sănătăţii sale. Din această cauză a devenit membru al Academiei Române postum.

Cu puţin timp înainte să moară, a primit Premiul Bordin al Academiei Franceze şi titlul de Doctor Honoris Causa din partea

Mircea Eliade a murit în capitala Statelor Unite, în aprilie 1986.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Rezultate foarte bune obținute de elevii Colegiului Național „David Prodan” Cugir, la etapele județene ale Olimpiadelor de Limba Spaniolă și Filosofie

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu toate că în ziua de azi timpul pe care majoritatea adolescenților îl dedică studiului individual pare să se reducă tot mai mult, pasiunea pentru cunoaștere și dorința de afirmare rămân totuși prioritare în rândul unor elevi remarcabili.

Este cu adevărat reconfortant să descoperim an de an că cel puțin în liceul nostru există încă tineri care reușesc să găsească un echilibru rezonabil între școală și preocupările lor personale, acordând maximă atenție cunoașterii și perfecționării.

Astfel, alți trei elevi ne-au demonstrat de curând că pasiunea pentru învățătură și dorința de autodepășire reprezintă încă o prioritate la Colegiul Național David Prodan, unde, rezultatele deosebite nu întârzie să apară și reflectă pe deplin eforturile susținute ale elevilor, dar și ale cadrelor didactice care îi îndrumă.

Poate vă mai amintiți de anul trecut de Codarcea Kevin, un elev – acum în clasa X-a, profil științe ale naturii. Acesta a obținut anul acesta premiul al III-lea la Olimpiada Județeană de Limba Spaniolă, un rezultat care are la bază nu doar talentul său lingvistic, ci și orele de muncă și dedicare investite în pregătire. Alături de el, colega sa de clasă, Dănilă Maria Angeles s-a remarcat la aceeași olimpiadă, obținând o mențiune care vine să confirme perseverența și interesul sincer pentru studiul limbilor străine.

Într-un alt registru, dar cu aceeași seriozitate și dedicare, Claudia Mărginean Bota, o elevă exemplară din cls a IX-a profilul matematică informatică intensiv informatică,- profund implicată în viața și activitățile colegiului, a obținut o mențiune la Olimpiada Județeană de Filosofie, o competiție ce pune la încercare nu doar cunoștințele teoretice, ci și capacitatea de analiză, reflecție și argumentare logică – calități indispensabile de altfel în viața de zi cu zi.

Rezultatele acestor elevi nu ar fi fost posibile fără îndrumarea atentă și susținerea constantă a unor cadre didactice dedicate. Doamna profesoară Oarga Serafina (filosofie) și alți profesori au avut un rol esențial în pregătirea acestor elevi conștiincioși și în cultivarea pasiunii lor pentru cunoaștere alături de pregătirea individuală. Le mulțumim pe această cale pentru profesionalism, răbdare și implicare!

Să vedem acum de au declarat olimpicii noștri atunci când i-am abordat cu rugămintea să ne împărtășească câte ceva din experiența lor:

„Participarea la olimpiada de spaniolă a fost o experiență frumoasă și totodată o lecție de viață care m-a învățat că dacă vrei mai mult, trebuie să dai mai mult. Ceea ce m-a determinat să particip din nou, a fost experiența plăcută din anul trecut.

De ce limba spaniolă? Pentru că am locuit câțiva ani în Spania și mi se pare o limbă foarte frumoasă, melodioasă și expresivă.

Doresc să-i mulțumesc doamnei mele dirigintă Anca Munteanu pentru susținere și încurajare iar anul viitor sper să progresez și să-mi reprezint colegiul la etapa națională”, a declarat Codarcea Kevyn – clasa a X-a, profil științe ale naturii.

„Din păcate, anul acesta la olimpiada de spaniolă am obținut doar mențiune, ceea ce înseamnă că nu îmi pot reprezenta colegiul la etapa națională ca anul trecut.

În timpul pregătirii individuale, am fost susținută de familie și de prietenii mei, însă, se pare că toate acestea nu au fost suficiente. Anul viitor am să cer ajutor profesorilor și celor din jur, ca să mă ajute pentru a mă autodepăși.

Chiar dacă nu am trecut mai departe, nu regret nimic, este o experiență extraordinară, pe care aș repeta-o ori de câte ori aș avea ocazia.

Mă bucur că am luat parte din nou la olimpiada de limba spaniolă, și sunt extrem de motivată ca anul următor să trec de etapa județeană cu un punctaj mare”, a declarat Dănilă Maria Angeles – clasa a X-a, profil științe ale naturii.

„La început nu eram hotărâtă să particip la olimpiada de filosofie știind că e materie de clasa a XII-a , dar pe parcursul anului școlar am început să-mi pun tot felul de întrebări legate de sensul vieții și scopul meu ca ființă umană. Am decis să particip pentru a găsi răspunsurile mult dorite și pot spune că pe unele le-am descoperit prin intermediul teoriilor filosofice. Omul este o ființă complicată și complexă de multe ori, așa cum spune și filosoful Blaise Pascal „omul, trestie cugetătoare”.

