Administraţie
Adrian Teban: „Turismul ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea economică a orașului Cugir”
„Amplasarea oraşului Cugir într-un cadru natural deosebit, în zonă de munte cu acces direct către zona schiabilă Şureanu, îi conferă condiţii propice pentru dezvoltarea turismului. Cu toate acestea, turismul are o pondere nesemnificativă în economia orașului, rezumându-se la practicarea unui turism la scară redusă”, se arată într-un Raport prezentat de primarul localității, ing. Adrian Teban.
La nivelul orașului Cugir există patru structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare, dintre care două hoteluri cu o capacitate totală de cazare de 32 locuri, o pensiune cu 15 locuri şi o cabană turistică cu 15 de locuri. În total, capacitatea de cazare a acestor unităţi este de 72 de locuri.
Potrivit edilului, în vederea dezvoltării turismului, administrația publică locală din Cugir intenţionează să obțină proprietatea pentru drumul forestier Râul Mare – Şureanu, care se află în prezent în domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Preluarea de către orașul Cugir a drumului care face legătura cu domeniul Schiabil Şureanu ar permite administrației să dezvolte infrastructura montană, esențială turismului. În momentul de față, doar 6,6 Km se află în proprietatea publică a oraşului Cugir.
La sfârşitul anului trecut, administraţia locală cugireană a solicitat acest lucru Direcţiei Silvice Alba și Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILV. Ambele instituţii au dat avize negative solicitărilor, avize considerate de către Primăria Oraşului Cugir ca neîntemeiate şi lovite de nulitate. Din acest motiv, autoritatea locală a formulat plângeri prealabile către cele două instituţii, cerând revenirea asupra hotărârilor luate.
De reamintit că dezvoltarea zonei montane este un obiectiv asumat al administrației locale care, a propus declararea Cugirul ca staţiune turistică de interes naţional, în vederea promovării Munţilor Şureanu. Acest obiectiv este comun cu celelalte primării din jur, alături de care Cugirul a înființat în urmă cu patru ani Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Munţii Şureanu”, cu scopul de a pregăti proiecte cu finanțare europeană în exercițiul financiar 2021-2027.
„Un aport în dezvoltarea turismului în zonă se încearcă inclusiv prin organizarea de sărbători ale oraşului cum ar fi: Procesiuni religioase organizate cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte la Cugir şi Vinerea, Festivalul de dansuri populare de la Poiana cu Goruni, Toamna cugireană, Ziua persoanelor varstnice, Târgul de Crăciun. Din păcate, datorită pandemiei pe care o traversăm, anul trecut aceste evenimente au fost anulate, bugetele pentru oranizarea lor fiind redirecţionate către nevoile sistemului medical”, precizează primarul, Adrian Teban.
Constantin PREDESCU

Administraţie
SPCLEP Cugir, program special de funcționare între 1 și 4 mai 2025
În perioada premergătoare și pe timpul desfășurării scrutinului electoral organizat pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 (4 mai 2025 primul tur de scrutin, respectiv 18 mai 2025 al doilea tur de scrutin), programul de lucru cu publicul al Compartimentului Evidența Persoanelor din cadrul SPCLEP Cugir a fost stabilit în zilele de sâmbătă și duminică astfel:
– în datele de 03.05.2025 și 17.05.2025-între orele 16,00-18,00
– în datele de 04.05.2025 și 18.05.2025 -între orele 8,00-21,00
Persoanele cu drept de vot care au actul de identitate expirat/pierdut și care doresc să-și exercite dreptul de vot, se pot prezenta la sediul Primăriei orașului Cugir în intervalul orar susmenționat pentru a solicita eliberarea unui act de identitate valabil, având asupra lor înscrisurile necesare, după cum urmează:
– actul de identitate, cu excepția situațiilor prevăzute de lege (pierdere, furt, distrugere)
– documentul eliberat de unitatea de poliție, în cazul pierderii sau furtului
– certificatul de naștere
– certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor
– hotărârea de divorț, definitivă și executorie, după caz
– documentul care face dovada adresei de domiciliu împreună cu titularul dreptului de proprietate al imobilului în cauză
– chitanță în valoare de 7 lei (achitată la casieria Primăriei) reprezentând contravaloarea cărții de identitate
Persoanelor care nu pot prezenta unul sau mai multe dintre documentele susmenționate li se poate elibera carte de identitate provizorie dacă prezintă:
– 2 (două) fotografii tip ¾, având bandă albă de 7 mm, pe fond alb;
– chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate provizorii (1 leu).
Administraţie
10 stații de reîncărcare a mașinilor electrice vor fi amenjate în mai multe locații din Cugir și Vinerea
Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de furnizare, montare și punere în funcțiune a 10 stații de reâncărcare a mașinilor electrice în mai multe locații din Cugir și Vinerea. Valoarea contractului propus este de peste 2,2 milioane de lei.
Stațiile de reîncărcare a mașinilor electrice urmează să fie instalate după cum urmează:
• stație de reîncărcare SR 1 pe str. Principală, Vinerea, în zona Monumentului Eroilor;
• stație de reîncărcare SR 2 pe str. Victoriei , zona Petrom;
• stație de reîncărcare SR 3 pe str. Narciselor;
• stație de reîncărcare SR 4 pe str. Victoriei, zona ANL;
• stație de reîncărcare SR 5 pe str. Constructorul, zona Piața Complex;
• stație de reîncărcare SR 6 pe str. I.L.Caragiale, zona Primărie;
• stație de reîncărcare SR 7 pe str. Stadionului, zona Furnica;
• stație de reîncărcare SR 8 pe str. Drăgana, zona PT 5;
• stație de reîncărcare SR 9 pe str. 21 Decembrie 1989, zona Piața 1 Mai;
• stație de reîncărcare SR 10 pe str. Râul Mic, zona Bloc nefamiliști.
Data limită pentru primirea ofertelor este 27 mai 2025.
Administraţie
Investiție de 13,8 milioane de lei în construcția unui campus multifuncțional, la Cugir
Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contrctare a serviciilor de elaborare (PT+DE+DTAC+ obținerea avizelor și acordurilor +asistență tehnică din partea proiectantului + verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție) și de execuție lucrări aferente proiectului „Dezvoltarea învățământului preuniversitar prin crearea unui campus multifuncțional în orașul Cugir”.
Proicetul este finanțat prin PNRR. Valoarea contractului propus este de aproximativ 13,8 milioane de lei. Obiectivul acestei investiții este de a îmbunătăți furnizarea de servicii educaționale.
Investiția presupune renovarea energetică moderată a unor clădiri publice de la nivel local, respectiv corpul C5 (funcțiunea de atelier școală), corpul C6 (funcțiunea cămin elevi) și corpul C7 (funcțiunea de cantină), înscrise în CF nr. 74933 Cugir, având funcțiuni educaționale și administrative.
-
Mondenacum 9 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 3 săptămâni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2026, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 2 săptămâni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 7 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 12 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro
-
Sportacum 5 luni
Triumf pentru șahiștii de la Metalurgistul Cugir, la „Cupa de Iarnă” desfășurată la Sibiu
-
Sportacum 7 luni
„Roș-albaștrii” – remiză externă, după un meci nebun: ACS Mediaș – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0)
-
Din judeţacum 3 săptămâni
Când sunt Floriile Ortodoxe și Catolice în următorii ani | cugirinfo.ro