Administraţie
Aleşii Cugirului au aprobat trei proiecte, în valoare de peste 20 de milioane de lei, pentru participarea oraşului la Programul Naţional de Dezvoltare Locală
Consiliul Local Cugir a fost convocat vineri, 17 martie 2017, de îndată pentru analizarea şi soluţionarea unor probleme de maximă urgenţă pentru interesele locuitorilor oraşului.
Este vorba despre aprobarea participării oraşului Cugir la Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu trei proiecte, aprobare care trebuie transmisă Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Proiectele înscrise pe ordinea de zi a legislativului local se referă la: aprobarea participării oraşului Cugir la Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu proiectul „Dezvoltarea infrastructurii în localitatea Vinerea – Varianta ocolitoare” în UAT Cugir, jud. Alba; aprobarea participării oraşului Cugir la Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu proiectul „Reparaţie capitală grădiniţă şi creşă – Prichindel” în UAT Cugir, jud. Alba; aprobarea participării oraşului Cugir la Programul Naţional de Dezvoltare Locală cu proiectul ”Construirea, modernizarea, reabilitarea şi extinderea sistemelor de iluminat public stradal în oraşul Cugir şi satele aparţinătoare” pentru anul 2017.
La primul punct de pe ordinea de zi, aleşii locali au considerat importantă propunerea administraţiei locale potrivit căreia implementarea proiectului îşi va dovedi maximum de eficienţă economică, turistică şi de securitate după realizarea nodului rutier la A1, în zona de legătură a drumului judeţean DJ 704 cu DN 7. Menţionăm că investiţia „Centură ocolitoare a localităţii Vinerea” face parte din Strategia de Dezvoltare a oraşului Cugir 2015-2020 şi a fost cuprinsă în Planul de Mobilitate Urbană, întocmit în anul 2016. Valoarea investiţiei, conform Devizului General întocmit de SC Road Design SRL, este de 7.125.740 de lei. În ceea ce priveşte cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi, prin intermediul acestui proiect, unitatea va respecta prevederile legale în vigoare referitoare la spaţiul aferent sălilor de grupă şi de odihnă, la terenurile destinate jocurilor şi activităţilor în aer liber, la mobilierul şi instalaţiile necesare asigurării condiţiilor de funcţionare, la condiţiile igienico-sanitare în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Sănătăţii, precum şi la condiţiile de siguranţă care îi privesc pe copii. Valoarea investiţiei, conform Devizului General întocmit de SC Global Design SRL, este de 5.023.324,07 lei. Referitor la ultimul proiect, „Construirea, modernizarea, reabilitarea şi extinderea sistemelor de iluminat public stradal în oraşul Cugir şi satele aparţinătoare”, în UAT Cugir, valoarea investiţiei conform Devizului General întocmit de către SC Rheinbrucke SRL este de 9.431.157,33 lei. De menţionat că toate cele trei proiecte au fost aprobate de către aleşii locali.
Constantin Predescu

Administraţie
Intervenție comună: Consiliul Județean Alba – Consiliul Local Cugir pentru realizarea Centrului Multicultural „Dr. Ioan Mihu Cugir”
Aleșii Cugirului au aprobat trecerea cotei de 1/2 părți din bunul imobil – teren și construcții, situat administrativ în orașul Cugir, localitatea componentă Vinerea, strada Principală în suprafață de 1.975 mp, din domeniul public al Orașului Cugir și din administrarea Consiliului Local Cugir, în domeniul public al Județului Alba, în vederea realizării în comun a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții “Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir”.
Prin Hotărârea Consiliului Județean Alba a fost aprobat Acordul de asociere încheiat între UAT – Orașul Cugir prin Consiliul Local al Orașului Cugir și UAT – Județul Alba prin Consiliul Județean Alba pentru realizarea în comun a Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții amintit.
În conformitate cu prevederile art. 294, alin. (1) din O.U.G. nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările cu completările ulterioare: „Trecerea unui bun din domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale în domeniul public al altei unităţi administrativ-teritoriale, de pe raza teritorială a aceluiaşi judeţ, se face la cererea consiliului local solicitant, prin hotărâre a consiliului local al comunei, al oraşului sau al municipiului în a cărui proprietate se află bunul.”
Constantin PREDESCU
Administraţie
Peste 6,1 milioane lei dotări, pentru unitățile de învățământ din Cugir
Consiliul Local Cugir a aprobat proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar din orașul Cugir”.
Valoarea totală a Contractului de finanțare este de 6.171.335,58 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum 5.185.996,27 lei, valoarea TVA eligibil aferentă este de 985.339,31 lei, iar valoarea sumelor neeligibile este de 0,00 lei.
Contractul a intrat în vigoare și produce efecte de la data semnării lui de către ultima parte, respectiv 09.08.2023 și se încheie cel mai târziu la data de 31 decembrie 2024.
Potrivit hotărârii aprobate, aceasta vizează următoarele achiziții: Echipamente pentru dotare laboratoare de informatică din unități de învățământ de nivel primar, gimnazial și liceal;
Echipamente TIC pentru organizarea în mediul virtual pentru unități de învățământ preuniversitar; Mobilier și materiale didactice pentru dotarea sălilor de clasă /sălilor de grupă din unitățile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe; Mobilier specific și materiale didactice specifice pentru dotare laborator de științe (fizică, chimie, biologie/multidisciplinar) din unitatea de învățământ preuniversitar; Echipament digital pentru dotarea unui laborator de științe din unitate de învățământ preuniversitar; Mobilier specific și materiale didactice specifice (obiecte de inventar), inclusiv echipamente digitale, pentru dotare cabinete școlare (inclusiv cabinete consiliere și asistență psihopedagogică, de sprijin, logopedice și alte terapii specifice, etc), pentru dotarea spațiilor cu echipamente și aparatură sportivă, precum și alte materiale didactice specifice desfășurării activităților sportive din sălile de sport ș.a.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Orașul Cugir a apobat Programul de îmbunătățire a eficienței energetice pentru anul 2023
Consiliul Local Cugir a aprobat „Programul de îmbunătățire a eficienței energetice aferent Orașului Cugir – 2023” numit şi „Plan de Acţiune pentru Energie Durabilă Cugir și Climă (PAEDC Cugir) – 2023”, cu date exprimate în MWh pentru a fi înaintat la Direcţia Eficienţă Energetică din cadrul Ministerului Energiei
Îmbunătăţirea eficienţei energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice naţionale, datorită contribuţiei majore pe care o are la realizarea siguranţei alimentării cu energie, dezvoltării durabile şi competitivităţii, la economisirea resurselor energetice primare şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Prin HCL Cugir nr. 156/2010 a fost aprobată aderarea Oraşului Cugir la Convenţia Primarilor, iar prin HCL Cugir nr. 254/2021 a fost aprobată actualizarea angajamentului de Adeziune a Oraşului Cugir la Convenţia Primarilor din Europ pentru perioada 2020-2050, în vederea intensificării acțiunilor pentru o Europă mai echitabilă și neutră din punct de vedere climatic, tinzând spre ținta de “0” emisii CO2 până în anul 2050, provenite din utilizarea combustibililor fosili, cu o țintă intermediară de 40% până în anul 2030 și cu sporirea rezilienței în fața efectelor schimbărilor climatice.
În conformitate cu prevederile art. 9, alin. (21) și alin. (22) din Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, cu modificările cu completările ulterioare: Autorităţile administraţiei publice locale din localităţile cu o populaţie mai mare de 20.000 de locuitori au obligaţia: să întocmească programe de îmbunătăţire a eficienţei energetice în care includ măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen de 3 – 6 ani; să numească un manager energetic, atestat conform legislaţiei în vigoare, sau să încheie un contract de management energetic cu o persoană fizică autorizată, atestată în condiţiile legii, sau cu o persoană juridică prestatoare de servicii energetice agreată în condiţiile legii.
Programele de îmbunătăţire a eficienţei energetice se elaborează în conformitate cu modelul aprobat de Direcţia eficienţă energetică din cadrul Ministerului Energiei şi se transmit acestuia până la 30 septembrie a anului în care au fost elaborate.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră | cugirinfo.ro