Chiar dacă nu am trecut în etapa următoare sunt foarte încântată că am acumulat cunoștințe noi și înțeleg mai bine unele părți ale naturii omului. Munca depusă pentru pregătirea participării mele la această olimpiadă m-a ajutat mult în sensul dezvoltării mele personale, iar acum când mă gândesc, dacă nu participăm poate nu găseam unele răspunsuri la întrebările pe care mi le puneam.

Mulțumesc din suflet doamnei profesoare Oarga Serafina pentru îndrumare și sprijin”, a declarat Claudia Mărginean Bota – clasa a IX-a, profil matematică informatică intensiv informatică.

Toate aceste reușite sunt dovada clară că adolescenții de astăzi nu și-au pierdut gustul pentru excelență și că, dincolo de agitația mediului online, există preocupări profunde și motivații sincere. Colegiul Național David Prodan îi felicită cu mândrie pe Kevyn, Maria și Claudia pentru efortul depus și pentru pasiunea cu care aleg să învețe și să se afirme.

Suntem convinși că acest parcurs este doar începutul unui drum frumos, iar liceul va continua să susțină și să valorizeze performanța, seriozitatea și dorința de cunoaștere a fiecărui elev.

 

Prof. Alisie Anca


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Concurs de creații plastice și literare organziat în cadrul celei de-a II-a ediții a proiectului „Învierea prin ochi de copil”

cugirinfo.ro

Publicat

în

În contextul prăznuirii Intrării Domnului în Ierusalim, în școlile din orașul Cugir s-au desfășurat mai multe activități didactice, menite să aducă în actualitate importanța acestei zile.

Astfel, în cadrul proiectului „Învierea prin ochi de copil” – ediția a doua, elevii Școlii Gimnaziale nr. 3 Cugir și ai Școlii Gimnaziale „Singidava” Cugir, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Cugir V, au participat la un Concurs de creații plastice și literare care a avut loc după Sfânta Liturghie în data de 12 aprilie 2025.

Tinerii și-au prezentat creațiile, într-un cadru festiv, alături de părinții lor, în biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Activitatea a fost coordonată de subsemnatul, cu sprijinul doamnelor Luminița Sgubea și Daniela Pascal, cadre didactice pentru disciplina Religie ortodoxă. În deschiderea proiectului a fost prezentată semnificația sfintelor sărbători pascale și importanța redescoperirii învățăturii evanghelice despre Pătimirile Mântuitorului.

Biserica și școala se îngrijesc de latura formativă, a zidirii unui caracter nobil și puternic în elevi, prin raportarea permanentă a activităților la valorile religioase, cultură și civilizație tradițională românească. Potrivit propriilor mărturii, micii învățăcei au trăit momente unice, iar emoția și bucuria citită pe chipurile lor nu poate fi egalată cu nimic. La finalul activității, tinerii au pregătit desene religioase pentru o viitoare expoziție și au fost premiați cu diplome, cruciulițe și dulciuri.

Preot paroh Bogdan Șalariu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Patru elevi de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, calificați la etapa națională a concursului „ȘTIU ȘI APLIC – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii!”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Patru elevi de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” din Cugir s-au calificat în etapa națională a concursului „ȘTIU ȘI APLIC – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii!”, etapa județeană, desfășurat la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia.

„Ei sunt cei ce sfarmă mituri că la profesională si tehnologic nu se face școală. Se face, și sunt liniștit când văd că încă sunt tineri cărora le place să învețe lucruri practice! Patru elevi plecați în concurs, patru calificați la Națională!! Felicităm profesorii ce i-au pregătit (Toma Florin, Liliana Dache, Daniel Călugăr), elevilor le urăm să ajungă să se bucure de efortul depus și nu pot decât să sprijin cu drag astfel de tineri talentați!”, a transmis Ionuț Iancu, directorul Colegiului.

Concursul se numește „ȘTIU ȘI APLIC – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii!”, avizat de Ministerul Educației, este destinat liceelor tehnologice din țară.

Concursul conține 2 probe: una teoretică desfășurată pe calculator, la care fiecare elev răspunde contra cronometru la 20 întrebări și una practică, la care se va lucra în echipă.

O echipă este formată din 2 elevi, fiind 4 niveluri de Concurs: Ciclul inferior liceu (clasele IX-X), Ciclul superior liceu (XI-XII) și ciclul Învățământ profesional (clasele IX-X-XI profesională).

Punctajul unei echipe se calculează astfel: se adună punctajele celor 2 elevi de la proba teoretică și punctajul obținut de echipă la proba practică.

Liceul Tehnologic „I.D. Lăzărescu” din Cugir s-a prezentat cu 2 echipe:

– ciclul inferior liceu: Florea Nicola Diego (clasa IX) și Oprea Cristian Petru (clasa X)
– ciclul Învățământ profesional: Timofte Ștefan Grațian (IX prof) și Furdui Ioan Marian (X prof)

Ambele echipe au ocupat locul 1 și vor reprezenta județul la faza națională care se va desfășura la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași în perioada 23-25.05.2025.

Elevii au fost pregătiți de către: prof. Toma Florin, prof. Dache Liliana și prof. Călugăr Daniel.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir