Rămâi conectat

Administraţie

Aleșii locali ai Cugirului, între autoritatea conferită de lege și responsabilități

cugirinfo.ro

Publicat

în

sedinta-colsiliul-local-cugir-2014Secretarul Orașului Cugir, jurista Otilia Băluțiu a înaintat, în urmă cu puține zile, o informare pe care a adresat-o consilierilor locali, prin care le reamintește celor 19 aleși, obligațiile care le revin acestoara potrivit prevederilor legale.

Secretarul își începe demersul precizând drept o condiție esențială, participarea, în conformitate cu Legea nr. 215/2001, Legea administrației publice locale, republicată, că ședințele consiliului local se desfăƒsoarムlegal, în prezența majoritarii consilierilor în funcție, prezența acestora fiind obligatorie. Consilierul care absenteazムde la ședințe nemotivat, de două ori consecutiv este sancționat, în condițiilor de organizare și funcționare a consiliului local.
În condițiile în care există consilieri care nu pot să participe la ședință aceștia sunt obligați să aducă la cunostințaƒ președintelui de ședință sau secretarului unităƒții administrativ- teritoriale (ART 36- OUG nr 35/2002).
În cadrul articolelor 66, 67 și 68 se prevede că schimbăƒrile survenite în activitatea consilierului, în timpul exercităƒrii mandatului consilierului, să fie aduse la cunoștințaƒ consiliului local, în cel mult 10 zile de la data producerii acestora.
În informarea adresată consilierilor, se mai aratムcă aleșii locali, în calitatea lor de reprezentanți ai colectivității locale, au datoria de a participa, pe durată mandatului la exercitarea funcțiilor administrației publice locale, din care fac parte sau pe care le reprezintăƒ, cu bună credintムfață de țara și de colectivitate care i-a ales. Consilierii locali sunt obligați să respecte Constituția și legile țăƒrii, precum și regulamentul de funcționare al consiliului, să se supună regulilor de curtoazie și disciplină și să nu foloseascムîn cuvântul lor sau relațiile cu cetățenii expresii calomnioase sau ofensatoare (articolele 45, 46 – Legea 393/2004)
Potrivit articolului 50, aleșii locali au obligația de a aduce la cunoștințaƒ cetățenilor toate faptele și actele administrative ce intereseazムcolectivitatea localăƒ, aceștia fiind obligați pe perioada mandatului, să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte, în consiliul local, o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii.
Totodată, comisile de specialitate sunt obligate să prezinte consiliului un raport anual de activitate, care va fi făƒcut public prin grijă secretarului orașului.
La articolul 77, consilierilor li se atrage atenția, în legătură cu interdicția de a lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacムau un interes personal, în problemă supusă dezbaterii.
Conform articolului 80, consilierii sunt obligați să reactualizeze declarația privind interesele personale la începtul fiecărui an, dar nu mai târziu de 1 Februarie, dacムau intervenit modificări semnificative față de declarația anterioară.
Secretarul unităƒții administrativ-teritoriale va transmite secretarului general al prefecturii, până la data de 1 martie a fiecărui an, un exemplar al declarațiilor reactualizate.

C. P.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.

• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă

Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.

Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.

• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu

Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:

– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.

Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.

După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.

Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

SPAS Cugir anunță că între în perioada 4 – 12 mai 2023 se distribuie pachete alimentare destinate categoriilor defavorizate ale populației. Vezi detalii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Serviciul Public de Asistență Socială Cugir vă informează că în perioada 04.05.2023-12.05.2023 se va desfășura activitatea de distribuire pachete alimentare acordate categoriilor defavorizate ale populației, prin intermediul POAD 2018-2021 tranșa VI, astfel :

– între orele 09.00 și 16.00, în zilele lucrătoare, la sediul Băii Sociale din Cugir, str. Gheorghe Asachi, nr.13A

Beneficiarii pachetelor cu produse alimentare distribuite in etapa 1 sunt:
a). familiile și persoanele singure beneficiare de venit minim garantat;
b). persoanele beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.

Ridicarea personală a ajutoarelor distribuite sub forma produselor alimentare se face în baza prezentării actului de identitate valabil însoțit de dovada încadrării în categoria de beneficiari (dispoziția Primarului privind stabilirea dreptului pentru beneficiarii de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei).

Începând cu data de 15.05.2023, după încheierea primei etape, pachetele alimentare rămase vor fi distribuite persoanelor/familiilor aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și alte situații asemănătoare și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în cadrul celei de-a doua etape.

Informații suplimentare se pot obține la nr de telefon: 0258/750764, 0258/750370, 0258/750738.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir