Administraţie
Aleșii locali ai Cugirului, între autoritatea conferită de lege și responsabilități
Secretarul Orașului Cugir, jurista Otilia Băluțiu a înaintat, în urmă cu puține zile, o informare pe care a adresat-o consilierilor locali, prin care le reamintește celor 19 aleși, obligațiile care le revin acestoara potrivit prevederilor legale.
Secretarul își începe demersul precizând drept o condiție esențială, participarea, în conformitate cu Legea nr. 215/2001, Legea administrației publice locale, republicată, că ședințele consiliului local se desfăsoară legal, în prezența majoritarii consilierilor în funcție, prezența acestora fiind obligatorie. Consilierul care absentează de la ședințe nemotivat, de două ori consecutiv este sancționat, în condițiilor de organizare și funcționare a consiliului local.
În condițiile în care există consilieri care nu pot să participe la ședință aceștia sunt obligați să aducă la cunostința președintelui de ședință sau secretarului unității administrativ- teritoriale (ART 36- OUG nr 35/2002).
În cadrul articolelor 66, 67 și 68 se prevede că schimbările survenite în activitatea consilierului, în timpul exercitării mandatului consilierului, să fie aduse la cunoștința consiliului local, în cel mult 10 zile de la data producerii acestora.
În informarea adresată consilierilor, se mai arată că aleșii locali, în calitatea lor de reprezentanți ai colectivității locale, au datoria de a participa, pe durată mandatului la exercitarea funcțiilor administrației publice locale, din care fac parte sau pe care le reprezintă, cu bună credintă față de țara și de colectivitate care i-a ales. Consilierii locali sunt obligați să respecte Constituția și legile țării, precum și regulamentul de funcționare al consiliului, să se supună regulilor de curtoazie și disciplină și să nu folosească în cuvântul lor sau relațiile cu cetățenii expresii calomnioase sau ofensatoare (articolele 45, 46 – Legea 393/2004)
Potrivit articolului 50, aleșii locali au obligația de a aduce la cunoștința cetățenilor toate faptele și actele administrative ce interesează colectivitatea locală, aceștia fiind obligați pe perioada mandatului, să organizeze periodic, cel puțin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetățenii, să acorde audiențe și să prezinte, în consiliul local, o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetățenii.
Totodată, comisile de specialitate sunt obligate să prezinte consiliului un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grijă secretarului orașului.
La articolul 77, consilierilor li se atrage atenția, în legătură cu interdicția de a lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal, în problemă supusă dezbaterii.
Conform articolului 80, consilierii sunt obligați să reactualizeze declarația privind interesele personale la începtul fiecărui an, dar nu mai târziu de 1 Februarie, dacă au intervenit modificări semnificative față de declarația anterioară.
Secretarul unității administrativ-teritoriale va transmite secretarului general al prefecturii, până la data de 1 martie a fiecărui an, un exemplar al declarațiilor reactualizate.
C. P.
FOTO: ARHIVĂ
Administraţie
Primarul Adrian Teban a verificat stadiul lucrărilor de modernizare la școlile gimnaziale și la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu din Cugir
În cursul zilei de joi, 5 septembrie 2024, primarul Cugirului, Adrian Teban, a verificat stadiul în care se află lucrările de modernizare la școlile gimnaziale și la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu.
Se apropie de final modernizarea Școlilor Gimnaziale „I. Pervain”. Lucrările sunt realizate în procent de 95%.
În cadrul evaluării în teren realizată de edilul Adrian Teban, constructorii au dat asigurări că lucrările la școlile gimnaziale se vor încheia în decurs de o lună.
La Școala Gimnazială nr. 3 lucrările se apropie de final. Lucrările la corpul de pe strada Doinei sunt realizate în proporție de peste 95% urmând realizarea finisajelor, a curții, lucrările urmând a se finaliza în decursul acestui an.
Tot prin acest proiect s-a realizat modernizarea corpurilor de pe Aleea Constructorului și Vinerea.
La Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu, lucrările din clădirea cu laboratoarele de specialitate și a sălii de sport sunt realizate în proporție de aproximativ 85%, urmând a fi finalizate până la finalul acestui an.
La Școala Gimnazială Singidava, localul de pe strada Al. Sahia lucrările sunt finalizate în proporție de peste 99%, iar in perioada următoare va fi convocată comisia de recepție.
