Administraţie
Adrian Teban, vicepreședinte al Grupului Interregional „Carpați”, a cerut corelarea strategiei pentru zona Carpaților cu strategia Dunării
Punerea în valoare a potențialului munților Carpați a reprezentat una dintre temele dezbătute săptămâna trecută la Bruxelles. Anterior începerii lucrărilor celei de a 122-a sesiune a Comitetului European al Regiunilor (CoR), s-a reunit pentru a doua oară Grupul Interregional pentru “Carpați”, constituit în urmă cu trei luni cu scopul de a găsi o strategie macroregională pentru Munții Carpați.
Format din 30 de lideri locali si regionali din statele europene, grupul este condus de către mareșalul voievodatului Carpații Inferiori, polonezul Władysław Ortyl, în calitate de președinte și de către primarul Cugirului, Adrian Teban, ales vicepreședinte.
Inițiativa constituirii grupului in cadrul CoR a aparținut părții poloneze și a fost susținută de către toți reprezentanții țărilor U.E. străbătute de Munții Carpați (România, Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria), care consideră că se impune o viziune de dezvoltare macroregională, asemeni strategiei pentru regiunea Alpină.
“Cu toate că Munții Carpați sunt al doilea lanț muntos din Europa după Munții Scandinavici, decalajul de dezvoltare dintre ei este considerabil. Având ca model strategia pentru Regiunea Alpină adoptată în 2015, intenționăm să punem bazele unei strategii pentru Regiunea Carpați, care să pună în valoare potențialul natural, cultural și economic considerabil pe care-l posedă acești munți. Este un obiectiv ce poate fi asumat printr-o coordonarea mai bună a diferitelor politici și programe, prin corelare investițiilor în zonă și printr-o mai bună cooperare între părți. Interesul nostru comun este acela de a face din regiunea carpatică, o zonă ecologică, durabilă și atractivă. Pentru acest lucru, avem nevoie de viziune și proiecte concepute de specialiști, după modele care și-au dovedit eficacitatea” ne-a declarat Adrian Teban, în calitate de vicepreședinte a Grupului Interregional “Carpați”.
La reuniunea grupului, reprezentantul delegației Austriei la CoR, președintele land-ului Tyrol, Herwig Van Staa a împărtășit experiența Grupului interregional “Alpi”, care a dus la crearea unei strategii macroregionale a UE pentru Alpi.
În cadrul dezbaterilor care au avut loc, Adrian Teban a susținut perspectiva românească, punând accent pe corelarea strategiei pentru zona Carpaților cu strategia Dunării.
“Carpații se suprapun în mare parte pe Regiunea Dunării, cu excepția unei părți din Polonia și Ucraina care se află la granița cu Regiunea Dunării. La fel și alte regiuni Europene sunt acoperite de sau impart mai multe strategii macro-teritoriale și scheme de cooperare (ex. Slovenia este acoperită și participă în 3 strategii macroteritoriale – Dunărea, Alpi și Marea Adriatică). Având în vedere că o parte a zonei Carpațiilor e în afara Regiunii Dunării, dar se află în vecinătatea acesteia și influentează dezvoltarea în zona Dunării, este foarte importantă cooperarea între cele două zone care se completează reciproc, iar existența unei Strategii în zona Carpațiilor va putea determina o mai bună corelare a investițiilor dintre cele două regiuni” a precizat Adrian Teban.
În scopul de a consolida cooperarea internațională pentru creșterea gradului de conștientizare a potențialului și a provocărilor pe care macroregiunea Carpați le posedă, membrii grupului Interregional “Carpați” au fost de acord ca unele dintre ședințele de grup să fie organizate în afara Bruxelles-ului. Vicepreședintele grupului, primarul Cugirului Adrian Teban a lansat invitația ca una dintre întâlnirile viitoare să aibă loc în România, cel mai probabil la Brașov.
Administraţie
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
La aniversarea a 225 de ani de tradiție de industrială, pentru a ne arăta public recunoștința față de implicarea în viața economică a orașului nostru, primarul Adrian Teban a înmânat un premiu simbolic societăților din industria prelucrărilor metalice, mecanice și principalilor angajatori din orașul Cugir.
În cadrul festivalului Toamna Cugireană am premiat creativitatea şi realizările companiilor dar și riscul pe care și l-au asumat antreprenorii pentru a porni o afacere pe cont propriu, pe care au dezvoltat-o și au ajuns în topul investitorilor din orașul nostru.
De asemenea, am premiat și companiile de stat, care se dezvoltă pe piață în continuare și susțin un număr considerabil de locuitori din Cugir și împrejurimi.
Au urcat pe scena si au fost premiați:
– Star Transmission Cugir
– Fabrica de Arme Cugir
– Nova Grup SRL
– Bulbucan Lil SRL
– Solpop Distribution SRL
– Eurotec Product SRL
– Tecno Plast Cugir SRL
– Romtehnica SRL
– Usitech SRL
– Parcul Industrial Cugir
Administraţie
Primăria Cugir: Luni, 30 septembrie 2024 – ultimul termen de plată pentru impozitele aferente semestrului II
Primăria Cugir anunţă pe toţi cetăţenii oraşului şi ai localităţilor componente că luni, în data de 30.09.2024, este ultimul termen de plată pentru impozitele aferente semestrului II, datorate bugetului local de către contribuabilii persoane fizice şi juridice.
După această dată se vor percepe majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună si fracțiune de lună din sumele datorate. Programul de încasări până la această dată este: Luni-Joi de la 08.00 – 11.30 şi de la 12.00 – 16.00 și Vineri de la 08.00 – 11.00.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Festivități la început de nou an școlar, la Cugir. Elevii au fost primiți în instituții proaspăt modernizate
În majoritatea instituțiilor educaționale au fost organizate festivități de deschidere la care au participat elevi, profesori, părinți și oficialități locale.
O mare parte dintre elevii cugireni au fost primiți în școli proaspăt modernizate, cu săli de clasă dotate cu materiale didactice noi.
Prezent la festivități, primarul Adrian Teban a declarat că: „Modernizarea celorlalte corpuri de clădiri se apropie de final iar până la finalul anului vor fi finalizate complet.
Am organizat investițiile în așa fel încât fiecare școală să fie capabilă să înceapă noul an școlar la cel puțin unul dintre localuri.
În ceea ce ne privește, ca administrație locală, prin investițiile realizate, am dovedit faptul că educația a fost, este și va fi o prioritate la nivel local dar suntem conștienți că mai sunt îmbunătățiri de adus, dar și alte noi investiții.
Dragi elevi, vă doresc să începeți acest an cu determinare, curaj, disciplină și încredere în voi înșivă! De asemenea, să vă implicați activ în activitățile școlare pentru a obține rezultate cât mai bune.
Educația este cea mai mare investiție pe care o puteți face în voi înșivă, iar noi suntem aici să vă sprijinim prin creșterea gradului de învățare și confort în școli.
Să vă bucurați și să folosiți ceea ce s-a realizat pentru voi dar să le lasați în aceleași condiții și celor care vor veni după voi.
Să aveți un an școlar plin de realizări, împliniri și bucurii!”
Chiar dacă a fost un an complicat în contextul proceselor de modernizare, acestea se apropie de final, iar învățământul cugirean beneficiază de peste 14 milioane de euro investiți din fonduri europene și confinanțare locală.
Constantin PREDESCU
-
Mondenacum 10 luni
MESAJE de Crăciun fericit! Urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 5 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 7 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 6 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro