cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Aproximativ 1500 de credincioși au asistat la slujba de Bobotează oficiată la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Aproximativ 1500 de credincioși au asistat la slujba de Bobotează oficiată la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

Publicat în 06.01.2020 la ora 14:53

Și în acest an, un număr foarte mare de credincioși au ținut să participe la slujba de Bobotează oficiată la cele 11 biserici amplasate pe raza orașului Cugir și a localității Vinerea.

Cei mai mulți dintre ei (aproximativ 1500), s-au adunat, ca de obicei, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir, în dorința de a lua parte la sfânta sărbătoare desfășurată pe 6 ianuarie.

După participarea la Sfânta Liturghie oficiată în incinta bisericii de către preoții Mircea Giurgea, Mihai Gălățeanu și Mircea Moșneag, numeroşii localnici, mulţi dintre ei însoţiţi de copii au suportat în faţa lăcaşului de cult „Gerul Bobotezei’’ pentru a asista la slujba de sfinţire a apei.

De apreciat faptul ca, profesoare de religie de la Şcoala Gimnazială „Singidava’’ şi de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 au venit la slujba consacrată Botezului Domnului însoţite de elevi ai şcolilor, iar la finalul slujbei, parintele Giurgea le-a vorbit acestora despre semnificaţia sărbătorii de Bobotează din plastic cu apă, din recipienţii (conţinând peste 1500 litri de apă), aşezaţi pe scările din faţa bisericii. Apă, care după cum susţin ei, are efecte miraculoase.

Apoi, fiecare creştin a primit botezul, după care şi-au umplut vasele cu apă sfințită din cei cinci recipienţi, (conţinând 1500 litri de apă), aşezaţi pe scările din faţa bisericii. Potrivit tradiţiei ortodoxe,  apa sfinţită la Bobotează, aşa numita „Aghiasma Mare”, se bea în următoarele opt zile, dimineaţa, pe nemâncate, iar apoi se foloseşte doar pentru sfinţirea caselor şi în cazul persoanelor grav bolnave.

De menționat că Boboteaza sau Botezul Domnului încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi reprezintă în acelaşi timp şi una dintre cele mai importante sărbători de la începutul noului an.

După cum arată Pravila bisericească, „Aghiasma”, apa sfințită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii inconjuratoare, pentru ca ele să capete binecuvantarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții. La Botezul Domnului, se face Aghiasma Mare. Aceasta se ia inainte de anaphora, se dă și celor ce sunt opriți de la împărtașanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptarii lor pentru viitor (Constitutiile Apostolice VIII, 29).

Constantin PREDESCU

 

Acest articol a fost citit de 476 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.