În ultimii ani, administrația locală a investit peste 14 milioane de euro în modernizarea și dotarea clădirilor de învățământ.
Administraţie
De astăzi, 1 septembrie 2024, pacienții Spitalului Orășenesc Cugir vor beneficia de hrană preparată în cadrul blocului alimentar propriu
Începând de duminică, 1 septembrie 2024, pacienții Spitalului Orășenesc Cugir vor beneficia de hrană praparată în cadrul blocului alimentar propriu.
Primarul Adrian Teban a declarat: „Sunt mulțumit de colaborarea dintre Primăria Orașului Cugir și echipa managerială a spitalului condusă de Florin Arion, fapt care a dus din nou la investiții în cadrul spitalului nostru. De asemenea, a ținut să precizeze faptul că scopul principal al acestei investiții este acela de a contribui la îmbunătățirea serviciilor alimentare oferite pacienților în cadrul spitalului, pentru a asigura în totalitate pregătirea și prepararea hranei în regim propriu în cadrul blocului alimentar. În același timp, s-a urmărit eficientizarea din punct de vedere termic și al consumurilor privind clădirea dar și îndeplinirea condițiilor optime de funcționare din punct de vedere sanitar, de igienă și confort”.
S-a finalizat investiția „Reabilitare bloc alimentar și birouri”, investiție de peste 250 000 euro din fonduri proprii.
S-au executat lucrări de:
– refacere finisaje interioare și exterioare
– se vor reface toate instalațiile electrice, termice și sanitare
– montare tâmplării PVC4 cu geamuri termopan
– învelitoare din țiglă ceramică
– șarpantă din lemn ecarisat de rășinoase, amplasarea elementelor șarpantei urmând elementele structurale din fier beton armat și a zidăriilor portante cu rol de preluare și descărcare a încărcărilor structurale spre fundații
– refacerea buiandrugilor
– trotuare de protecție de minim 60 cm, din beton, cu pantă de scurgere care să asigure înlăturarea apelor pluviale
– anvelopări etc.
De asemenea, blocul alimentar a fost dotat și utilat cu echipamente industriale profesionale precum și mobilier specific din inox.
Blocul alimentar este autorizat DSP și DSV și respectă toate circuitele obligatorii de igienă.
Administraţie
Peste 15 milioane de euro investiți în Cugir prin reducerea emisiilor de carbon bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă
Finanțat din fonduri europene, dar și prin cofinanțare de la bugetul local, cel mai complex proiect implementat până în prezent în Cugir a fost recepționat de către primăria locală.
Primarul Adrian Teban a declarat că: “În ultimii doi ani, orașul nostru a trecut printr-un amplu proces de transformare, devenind acum un oraș în care în maximum 15 minute se poate traversa între punctele cele mai indepărtate. Acest proiect a adus un impact pozitiv major pentru infrastructură și transportul public de călători. Au fost ani de muncă în care am traversat toate etapele – realizarea de documentații, depunerea de proiecte, evaluări ale autorității finanțatoare, contractări și achiziții de servicii și lucrări, lucrările efective, iar acum recepționam proiectul. Este o reușită pentru localitatea noastră, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un proiect cu o valoare totală de peste 15 milioane de euro”.
Au fost modernizate străzile: Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, Ion Budai Deleanu, M. Viteazul, 1 Decembrie 1918, Rozelor, Strada Ion Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia, Nicolae Bălcescu, Grivițe și Râul Mic.
Pe toate străzile au fost reabilitate şi extinse trotuarele şi au fost înfiinţate piste de biciclete iar pe strada Victoriei au fost amenajate sensuri giratorii și semafoare pentru reducerea vitezei și decongestionarea zonelor cu trafic mai intens.
S-au achiziționat 6 autobuze cu propulsie hybrid Mercedes Benz și 70 de biciclete ce vor fi puse la dispoziția locuitorilor pentru utilizare până la sfârșitul anului, cu 7 standuri cu 20 porți pentru găzduirea bicicletelor și software-ul aferent (sistem bike sharing).
Au fost înființate 41 de stații de autobuz și a fost introdus un sistem de monitorizare video, cu sisteme de afişaj a datelor de călătorie a transportului în comun şi cu automate e-ticketing pentru eliberarea biletelor de călătorie.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 4 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 6 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 5 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 4 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro