Învăţământ - Cultură
Alberto Dămian, elev al Colegiului Național „David Prodan” Cugir, calificare la faza națională a Olimpiadei de informatică
“Informatica pentru mine este mai mult decât o materie predată la școală. Este pasiune”…
Acestea sunt cuvintele lui Alberto Dămian, elev în clasa a XI-a a colegiului nostru, cuvinte pe care orice profesor le-ar dori auzite în legătură cu disciplina predată – elev care în acest an, a obţinut performanţa locului I la etapa judeţeană a Olimpiadei de Informatică şi prin urmare calificarea la etapa naţională. Un binemeritat succes am spune noi, pe măsura strădaniei, a muncii depuse, a interesului pentru materie şi de ce nu, a unei dorinţe continue de a se perfecţiona.
Alberto este în primul rând un băiat curios, mereu captivat de tot ceea ce e nou, de ceea ce nu cunoaşte dar ar vrea să ştie- şi prin urmare învaţă. E ceea ce a făcut dintotdeauna de altfel, având o înclinaţie deosebită înspre tehnologie şi înspre tot ceea ce aceasta părea să promită. Rezolvarea problemelor cu grad înalt de dificultate l-au atras mereu iar găsirea unor soluţii care refuzau să se lase descoperite, pentru el s-a dovedit a fi mai fascinant decât orice joc – astfel încât multele ore petrecute în faţa calculatorului au adus încetul cu încetul cu ele, experienţa şi intuiţia atât de necesare în cadrul unor competiții de asemenea anvergură şi a căror nivel de dificultate creşte de la an la an odată cu concurenţa.
„De cand eram mic mi-am dorit să învăţ cât mai multe lucruri din fabuloasa lume a informaticii, datorită faptului că eram fascinat de sumedenia de lucruri care se pot face în domeniul IT-ului, de la jocuri, aplicaţii simple şi site-uri web, până la roboţi, inteligenţă artificială, chiar şi lucruri ce ţin de securitatea cibernetică.”
Așa se face că Alberto nu a avut dileme în momentul în care a trebuit să decidă care avea să fie profilul înspre care să se îndrepte în urma Examenului Național. Drumul îi era deja trasat, alegerile fuseseră făcute deja de multă vreme. Rezultatele nu au întârziat aşadar să apară, sub îndrumarea doamnei profesor Janeta Crăciun, cu ajutorul căreia Alberto a făcut progrese uimitoare.
„La momentul actual, ţinând cont de experienţa acumulată în ultimii trei ani de liceu și de sprijinul doamnei profesoare de informatică Janeta Crăciun, am reuşit să ajung la performanţa de a obţine locul 1 la Olimpiada Judeţeană de Informatică. Toată munca depusă până acum, nu a fost în zadar, iar rezultatul a fost pe măsură. Acum aştept cu nerăbdare faza naţională a olimpiadei, care va avea loc în Bucureşti la începutul lunii viitoare, deoarece cred ca va fi o experienţă frumoasă, ţinând cont de faptul că voi concura cu colegi foarte buni din ţară, loc unde putem să ne punem în practică toate abilităţile de informatică dar va fi de asemenea şi un prilej pentru a cunoaşte oameni noi.”
Îţi urăm mult success în continuare, Alberto, şi îţi mulţumim pe această cale că ne-ai reprezentat cu onoare la o competiţie atât de dificilă, că eşti încă un elev cu care ne putem mândri şi pe care îl putem oferi ca exemplu generaţiilor viitoare.
Profesor,
Anca Alisie

Învăţământ - Cultură
„Săptămâna legumelor și fructelor donate”, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
Recent, la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Cugir și structurile arondate: Școala Gimnazială „Ioan Mihu” Vinerea, Grădinița și Creșa „Kunterbunt” Cugir s-a derulat campania socială „Săptămâna legumelor şi a fructelor donate”, din cadrul Strategiei Naționale de Acţiune Comunitară (SNAC).
Campania a avut drept scop strângerea de legume și fructe de către elevii voluntari SNAC şi donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituții sociale.
Campania a implicat voluntari, elevi şi profesori, din cadrul şcolii, care promovează acţiunile umanitare din cadrul SNAC. Scopul acestei campanii a fost de a sensibiliza elevii şi profesorii din unităţile de învăţământ cu privire la situaţia dificilă în care se află anumite persoane.
Prin acest demers s-a urmărit consolidarea abilităţilor copiilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o societate unită şi solidară care promovează principii și valori morale, valenţele umanitare, implicarea, angajamentul, responsabilitatea.
Activitatea a vizat încurajarea implicării preșcolarilor și elevilor, în practica voluntariatului, în activități desfășurate cu persoane aflate în dificultate, în scopul susținerii procesului de incluziune socială a acestora, precum și de dezvoltare educațională personală.
Potrivit coordonator local SNAC, prof. Szilagyi Tomoiu Mihaela, campania „Săptămâna legumelor şi a fructelor donate” a constat în strângerea de legume şi fructe de către elevii voluntari implicaţi în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) şi donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituţii sociale.
„Cadrele didactice și elevii au fost informați cu privire la scopul activității, apoi au fost stabilite modalitățile de implementare a acesteia. Au fost realizate afișe de promovare a activității. Acțiunea a constat în strângerea, preluarea, sortarea, depozitarea legumelor și fructelor, identificarea beneficiarilor. Fructele și legumele strânse au ajuns în bune condiții la beneficiari.
Au fost implicaţi în acţiunea de strângere a legumelor şi fructelor toți elevii și preșcolarii școlii, alături de cele 43 de cadrele didactice care au coordonat şi sprijinit activitatea”, ne-a transmis coordonatoarea SNAC.
Legumele şi fructele strânse au fost donate unui număr de 46 de familii aflate în dificultate din Cugir și Vinerea și beneficiarilor Centrului multifuncțional de servicii sociale – persoane vârstnice Cugir. Acțiunea s-a derulat cu sprijinul Serviciului Public de Asistență Socială Cugir.
„Prin acțiunea de voluntariat desfășurată, elevii au învățat să fie altruiști, generoși,empatici, implicați în viața comunității din care fac parte. Conducerea Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir – dir. prof. Anca Stela Țîrlea, dir. adj. prof. Teban Laura Diana, alături de cadrele didactice coordonatoare, mulțumește părinților și elevilor școlii care s-au implicat în activitatea de voluntariat, oferind odată cu legumele și fructele dăruite, un strop de bucurie și speranță persoanelor aflate în dificultate”, a precizat doamna profesară Szilagyi – Tomoiu.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
„Săptămâna legumelor şi a fructelor donate”, la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir
Un vechi proverb spune: „Fii bun ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil”.
În perioada 20-24 noiembrie 2023, la Şcoala Gimnazială Singidava Cugir și structurile arondate – Creșa Prichindel, GPP Prichindel și GPN Voinicel s-a desfăşurat „Săptămâna legumelor şi a fructelor donate”.
Proiectul constă în strângerea de legume și fructe de către elevii voluntari implicaţi în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) şi donarea lor către familiile aflate în dificultate sau unor instituţii sociale.
Înţelegând importanţa gestului lor, copiii au participat cu entuziasm la această activitate de voluntariat, demonstrând generozitate. În cadrul proiectului 430 elevi și 22 cadre didactice s-au implicat în demersul de voluntariat, menit să conducă la dezvoltarea responsabilității și sensibilității față de semeni.
Elevii și preșcolarii voluntari au strâns aproximativ 500 kg fructe și legume pe care l-au donat unui număr de 42 familii din comunitate aflate în dificultate. Un ajutor deosebit pentru identificarea beneficiarilor și distribuția pachetelor spre aceștia a venit de la Asociația Motocicliștilor „Lupii Sigidavei” Cugir.
Coordonatorul SNAC la nivelul școlii, director adjunct, prof. Stela Predescu ne-a declarat că „scopul campaniei este acela de a sensibiliza copiii cu privire la situaţia dificilă în care se află cei afectați de lipsa de alimente. Prin acest demers s-a intenţionat consolidarea abilităţilor copiilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o societate unită şi solidară, în care contează valenţele umanitare, implicarea, angajamentul și responsabilitatea. Am contat pe valențele umanitare, implicarea și responsabilitatea fiecărui elev și profesor voluntar. Ceea ce acești copii au făcut poate pare doar o picătură într-un ocean, dar fără acea picătură, oceanul ar fi mai mic”.
În numele întregului colectiv de cadre didactice, dna prof. Floare Vlasea, directorul unității mulţumeşte părinţilor că au sprijinit iniţiativa şcolii și au adus un strop de fericire și bucurie celor aflați în nevoi, dovedindu-se astfel reali parteneri în demersul de a şlefui caracterul copiilor şi a le forma spiritul de solidaritate cu semenii.
Constantin PREDESCU
Învăţământ - Cultură
Proiectul Educațional „Bucuriile Toamnei”, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
A devenit o tradiție ca în fiecare an, toamna să fie sărbătorită de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir în cadrul proiectului educațional „BUCURIILE TOAMNEI”.
Frumosul din natură, manifestat în culori şi forme sonore, are o influenţă binefăcătoare asupra copiilor. De aceea, ei trebuie învățați să observe şi să se apropie cu emoţie de acest spectacol sublim al naturii, astfel încât raţiunea să se armonizeze cu sensibilitatea, stârnindu-le interesul pentru lectură, creaţie literară, plastică, muzică şi dans.
„Toamna este anotimpul ce oferă mii de culori, roade bogate, cămări pline, iar pentru copii bucuria „jocului” cu minunatele ei daruri. Dacă avem atâta bogăţie şi culoare în jurul nostru, am încercat să transformăm şi sălile noaste de clasă și holurile în „laboratoare” ale toamnei astfel încât fiecare copil să simtă pe deplin bucuria acestui anotimp. Am adus astfel toamna în clasele noastre, cu trena ei de frunze uscate, cu bogăţia roadelor şi cu freamătul neobosit al treburilor gospodăreşti”, susține onsilierul educativ, prof. Szilagyi-Tomoiu Mihaela.
Potrivit doamnei profesor, scopul acestui proiect a fost sensibilizarea copiilor în faţa frumuseţilor naturii, astfel încât să devină persoane capabile să aprecieze frumosul şi natura, darurile oferite de anotimpul toamna; formarea si exersarea unor deprinderi practice în vederea formării unei atitudini pozitive faţă de muncă; reprezentarea anotimpului toamna prin creații literare, desen, pictură, colaj, alte tehnici de lucru.
„Prin toate activităţile desfăşurate în cadrul proiectului „BUCURIILE TOAMNEI” am reușit să aducem în atenţia elevilor diverse aspecte ale toamnei: activităţile oamenilor, schimbările din natură, frumuseţile şi bogăţiile ei. Am împrumutat veşmintele copacilor si din ele, cu pricepere şi migală, elevii au realizat tablouri minunate, decorând cu măiestrie sălile de clasă. Au transformat cu pricepere și imaginație fructele şi legumele în personaje de poveste. … toate acestea deoarece acum sunt mai mari cu încă o toamnă, mai pricepuţi în ale gospodăriei, mai creative, mai îndemânatici şi mai ambiţioşi. Menirea noastră, a dascălilor, este de a forma şi dezvolta personalitatea copiilor prin frumosul existent în natură, artă, astfel încât să devină consumatori şi creatori de frumos”, a precizat doamna consilier.
După cum am aflat, elevii și preșcolarii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir și ai structurilor arondate au participat cu mare bucurie la activitățile proiectului ”BUCURIILE TOAMNEI” sub atenta îndrumare a cadrelor didactice coordonatoare: Țîrlea Anca Stela – director, Teban Laura dir. adj., prof. Szilagyi Tomoiu Mihaela, Orian Mihaela, Mihu Ana Maria, Borza Monalisa, Enescu Luminița, Presecan Sabina, Matei Mihaela, Ciuhat Anamaria, Țigău Anamaria, Crăciun Ionela, Cibu Marcel, Tecșa Anda, Mortură Adriana, Șoit Mircea, Cebotari Luminița, Igna Daniela, Vereș Mihaela, Todea Daniela, Satmari Daniela, Câmpean Cristina, Lupu Andreea, Breaz Adriana, Simedru Delia, Filimon Anișoara, Ferchean Ofelia, Oniga Flavia.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paste. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 12 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 8 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 10 luni
Cum vor sărbătorii românii Crăciunul și Anul Nou 2021. Ce spune Raed Arafat | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Mesaje de Paște fericit. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 8 luni
MESAJE de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. FARSE și PĂCĂLELI pe care le poţi transmite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 8 luni
Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare din Postul Paștelui: Care este semnificația fiecarei zile | cugirinfo.ro