Rămâi conectat

Învăţământ - Cultură

Astăzi, 14 mai 2018, a avut loc la Cugir cea de-a IV-a ediție a Târgului Liceelor și Meseriilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sala de sport a Școlii Gimnaziele Nr. 3, din Cugir, a găzduit astăzi, cea de-a IV-a ediție a „Târgului liceelor și meseriilor”, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională consacrat orientării școlare și profesionale a elevilor din clasa a VIII-a, aparținând unităților de învățământ preuniversitar.

Elevi din Cugir, Șibot, Săliștea și Ceru Băcăinți, au avut prilejul să afle informații despre cele două colegii, astfel încât la sfârșitul clasei a VIII-a să poată alege ruta școlară și cea profesională care îi interesează. Însoțiți de profesorii diriginți, sub conducerea directorilor de școală, viitorii absolvenți de gimnaziu, au avut posibilitatea să ia cunoștință despre oferta educațională pentru nivel liceal și profesional, să viziteze standurile prezentate cu acest prilej de către cele două colegii locale, precum și de agenții economici din oraș: Societatea Uzina Mecanică, Societatea Fabrica de Arme, S.C. Nova Modul SRL și SC Prototip Construct SRL Cugir.

Au rostit alocuțiuni cu această ocazie: prof. Monalisa Borza și Alexandru Dăncilă – inspectori general adjuncți la ISJ Alba, prof. Dorina Budoiu – inspector pe discipline tehnice la ISJ Alba, prof. Ionela Cozmescu, director la Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir, prof. Ionuț Iancu – director Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir.

O surpriză a venit după începerea activităților, când în sala destinată târgului, a apărut secretarul de stat în Ministerul Economiei ing. Ioan Radu (care răspunde de industria de apărare). Acesta, însoțit de directorul general de la Societatea Uzina Mecanică Cugir, ing. Mircea Trifan a vizitat fiecare stand în parte, a discutat cu reprezentanții unităților școlare, cu profesori, elevi și reprezentanți ai agenților economici.

Secretarul de stat s-a arătat plăcut impresionat de modul în care a fost organizat evenimentul, sugerând conducerilor școlilor să intensifice acțiunile de orientare a elevilor, arătând că numai prezentarea către aceștia nu este suficientă, fiind nevoie ca ea să fie extinsă la nivelul părinților pentru că în egală măsură și ei, trebuie să cunoască potențialul real al copiilor lor, să cunoască ofertele finale și să sprijine școala pentru inserția corectă a elevilor.

,,Este nevoie de susținere și a învățământului professional pentru că avem nevoie de forță de muncă tânără, bine pregătită, care să facă față provocărilor tehnice actuale. De aceea cred că pregătirea profesională în sistem dual este o șansă pentru viitorii absolvenți care vor lucra la agenții economici din oraș și nu numai”, a spus Ioan Radu.

La rândul său, inspectorul general adj. prof. Alexandru Dăncilă a apreciat organizarea târgului drept o reușită, prin prezentarea unor standuri de calitate, atât cele organizate de școală cât și cele ale agenților economici. El a ținut să facă mențiunea că la Cugir nu se desființează nicio unitate de învățământ, pentru elevii care termina anul acesta clasa a VIII-a fiind asigurate șase clase conform aprobării. ,,Din discuțiile purtate până acum rezultă că unii părinți nu sunt informați corect de planul de școlarizare pentru anul de învățământ 2018 – 2019, iar ISJ rămâne deschis la un dialog civilizat și obiectiv pe acest subiect, respectând legislația în vigoare”, a spus Dăncilă

Spre finalul activității, inspetorul școlar Monalisa Borza, a avut o întâlnire cu un grup de părinți ai elevilor care termina anul acesta clasa a VIII-a, pe tema deja cunoscută, aceea a clasei de filologie de la Colegiul Național ,,David Prodan”.

Prezentăm mai jos oferta educațională a celor două colegii locale pentru anul educațional 2018 – 2019:

–  Colegiul Național ,,David Prodan” Cugir: Filiera teoretică – Profil real: matematică – informatică intensiv Informatică – 1 clasă (28 locuri) zi. Științe ale naturii – 0,5 clasă(14 locuri) zi.

PROFIL UMANIST: filologie – 0,5 clasă a IX-a (14 locuri) zi. Filologie – 1 clasă a IX-a (28 locuri), seral.

– Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu”: Învățământ liceal de zi: clasa a IX-a

– Profil servicii (o clasă): Tehnician în activități economice (28 de locuri)

– Profil ethnic (o clasă): technician prelucrări mecanice (28 de locuri)

Învățământ professional cu durata de 2 ani zi: Clasa A IX-a : Domeniul Mecanic

– o clasă: 14 elevi  – Operatori la mașni cu comandă numerică; 14 elevi – Rectificator

– o clasă: 15 locuri, calificare profesională: Strungar: 13 locuri, calificare profesională: Sculer matrițer.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învăţământ - Cultură

Dezbatere despre relația de iubire dintre adolescenți, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, în prezența directorului instituției, prof. Ionuț Iancu și a preotului Adrian Cebotari (Parohia 7 Cugir) a avut loc o întâlnire a elevilor (foto) cu doamna Tabita Botoi – Coordonatorul Centrului pentru Viață din cadrul Asociației „Filantropia  Ortodoxă” din Alba Iulia.

Tema abordată, „Ruptura dintre iubire și sexualitate din perspectiva sacralității ființei umane” a fost o dezbatere în jurul relației de iubire dintre adolescenți, pentru că în mijlocul lor apar dileme, apoi decizii care le vor forma caracterul.

„Coordonatoarea Centrului, doamna Tabita Botoi a oferit răspunsuri la frământările tinerilor din zilele noastre legate de prietenie, viața intimă, amintindu-le de responsabilitatea deciziilor luate și despre riscul bolilor cu transmitere sexuală. 

O gândire echilibrată din perioada pubertății și adolescenței, o relație de iubire sinceră, încredere și respect între un tânăr și o tânără, vor avea ca finalitate o viață sexuală corectă în cadrul căsătoriei”, ne-a declarat părintele Adrian Cebotari.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Oră de educație rutieră, la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul  programului „Săptămâna altfel” desfășurată la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu” Cugir, în perioada 19 – 23 februarie 2024, elevii instituției au participat miercuri, 21 februarie 2024, la o lectie de educație rutieră, eveniment la care au luat parte agenți de poliție din cadrul compartimentul rutier al Poliției orașului Cugir, precum și cadre didactice de la unitatea de învățământ amintită. 

„Ora de educație rutieră a avut ca temă de dezbatere, circulația pe drumurile publice ale bicicliștilor și mopediștilor precum și a pietonilor.  Activitatea a fost  benefică datorită faptului că infrastructura orașului Cugir a suferit în ultima vreme modificări majore,  trotuoarele fiind prevazute în principal cu piste de biciclete”, ne-a declarat organizatorul acțiunii, dr. ing. Alexandru Micaciu, profesor la Liceul Tehnologic „Ion D. Lăzărescu”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învăţământ - Cultură

Deținuți din Penitenciarul Aiud le-au împărtășit elevilor de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir detalii despre viața din spatele gratiilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

La inițiativa preotului Cebotari Adrian, paroh al Parohiei Ortodoxe Cugir VII, reprezentanți ai sectorului reintegrare socială din Penitenciarul Aiud, în colaborare cu Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” Cugir, au desfășurat marți, 20 februarie 2024, o activitate dedicată prevenirii consumului de droguri și delicvenței juvenile.

Astfel, începând cu orele dimineții, elevii colegiului au putut afla poveștile de viața a două persoane private de libertate – tineri, aflați în custodia Penitenciarului Aiud ca urmare a consumului de droguri și a infracțiunilor asociate acestei dependențe.

Tot în cadrul întâlnirii, tinerii liceeni au putut afla detalii despre viața din spatele gratiilor, stările sufletești care îi încearcă pe deținuți de-a lungul pedepsei privative de libertate și lucrurile cu adevărat importante în viața omului, familia, sănătatea și tinerețea. De asemenea, activitatea a fost însuflețită de un dialog plin de întrebări și de curiozități.

Menționăm că în cadrul acestei activități, tinerilor elevi ai colegiului le-a fost prezentată oferta educațională a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acțiunea are totodată scopul de a-i atenționa pe tineri că orice drum greșit și orice plăcere ilegală poate avea consecințe distructive, atât pe plan familial, cât și pe plan socio-profesional.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir