Rămâi conectat

Actualitate

Aproape 120 de colindători au participat la cea de-a doua ediție a Festivalului „Colinda, o Evanghelie populară”, de la Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Peste 250 de persoane au asistat, în această seară, la Căminul Cultural din Vinerea  la cea de-a doua ediție a Festivalului de Colinde desfășurat sub genericul „Colinda, o Evanghelie populară”.

Protagoniștii acțiunii organizate de Căminul Cultural din Vinerea au fost cei aproape 120 de colindători:  preșcolari, elevi din învățământul primar și gimnazial ai Școlii Gimnaziele Nr. 3 Cugir „Ioan Mihu” din  Vinerea și Scoala Gimnazială „Singidva” Cugir prin aportul profesorilor  coordonatori: Luminița Cebotari , Luminița Enescu , Mihaela Szilagyi Tomoiu , Anca Herlea, Ioan Buda, Diana Voișan. Acestora li s-au adăugat și membrii corurilor aparținând Bisericilor „Sfântul Petru și Pavel” Vinerea (preot Adrian Cebotari), Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” Vinerea (preot Mircea Moșneag), sprijinite de cele două consilii parohiale reprezentând lăcașele de cult amintite.

A fost un program de excepție, în cadrul căruia s-au îmbinat colindele vechi/arhaice cu colindele mai noi, mai moderne. Au impresionat publicul prin prestația lor: Grupul de colindători format din membrii Asamblului Popular „Câmpul Pâinii” Vinerea (prof. coord. Ioan Buda), Grupul de colindători compus din elevii Școlii Gimnaziale „Singidava” din Cugir (prof. coord. Diana Voișan). Lor li s-a adăugat prestația deosebită a Mădălinei Cârja, fiică a satului, elevă a Liceului de Artă „Regina Maria” Alba Iulia.

Programul  a luat sfârșit prin evoluția  grupului de colindători „Anotimpuri” (prof. coord. Luminița Cebotari și preot Adrian Cebotari). De menționat că la intrarea în Căminul Cultural din Vinerea organizatorii au pregătit un spațiu unde au fost expuse mai multe icoane pictate pe sticlă realizate de către elevii Școlii  Gimnaziale  „Ioan Mihu” din Vinerea, îndrumați de profesoara Daniela Turlea (Societatea Culturală „Augustin Bena” Alba Iulia). Alături de acestea, cei prezenți la eveniment au putut admira și expoziția de felicitări realizate de către elevi din toată țara, participanți la Concursul „Crăciun Fericit ” din cadrul proiectului educativ „Serbătorile copilăriei”, proiect inițiat de către Școala Gimnazială  „Ioan Mihu” din Vinerea la nivelul ciclurilor de învățământ primar și preșcolar. Au fost de asemenea expuse cele mai apreciate felicitări venite în urma jurizării.

Constantin Predescu


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Între 20 și 22 iunie 2025, Cugirul va găzdui o nouă ediție a Festivalului Cetăților Dacice

cugirinfo.ro

Publicat

în

Între 20 și 22 iunie 2025, Festivalul Cetăților Dacice își va deschide din nou porțile, readucând la viață mituri, legende și fapte de arme ce vor trezi mândria străbună în sufletul fiecărui participant.

Vor răsuna pași de legionari romani și strigăte de războinici daci, în vreme ce nimfele vor dansa ritualic în lumina torțelor. Asediul Cetății Singidava va fi reînscenat, iar fumul rugului dacic se va înălța, ca-n vechime, purtând către zei mesajul curajului și al onoarei.

Meșteșugari iscusiți vor da viață taberelor antice, iar copiii — pui de daci — vor învăța să descopere povestea neamului din care se trag. Decathlonul Dacic va pune la încercare vitejia și spiritul de echipă, într-o întrecere ce va aminti de vechile olimpiade ale cetăților.

Seara, spectacolul Rugului Dacic va transforma noaptea în legendă, iar cântecul, dansul și focul vor scrie povești de neuitat pe cerul Cugirului. Sub semnul Lupului Dacic, orașul va vibra de istorie, tradiție și spirit comunitar.

Festivalul Cetăților Dacice 2025 va fi, din nou, o călătorie în timp, o pledoarie pentru identitate, o lecție vie despre rădăcinile noastre adânci, despre eroii și credințele unui popor care a știut mereu să-și păstreze sufletul liber, se arată într-un comunicat al organizatorilor.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un recidivist din Cugir se întoarce la închisoare, după ce a amenințat și mușcat de mână un polițist

cugirinfo.ro

Publicat

în

Un recidivist din Cugir va întoarce la închisoare după ce a ultragiat un polițist. Sorin Adrian M. a fost a fost condamnat, la Judecătoria Alba Iulia, la pedeapsa de 2 ani de închisoare, în regim de detenție.

Bărbatul mai trebuie să îi plătească polițistului suma de 5.000 de lei daune morale. Incidentul a avut loc în 18 iunie 2022, când un echipaj mixt de poliție s-au prezentat în Cugir pentru a verifica măsura preventivă a arestului la domiciliu a unei persoane.

În timp ce se deplasau în zona unde se afla domiciliul celui pe care trebuiau să îl verifice, polițiștii au observat un grup de aproximativ cinci persoane având în mână sticle cu băutură alcoolică.

„Una dintre aceste persoane, s-a postat în fața autospecialei de poliție și a gesticulat că aruncă cu sticla în aceasta. În momentul în care ag. șef principal de poliție a încercat identificarea acestuia și imobilizarea, în vederea conducerii la sediul poliției, inculpatul a devenit agitat și recalcitrant, amenințând și exercitând acte de violență asupra agentului șef principal de poliție, mușcându-l de antebrațul drept (cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale) și lovindu-l cu pumnul în zona gâtului”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Cel de-al doilea polițist a declarat, ulterior, că persoana respectivă a venit în dreptul portierei și le-a adus injurii spunând „bai p… voi știți că eu astăzi m-am liberat din pușcărie”, ocazie cu care i-au cerut să se legitimeze.

„A devenit agitat și recalcitrant, l-a amenințat cu acte de violență cu voce tare și încercând să îi lovească, dar era ținut să nu ajungă la ei de către persoanele cu care se afla. În acel moment, în timp ce au încercat să stabilească identitatea persoanei recalcitrante, acesta s-a apropiat și i-a îmbrâncit, motiv pentru care au luat decizia de a-l imobiliza în vederea conducerii la sediul poliției”, a spus polițistul, chemat ca martor.

Acesta a mai susținut că, la fața locului, s-au adunat aproximativ 50 de persoane, el și colegii săi fiind loviți, scuipați și împiedicați să îl ducă pe bărbatul recalcitrant la sediul poliției. Bărbatul a continuat să se manifeste agresiv și după ce a fost introdus în autospeciala poliției, stând cu picioarele pe portieră, și împingând portiera astfel încât să nu poată fi închisă de către agenții de poliție.

La sediul poliției, inculpatul a continuat să înjure și să îl amenințe cu acte de violență pe agentul șef de poliție, căruia în altercație i-a fost ruptă uniforma în 2 locuri, pe umărul stâng și în zona subrațului drept. Sorin Adrian M. a spus că l-a agresat pe polițist numai după ce acesta l-a lovit și l-a strâns de gât.

În final, bărbatul a fost achitat pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice și a fost condamnat pentru ultraj. Hotărârea din 29 mai 2025 poate fi contestată cu apel.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Slujba de sfințire a capelei mortuare din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Vineri, 13 iunie 2025, a fost inaugurată și sfințită capela mortuară din incinta Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Cugir, o realizare posibilă prin inițiativa primarului Adrian Teban și a Consiliului Local, susținută cu căldură și implicare de preotul paroh Ioan Cândea și de numeroși credincioși ai orașului.

Capela a fost gândită ca un spațiu modern, curat și bine organizat, în sprijinul familiilor îndurerate, indiferent de confesiunea religioasă:

 Structura capelei:

• Nivelul 1 (subsol) – destinat celorlalte culte religioase: sală mare, sală de îmbălsămare, 2 băi, spațiu de depozit;
• Nivelul 2 (parter) – destinat cultului ortodox: sală mare, 2 băi, vestiar și spațiu de depozit.

La intrare a fost amenajată și o centrală termică modernă, pentru a asigura confortul necesar în orice anotimp.

Primarul Adrian Teban a declarat: „Inaugurarea acestei capele reprezintă un pas important în sprijinul familiilor îndoliate din comunitatea noastră. Ne-am dorit să oferim un spațiu civilizat, bine organizat și accesibil tuturor cultelor, în care momentele despărțirii să poată fi trăite cu liniște, demnitate și respect. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat – consilierilor locali, reprezentanților Bisericii și cetățenilor – pentru contribuția lor la realizarea acestui proiect de interes public”.

La slujba de sfințire au fost prezenți mai mulți preoți din zonă, alături de numeroși credincioși, semn că această lucrare este nu doar utilă, ci și profund simțită de întreaga comunitate.

Prin acest proiect, Cugirul dovedește că adevărata forță a unei comunități stă în unitate, respect și grija față de cei aflați în suferință. Nu doar zidurile contează, ci lumina pe care o putem aprinde unii în sufletul celorlalți.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir