Administraţie
Alee pietonală și pistă de bicicliști în zona Râul Mic din Cugir
Consilierii locali din Cugir au aprobat un proiect de hotărâre inițiat de administraţia locală privind promovarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții „ALEE PIETONALĂ ȘI PISTĂ DE BICICLIȘTI WASSERLINE CUGIR”
Potrivit Raportului de specialitate semnat de arhitectul șef al orașului, ing. Victor Sava, prin acest proiect, se intenționează a se valorifica turistic zona prin crearea unui traseu verde care să permită vizitarea bisericii Romano-Catolice, construită în anii 1824-1826, precum și accesibilitate la viitorul lac de agrement de pe Râul Mic ce poate fi utilizat în scop piscicol pentru activități sportive specifice.
Realizarea investiției va conduce la îmbunătățirea condițiilor de viață și sanitare ale locuitorilor din Cugir, salubrizarea zonei, crearea infrastructurii și dezvoltarea în viitor a unei rețele de piste de bicicliști care să lege între ele principalele puncte de interes cultural și economic, atragerea cât mai multor adepți a mijloacelor de transport nepoluante.
Lungimea totală a aleii și a pistei de bicicliști propusă este de 3980 m, și are ca origine aleea pietonală din strada Colinei iar ca destinație strada Râul Mic în zona barajului de pe Râul Mic.
Traseul propus pentru această investiție se suprapune peste traseul vechii aducțiuni de apă. Îmbrăcămintea aleii și a pistei de bicicliști va fi din pavele din beton vibropresat de 6 cm grosime fără șanfren. Încadrarea îmbrăcăminții se va face cu borduri mici de 10x15cm. Pista de biciclete va fi marcată cu bordură colorată pe partea carosabilă a aleii pietonale. Din punct de vedere al siguranței în exploatare, peste tot unde înălțimea taluzului depășește 1,0 m înățime, se vor dispune parapeți pietonali din lemn. Lățimea aleii pietonale va fi de 1,0 m, iar a pistei de biciclete de 2,0 m corespunzătoare pentru 2 benzi de circulație. Panta longitudinală este variabilă iar pe unele tronsoane foarte mare. Pe aceste zone, aleea pietonală se va amenaja cu scări alternate cu zone de odihnă, iar pista de biciclete se va amenaja în rampă.
Proiectantul propune lărgirea coronamentului barajului de pe Râul Mic, prin montarea unui platelaj metalic, a căii din lemn și a parapeților pietonali metalici, astfel încât să se asigure circulația pietonală în ambele sensuri. Peste toate viaductele se va realiza o placă nouă de suprabetonare, iar o parte din ea se va executa în consolă pentru a se putea asigura minim 1,0 m pentru circulația pietonală și minim 1,0 m pentru bicicliști. Pentru asigurarea siguranței se vor monta parapeți metalici pe viaducte și pe rampele de acces.
La începutul traseului s-a prevăzut amenajarea unui loc de joacă pentru copii, în suprafață de 120 mp. Suprafața acestuia fiind realizată cu nisip de 15 cm grosime. Acesta va fi dotat cu bănci, coșuri de gunoi, ansamblu de joacă, groapă cu nisip.
S-a prevăzut și amenajarea locurilor de odihnă, în suprafață de 185 mp, cu pavaj din piatră brută. O parte sunt amenajate adiacent aleii pietonale fiind dotate cu 2 băncuțe și un coș de gunoi, iar restul vor fi protejate cu copertină acoperită cu șindrilă și vor fi dotate cu 2 bănci, o masă și un coș de gunoi. Tot mobilierul va fi din lemn, protejat cu vopsele omologate împotriva ciupercilor, insectelor, pătrunderii apei.
Valoarea totală a cheltuielilor cuprinse în SF este de 3.630.861 lei-finanțare de la bugetul local. Durata de realizare a investiției: 12 luni
Constantin PREDESCU

Administraţie
Primarul Adrian Teban a semnat contractul de finanțare pentru Parcul Fotovoltaic al orașului Cugir
Primarul orașului Cugir, Adrian Teban a fost prezent astăzi la sediul Ministerului Energiei, unde a semnat contractul de finantare pentru parc fotovoltaic al orasului Cugir de 1 MW, asigurând prin acest demers, independenta energetica a orasului Cugir.
Potrivit edilului, dupa instalarea parcului consumurile energetice ale institutiilor publice din subordinea Consiliului local Cugir: scoli, spital, primarie, Centrul Cultural Cugir „Valentin Uritescu” si Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir.
„Vor fi acoperite prin acest proiect inclusiv consumurile cu iluminatul public si mobilitate: biciclete electrice si statii de incarcare. Termenul de implementare este 31.12.2026”, a mai precizat primarul Cugirului.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Bugetul local al orașului Cugir pentru anul 2025 a fost aprobat
Joi, 27 martie 2025, Consiliul Local Cugir a aprobat în unanimitate bugetul orașului, stabilind priorități clare pentru dezvoltarea comunității! Dezbaterea publică pe marginea acestui buget a avut loc pe 25 martie, oferind transparență și implicare activă din partea cetățenilor.
Bugetul total pentru 2025 se ridică la 102.166.480 lei, din care 40% (40.572.000 lei) reprezintă venituri proprii, provenite din impozite, taxe locale și alte surse.
Veniturile sunt distribuite astfel:
– 56.093.650 lei – cheltuieli pentru funcționarea orașului (servicii publice, educație, sănătate, asistență socială);
– 46.072.830 lei – investiții pentru dezvoltare (modernizarea infrastructurii, reabilitarea clădirilor publice, proiecte de mediu);
Surse importante de finanțare:
– Fonduri europene & programe guvernamentale – 45 % un pilon esențial pentru creșterea orașului! Prin PNRR, PNI Anghel Saligny și alte programe europene, Cugir va continua să se dezvolte;
– Sumele defalcate din TVA – 13% din buget susțin servicii esențiale;
– Subvenții pentru servicii sociale – 2% din buget merg către sprijinirea comunității;
– Cheltuielile totale ale bugetului sunt de 103.841.480 lei, cu un deficit de 1.775.000 lei, acoperit din excedentul anilor anteriori;
Potrivit primarului Adrian Teban: „În acest an, investim în sănătate, educație, servicii sociale și modernizarea clădirilor publice. Cu sprijinul fondurilor europene și guvernamentale, vom finaliza proiectele aflate în derulare și vom continua dezvoltarea orașului. Cugirul crește, iar noi suntem aici să asigurăm un viitor mai bun pentru toți locuitorii!”
Ce urmează?
– Finalizarea proiectelor începute;
– Noi investiții pentru un oraș mai modern;
– Transparență și implicare comunitară;
În continuare vă prezentăm lista celor 31 de obiective finanţate din venituri proprii, fonduri europene sau fonduri rambursabile:
– Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir;
– Modernizare rețea stradală transport public: Str. Principală Vinerea, Victoriei, Stadionului, I.B. Deleanu, M. Viteazu, 1 Decembrie 1918, Rozelor, I. Creangă, Tineretului, Alexandru Sahia tronson 2, Nicolae Bălcescu, Griviței, Râul Mic;
– Achiziția de autobuze hibrid;
– Achiziția de bicilete;
– Sistem de management al traficului și e-ticketing;
Administraţie
„MUTAT LA ȚARĂ FEST”, eveniment cultural organizat în Poiana cu Goruni din Vinerea
Aleșii Cugirului au aprobat în ședință extraordinară, încheierea unui parteneriat între UAT oraş Cugir, Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir şi „S.C. Mutat la țară fest” – S.R.L. Hunedoara, în vederea realizării în comun a evenimentului cultural de interes public local în intervalul 11-13 iulie 2025 în Poiana cu Goruni Vinerea-Cugir.
Demersul se dorește organizarea unui eveniment dedicat promovării vieții în mediul rural și a unui trai mai aproape de natură, inițiativă sprijinită de toate părțile implicate în parteneriat.
Printre metodele de colaborare pentru punerea în practică a prezentului parteneriat vor avea loc: întâlniri de lucru ale reprezentanţilor partenerilor şi ale cooordonatorilor de activitate desemnaţi; schimb de informaţii pentru armonizarea efortului de organizare a acţiunilor comune; colaborare, dialoguri, studii şi calcule în vederea organizării în condiţii optime de eficienţă şi costuri.
Potrivit contractului încheiat, părțile se obligă să pună la dispoziția partenerului-organizator a terenului necesar desfăşurării evenimentului şi a unei zone de campare în Poiana cu Goruni și asigurarea utilităţilor necesare desfăşurării evenimentului, respectiv: energie electrică, apă potabilă curentă, toalete, ridicarea gunoiului menajer; asigurarea promovării evenimentului prin intermediul presei scrise, a radioului şi prin intermediul mediului online.
Promovarea evenimentului va fi realizată de Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir , care va promova valorilor locale, prin identificarea meşteşugarilor, artizanilor, artiştilor şi producătorilor locali şi punerea la dispoziţia reprezentanului S.C. MUTAT LA ŢARĂ S.R.L. a datelor de contact ale acestora; distribuirea de materiale promoţionale: afişe, flayere, postări pe reţele de socializare şi în spaţii publicitare), relaţionarea cu mass-media şi publicul participant.
Menţionăm faptul că organizarea evenimentului nu va implica nicio cheltuială direct de la bugetul Oraşului Cugir, iar cheltuielile legate de asigurarea utilităţilor necesare organizării evenimentului şi pentru refacerea zonei vor fi recuperate de la partenerul-organizator, care va achita oraşului Cugir 5% din cuantumul total al tarifului de intrare la eveniment încasat.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 12 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 12 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 11 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 4 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu