cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Administraţie » Adrian Teban, primar Cugir: „Din acest an se schimbă regulile în ceea ce privește colectarea și gestionarea deșeurilor menajere la nivelulu orașului”

Adrian Teban, primar Cugir: „Din acest an se schimbă regulile în ceea ce privește colectarea și gestionarea deșeurilor menajere la nivelulu orașului”

Publicat în 27.02.2019 la ora 14:12

„Ca urmare a OUG nr. 74/2018, o ordonanță de urgență importantă pentru tot ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor, de anul acesta se schimbă regulile,  fiind stabilite noi obligații și noi sancțiuni, atât pentru autorităţile publice locale, pentru operatorii economici, cât şi pentru cetăţeni şi asociaţiile de proprietari. Sunt responsabilizati toţi actorii implicaţi în gestionarea gunoiului, astfel încât să crească rata de reciclare. Practic, sarcina generală va fi aceea de a colecta selectiv deşeurile, cel puţin pe fracţiile recuperabile, şi anume: hârtie, carton, plastic, metal şi sticlă. Aceste modificări legislative se suprapun peste o altă schimbare: începând cu 1 mai 2019  vom avea la Cugir un nou operator pentru colectarea şi transportul deşeurilor, alături de care vom stabili exact cum vom implementa noile prevederi”, susține primarul Cugirului, Adrian Teban.

Față de aceste prevederi, edilul șef al orașului spune că administrației locale îi revine obligația să asigurăm spațiile necesare pentru colectarea separată a deșeurilor, pe tipuri de fracții: gunoi menajer, hârtie, carton, metal, plastic și sticlă.

„În acest sens, vom amenaja puncte de colectare închise, arondate fiecărei asociaţii de locatari, dotate cu containere specifice tipurilor de deșeuri casnice. Renunţăm la actualele pubele, unde se aruncă gunoiul la grămadă şi amenajăm aceste spaţii închise, unde accesul va fi limitat unei singure asociaţii, pe bază de cartelă. Deci, fiecare asociaţie de proprietari va ști exact unde şi cum să depună gunoiul, fiind răspunzătoare de respectarea regulilor de selectare”, precizează prmarul.

După cum am aflat, se vor încheia contracte tripartit, între primărie, operatorul de salubritate şi asociaţiile de prorietari, prin care vor fi trasate, în mod clar, obligaţiile fiecărei părţi. În al doilea rând, viitoarele puncte de colectare vor fi date de către primărie în administrarea asociaţiilor de proprietari, care devin responsabile de exploatarea lor corespunzatoare.

„În acest sens, vom încerca să pregătim opinia publică prin întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, prin dezbateri publice, astfel încât toata lumea să ştie ce are de făcut. Atât cetățenii, cât și reprezentanții asociatiilor vor trebui să cunoască și să respecte regulile de depunere selectivă a gunoiului, întrucât în cazul în care într-un container nu se regăseşte 70% gunoi de acelaşi tip, operatorul nu va fi obligat să-l ridice. In plus, asociaţia poate fi penalizată cu facturi mai mari sau riscă amenzi din partea Poliţiei Locale. Insa, dacă locatarii îşi vor selecta din casă gunoiul, separând fracţia umedă de cea uscată, nu vor exista probleme la punctele de depozitare. Scopul nostru este să reducem cantitatea de gunoi care nu poate fi recuperată, făcând astfel economie atât în buzunarul cetăţeanului, cât şi în cel al administraţiei locale. În continuare va funcţiona punctul de colectare selectivă, amenajat de Primăria Cugir la fosta remiză de pompieri de pe str. Viitorului Nr. 2 A. Aici se vor putea preda deşeurile rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări, mobilierul vechi, materialele textile, obiectele de uz casnic, etc.”, afirmă edilul șef al orașului.

Referitor la schimbarea operatorului începând cu 1 mai 2019, primarul Adrian Teban ne-a declarant: „După cum ştiţi, pentru implementarea noului sistem integrat de deşeuri, în anul 2009, în judeţul Alba s-a înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SALUBRIS Alba, din care fac parte toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului. Această asociaţie are sarcina de a organiza, în numele unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor municipale. Pentru zona din care face parte Cugirul, a fost deja încheiat un contract cu Asocierea SC RER Ecologic Service SA Oradea – Retim Ecologic Service SA Timişoara. Ordinul de începere a contractului va fi dat până la 1 mai 2019, timp în care, atât operatorul, cât şi administraţia locală, vor derula activităţile specifice de mobilizare în vederea gestionării deşeurilor”.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 1554 ori

Adrian Teban, primar Cugir: „Din acest an se schimbă regulile în ceea ce privește colectarea și gestionarea deșeurilor menajere la nivelulu orașului”
3 (60%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.