cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Aproximativ 2000 de credincioși au fost prezenți la slujbele de Bobotează oficiate în bisericile din Cugir și Vinerea

Aproximativ 2000 de credincioși au fost prezenți la slujbele de Bobotează oficiate în bisericile din Cugir și Vinerea

Publicat în 06.01.2019 la ora 19:25

Aproximativ 2000 de credincioși au ținut să participle și anul acesta la slujba de Bobotează susținută în cele 10 biserici (8 ortodoxe și 2 Romano- Caltolic și Greco – Catolic), situate în Cugir și Vinerea.

Cei mai mulți dintre ei (aproximativ 700), s-au adunat, ca de obicei, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, în dorința de a lua parte la sfânta sărbătoare desfășurată pe 6 ianuarie.

După ce au urmărit Sfânta Liturghie oficiată în incinta locașului de cult, de către preoții Mircea Giurgea, Mihai Gălățeanu și Mircea Moșneag, pe platoul din fața bisericii a avut loc slujba de Sfințire a Apei. În cadrul slujbei au fost înălţate rugăciuni pentru ca lucrarea cea curăţitoare a Treimii Celei mai presus de fire să se pogoare peste apă şi să-i dăruiască ei “harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului”.

După Sfinţirea Apei, proții au binecuvîntat credincioșii, stropindu-i cu apă sfinţită, mergând prin mijlocul lor, iar apoi s-a împărţit celor prezenţi Agheasma cea Mare din cele 5 vase cu o capacitate de aproximativ 2000 litri de apă. Conform tradiţiei ortodoxe, apa sfinţită la Bobotează, aşa numita „Aghiasma Mare”, se bea în următoarele opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, iar apoi se foloseşte doar pentru sfinţirea caselor şi în cazul persoanelor grav bolnave. De menționat că Boboteaza sau Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă în acelaşi timp şi una dintre cele mai importante sărbători de la începutul noului an.

După cum arată Pravila bisericească, „Aghiasma, apa sfințită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii inconjuratoare, pentru ca ele să capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții. La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia inainte de anaforă; se dă și celor ce sunt opriți de la împărtașanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângaierii și îndreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).”

Constantin PREDESCU

Facebook 

Acest articol a fost citit de 316 ori

Aproximativ 2000 de credincioși au fost prezenți la slujbele de Bobotează oficiate în bisericile din Cugir și Vinerea
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.