cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Aproximativ 300 de credincioși au asistat la slujba de Rusalii ținută la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Aproximativ 300 de credincioși au asistat la slujba de Rusalii ținută la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Publicat în 19.06.2016 la ora 21:09

biserica-adormirea-maicii-domnului-cugir-slujba-rusalii-2016Circa 1000 de credincioși au fost prezenți astăzi, în bisericile din Cugir, pentru a participa  la slujba de Rusalii. Cei mai mulți dintre ei, (aproximativ 300), s-au adunat la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, situată în centrul orașului, serviciul divin fiind oficiat de părinții parohi, Mircea Giurgea și Mihai Gălățeanu.

Încă de sâmbătă, în biserică s-au adus ramuri de tei, spice de grâu și flori, iar astăzi s-au sfințit și mai apoi au fost împărțite credincioșilor ca simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli și puterea Duhului Sfânt. După săvârșirea Sfintei Liturghii, pe platoul de la intrarea în biserică a avut loc Slujba de Sfințire a Apei cu care s-a făcut Botezul Duhului, o întâlnire semnificativă cu Hristos, ce leagă credinciosul de același Duh, aceeași experiență și biserică ce au luat naștere în ziua Cincizecimii și îl ajută să relaționeze mult mai profund cu Hristos Însuși.

Astăzi în toate bisericile ortodoxe s-a praznuit Cincizecimea sau Coborârea Sfântului Duh. Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paști praznicul de astăzi se mai numește și Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare romanムpăgânムpe nume „Rosalia”, o sărbătoare închinată florilor și în special trandafirilor. Rusaliile, împreună cu sfintele Paști, reprezintă cele mai vechi sărbători creștine, fiind prăznuite încă de pe vremea Sfinților Apostoli.

În timpul Sfintei Liturghii s-a citit Pericopa Evanghelică de la Ioan, unde Mântuitorul Iisus Hristos învață în Templu, cu prilejul Sărbătorii Corturilor și le vestește momentul când cei ce cred în El, vor primi Duhul Sfânt. În tradiția populară, sărbătoarea Rusaliilo este asociată cu manifestarea „ielelor” sau „rusalcelor”, spirite care locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor, să-i îmbolnăvească.

Acest articol a fost citit de 141 ori

Aproximativ 300 de credincioși au asistat la slujba de Rusalii ținută la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.